Nieuws

RKC - FC Twente (0-4) 2011-2012

RKC - FC Twente (0-4) 2011-2012

FC Twente is de loodzware serie van de komende weken goed begonnen. Mede dankzij drie treffers van Marc Janko won FC Twente zaterdagavond 15-10-2011 met 4-0 bij promovendus RKC. Marc Janko (drie keer) en Wout Brama zorgden voor de Twentse doelpunten. Aan Twentse zijde maakten Nick Marsman en Ninos Gouriye hun Eredivisie-debuut. Door de overwinning heeft FC Twente nog 2 punten minder dan koploper AZ, die eerder op de avond gelijkspeelden tegen Ajax.

Door blessures van Nikolay Mihaylov en Sander Boschker maakte doelman Nick Marsman bij FC Twente zijn debuut in de Eredivisie. Voorts koos trainer Co Adriaanse ervoor om Willem Janssen als een hangende rechtsbuiten te laten spelen. Marc Janko en Ola John completeerden de voorhoede met Luuk de Jong kort daarachter.

FC Twente kende bijna een droomstart in Waalwijk. Na amper twee minuten spelen glipte Ola John knap langs zijn belager Bandjar om vervolgens uitstekend voor te geven op Luuk de Jong. Zijn kopbal verdween echter net naast het doel van Jeroen Zoet. In de beginfase was het sowieso FC Twente dat het spel bepaalde, maar behoudens eerder genoemde mogelijkheid van De Jong leverde het overwicht nauwelijks kansen op. Het was de thuisploeg die na bijna 25 minuten de beste kans liet noteren.  Op aangeven van Rick ten Voorde schoot Van Hout net voorlangs. In deze fase kroop RKC Waalwijk wat meer uit haar schulp en werd het meer een open wedstrijd. Namens de Tukkers waren Willem Janssen en Marc Janko gevaarlijk en aan de andere kant moest Nick Marsman voor het eerst handelend optreden bij een schot van Rick ten Voorde.  Hij deed dit overigens prima. Twee minuten voor rust sloeg de ploeg van Adriaanse alsnog toe. Peter Wisgerhof stak het middenveld over en zocht daar de combinatie met Janko. Wisgerhof vond de vrijstaande Ola John die op zijn beurt de Oostenrijkse spits een niet te missen kans bood. Janko faalde niet en zorgde van dichtbij voor de 0-1 ruststand.

Na de rust kwamen de Tukkers opnieuw voortvarend uit de startblokken. Ditmaal was het wel snel raak. Marc Janko speelde zichzelf knap vrij en werd binnen het strafschopgebied onderuit gehaald door Sigourney Bandjar. Scheidsrechter Wegereef zag een overtreding in de actie van de rechtsback van RKC Waalwijk en legde de bal op de stip. Het was Janko zelf die vervolgens van elf meter rustig bleef en FC Twente op een comfartabele 0-2 voorsprong bracht. Het was tevens zijn 100e doelpunt in competitieverband in zijn carrière.

RKC Waalwijk was duidelijk van slag door deze tegenvaller, waardoor de Tukkers volop ruimte kregen om de score verder uit te bouwen. In de 59e minuut was het opnieuw Ola John die met een prima individuele actie de RKC verdediging te kijk zette. Zijn voorzet werd ingekopt door Wout Brama. De Almeloër doorgaans toch niet befaamd om zijn fameuze kopballen genoot zichtbaar van zijn doelpunt.

Met de ruime voorsprong van FC Twente was de wedstrijd in feite gespeeld. De vraag was of de Enschedeërs het verder wel geloofden of dat de score verder werd opgevoerd. Het antwoord op die vraag kwam in de 72e minuut en werd beantwoord door Marc Janko. Op aangeven van Luuk de Jong liet hij zijn derde en Twente’s vierde treffer van de avond aantekenen. Het betekende alweer het tiende competitiedoelpunt van de Oostenrijker dit seizoen. Janko werd kort hierna vervangen door een andere debutant aan Twentse zijde Ninos Gouriye. FC Twente kreeg via Tiendalli en Cornelisse nog goede mogelijkheden de score nog meer cachet te geven, maar het bleef bij een prima 0-4 overwinning in Waalwijk.

Ola John: 'lekkere wedstrijd'

Ola John toonde zich na afloop van het met 4-0 gewonnen duel bij RKC Waalwijk tevreden over zijn spel. Hij vormde met zijn snelheid een ware plaag voor de defensie van RKC. De 18-jarige vleugelspits speelde met twee assists een sterke wedstrijd.
"Het ging inderdaad lekker, ik kreeg vooral na rust veel ruimte en maakte daar goed gebruik van", zei John na afloop. "Het was wachten op mijn momenten en die kreeg ik gelukkig. Ik ben tevreden over mijn spel van de laatste weken."
Ook trainer Co Adriaanse vond John een uitblinker. "Ola doet het erg goed, en was samen met Janko uitblinker vanavond. Ik ben erg blij dat ik 'm heb. Je moet niet vergeten dat hij nog maar 18 jaar is. Hij is dit jaar aan het doorbreken."

Over de wedstrijd zei Adriaanse: "Het was geen spektakelstuk, maar we hebben het toch goed uitgespeeld. We lieten RKC niet in hun spel komen, al kregen we niet veel kansen. Ik had bovendien de indruk dat RKC na de 2-0 uitgeblust raakte."

De rol van MarcJanko bij FC Twente is al langer onderwerp van discussie. Het spel van de Oostenrijkse international zou de Enschedese ploeg hinderen. Voor Co Adriaanse is er weinig twijfel. Hij prees afgelopen week in Voetbal International zijn spits, die 'zeer effectief is geweest in de duels waarin hij wel heeft gespeeld'. De goalgetter bewees het gelijk van de trainer door tegen RKC Waalwijk weer drie treffers aan zijn totaal toe te voegen. Hij staat inmiddels op tien doelpunten.

Marc Janko stond na afloop te stralen. "Deze zege was erg belangrijk na de zeper van vorige week tegen Excelsior. RKC doet het goed dit seizoen en het duel was op voorhand lastig. Dat bleek gelukkig mee te vallen."

Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen RKC Waalwijk gaf trainer Co Adriaanse op de persconferentie voor een groot deel tevreden te zijn met het vertoonde spel.

Co Adriaanse

“We hadden voorafgaand RKC Waalwijk goed geanalyseerd en daarbij viel op dat je ze van achteruit niet moet laten voetballen. We kozen er dan ook voor om ze vroeg vast te zetten. Behoudens een aantal keren in de eerste helft lukte ons dit over het algemeen vrij goed. Daarnaast brachten we het geduld en de rust op om vanuit ons positiespel kansen te creëren. Met Wout Brama en Denny Landzaat kozen we voor balvastheid op het middenveld en dat pakte goed uit. Zodoende konden we Ola John in stelling brengen, die voortdurend voor dreiging zorgde en uiteindelijk ook twee assists op zijn naam kon schrijven. Met Luuk de Jong en Marc Janko hebben we spitsen die dit seizoen makkelijk het doel vinden. Vandaag was Marc trefzeker, maar volgende week kan dat De Jong weer zijn. Ook was ik zeer content met het optreden van Nick Marsman en het debuut van Ninos Gouriye. Kortom: ik heb veel goede dingen gezien vandaag.”

Ruud Brood

RKC-trainer Ruud Brood kon zich vinden in de analyse van Adriaanse. “Het klopt dat we inderdaad vrij vroeg door FC Twente werden vastgezet en daardoor gedwongen werden de lange bal te spelen. We verdedigden weliswaar vrij compact, maar hadden moeite met de positiewisselingen van Landzaat en Brama op het middenveld. De goal kort voor rust was zonde, want daardoor gingen we met een slecht gevoel de rust in. De penalty, die volgens mij terecht gegeven werd, betekende de definitieve nekslag. Het lag absoluut niet aan de inzet. Het ontbrak ons vandaag aan de finesse. Deze wedstrijd was een goede les voor ons.”

RKC Waalwijk - FC Twente 0-4
0-1 Janko (43)
0-2 Janko (52/pen)
0-3 Brama (59)
0-4 Janko (72)

Arbiter: Wegereef
Geel: Braber, Bandjar, Van Peppen (RKC), De Jong (FC Twente)

RKC Waalwijk: Zoet, Bandjar, Drost, Van Mosselveld, Van Peppen, Duits (Alakmak/57), Braber, Sno, Van Hout, Ten Voorde, Meijers.

FC Twente: Marsman, Cornelisse, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli, Brama, Landzaat, De Jong, Janssen (Rendla/88), Janko (Gouriye/82), John (Bajrami/78)

gebruikte bronnen: vi.nl, fctwente.nl, voetbal.tctubantia.nl, rtvoost.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties