Nieuws

"So far, so good"

"So far, so good"

Na de recente zeperd tegen Heracles Almelo bracht FC Twente-trainer Steve McClaren de jeugdigheid van zijn ploeg ter sprake. Wisselvalligheid is het kenmerk van zo’n jong elftal, betoogde de Engelsman, die daarbij voorbijging aan de unieke eigenschap van zijn selectie. Het merendeel van zijn jeugdige spelersgroep kan immers na alle nationale en internationale topwedstrijden van de afgelopen seizoenen bogen op een bulk aan ervaring. In de return tegen Steaua Boekarest moeten de FC Twente-spelers met die ervaringen als bagage de achtste finale van de Europa League – tegen Schalke 04 of Viktoria Plzen – zien te halen na de 0-1 zege in Boekarest.

De voetbalwereld is de maatschappij in het klein met alle onvermijdelijke pieken en dalen, maar dan wel in de zesde versnelling. Het jeugdvoetballertje dat met een kneuterig bekertje wordt geëerd als beste speler van een paastoernooi, kan anderhalf jaar later al een miljoenentransfer maken.

Twee jaar geleden liet McClaren gedwongen door de omstandigheden – Blaise N’Kufo was geblesseerd – de toen nog grasgroene Luuk de Jong tegen Werder Bremen zijn Europese basisdebuut maken. „Hij staat pas aan het begin van zijn carrière, dus we moeten niet te veel druk op hem leggen”, probeerde McClaren toen zijn pupil uit de wind te houden. De destijds 19-jarige spits fleurde de voor FC Twente teleurstellende avond (4-1 nederlaag) op met een overtuigende wedstrijd en zijn eerste Europese doelpunt.

Aan de vooravond van de return tegen Steaua Boekarest keek De Jong gisteravond aan de zijde van McClaren als een van de grote mijnheren van het huidige FC Twente vooruit naar de kraker tegen de Roemenen. Tegen Steaua gaat de tegenwoordige Oranje-international alweer zijn 27e Europese wedstrijd spelen. Met zijn negen Europese goals staat hij zelfs al vierde op de Europese topscorerslijst aller tijden van FC Twente achter Jan Jeuring, Johan Zuidema en Theo Pahlplatz, maar vóór spitsen als Dick van Dijk, Blaise N’Kufo en Marko Arnautovic. En dan is hem dit seizoen tegen Fulham nog een goal door de neus geboord omdat die als eigen doelpunt van Fulham-keeper Mark Schwarzer in de boeken is verdwenen.

„Het verbaast mij niet waar hij nu staat”, aldus McClaren. „Die kopbal waarmee hij als speler van De Graafschap tegen ons scoorde, zal ik me altijd herinneren. Toen maakte Luuk al grote indruk op mij en hij heeft zich geweldig ontwikkeld de afgelopen jaren. Hij heeft nu een grote kans om zijn reputatie te vestigen als onze vaste nummer negen. Ik zou zeggen ‘so far, so good’, maar Luuk zal zelf ook toegeven dat hij nog altijd een lange weg heeft te gaan.”

De Jong (21) is niet de enige ervaren jongeling bij FC Twente. Doelman Nicolai Michailov (23) maakte 6,5 jaar geleden al zijn Europese debuut, de net 22-jarige Leroy Fer heeft 116 eredivisiewedstrijden achter zijn naam staan en ook de benjamin Ola John (19) was alweer present in veertien Europese duels. De iets oudere Wout Brama (25) wordt vanavond zelfs recordhouder qua Europese wedstrijden voor FC Twente (48 duels).

McClaren vreest niet dat de inspanningen in Europa ten koste zullen gaan van de titelkansen van FC Twente. In het kampioensjaar was hij er nog allerminst rouwig om uitgeschakeld te worden door Werder Bremen, zodat de focus volledig kon worden gericht op de titelrace. „Maar dit is een heel jonge ploeg, die heel graag wil. Dit zijn puppy’s, die nieuwe ervaringen op willen doen. Natuurlijk kan vermoeidheid een nadeel worden in het kampioenschap, maar aan de andere kant kun je door goede Europese prestaties in een flow komen die je meeneemt naar de competitie.”

Bron: Telegraaf

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties