Nieuws

Für immer Freunde aber heute nicht

Für immer Freunde aber heute nicht

Het is een derby in Europa. Een wedstrijd zonder grenzen en zonder de gebruikelijke rivaliteit tussen Nederland en Duitsland. FC Twente en Schalke 04 is een prachtig affiche, al zijn er ook fans die balen omdat de prikkel van het onbekende er niet is.

Toen Viktoria Pilsen in de vorige ronde vlak voor het eind van de wedstrijd gelijkmaakte tegen Schalke 04, sprongen sommige supporters van FC Twente een gat in de lucht. Niet dat ze ook maar iets tegen Schalke hebben, maar meer omdat de hang naar een nieuw avontuur sterker was dan een bezoek aan het naburige Gelsenkirchen. Dat is even op en neer, een uurtje rijden vanuit Twente en de Achterhoek en de Arena Auf Schalke doemt op.

Uiteindelijk zorgde Klaas-Jan Huntelaar er in de verlenging voor dat de reis niet naar het bierstadje in Tsjechië gaat, maar volgende week naar het hart van het Ruhrgebied.

Aan de andere kant is het wel speciaal, FC Twente - Schalke 04 in de achtste finales van de Europa League. Wie herinnert zich niet de vorige ontmoeting tussen de twee clubs in 2008 toen supporters van beide clubs er één groot feest van maakten in de Enschedese binnenstad? Of het applaus na afloop van de Schalkefans bij de ereronde van de spelers van Twente? Nooit lieten de kleuren rood en blauw-wit zich zo makkelijk mengen als op die avond. Twente tegen Schalke is bijzonder omdat het een derby is in het Europese voetbal en daar heb je er niet zoveel van. Maar het pikante aan deze tweestrijd is dat de gebruikelijke rivaliteit ontbreekt. Veel voetballiefhebbers in Twente en de Achterhoek hebben een voorliefde voor Schalke, de dichtstbijzijnde club in de Bundesliga.

Hoeveel voetbalteams uit de regio plannen niet elk seizoen een tripje naar een wedstrijd van Schalke?
Met z’n allen in de bus, een biertje drinken en een Bratwursteten en je dan onder laten dompelen in die blauw-witte zee. Het voetbal is vaak niet om aan te zien, maar vrijwel niemand die daarover klaagt.
Een bezoekje aan Schalke is los van het spel altijd goed voor een leuke middag of avond.


Schalke is door alle dwarsverbanden ook een beetje een Nederlandse club. Nergens in Duitsland hangt in een stadion bijvoorbeeld de Nederlandse vlag. Bij Schalke wel, met in het midden nota bene de tekst Enschede. De stad van Twente is ook de thuisbasis van de fanclub Blau und Weiss Enschede, die inmiddels 300 leden telt.

Youri Mulder, Niels Oude Kamphuis, Eddy Achterberg, Fred Rutten,Rene Eijkelkamp, Simon Cziommer, Dario Vujicevic – er is al jaren sprake van een kruisbestuiving tussen de clubs. „Tussen Duitsland en Nederland is er altijd rivaliteit, maar bij Schalke en Twente is daar geen sprake van. Voor mij is dit een gewone wedstrijd, maar voor onze fans ligt dat wat anders”, aldus Schalke-trainer Huub Stevens. In 2008 stond er op een spandoek: Für immer Freunde aber heute nicht. Die tekst kan vanavond zo weer mee.

Bron: TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties