Nieuws

Samenwerking met Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland

Samenwerking met Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland

Project met Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland moet straks eerste Zeeuw in De Grolsch Veste brengen.
Het is de enige provincie in Nederland zonder profclub.
Maar talent zit overal, dus ook in Zeeland waar FC Twente een samenwerking is aangegaan met Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland. „Doel is dat er over vijf jaar een Zeeuw in De Grolsch Veste speelt”, zegt Dennis de Nooijer, die samen met broer Gerard en oud-Sparta-trainer Dolf Roks het unieke project leidt. Over vissen in Zeeuws water.

Voetbal in Zeeland: het is er, het bestaat en het leeft, maar achter de dijken hebben er maar weinig mensen weet van. Na de degradatie van Hoek heeft de provincie het komende seizoen niet eens een topklasser meer. Met een beetje overdrijving zou je het zelfs een vergeten, nog onontgonnen gebied in voetballand kunnen noemen. „Mijn zoon speelt bij Sparta. Gelukkig kan hij zelf met openbaar vervoer, maar als ik hem wel eens moet brengen en ophalen ben ik drie uur kwijt”, schetst Dennis de Nooijer het probleem van voetballen in een uithoek.

Maar het talent moet toch ergens naar toe en dat was voor de gebroeders De Nooijer en Dolf Roks de drijfveer om enkele jaren geleden het project Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland op te richten. „Kick van der Vall gaat al jaren op vakantie naar Zeeland en hij hoorde daar van het initiatief”, vertelt Cees Lok, technisch-manager van FC Twente. „Vervolgens zijn we gaan praten en daar is deze samenwerking uit voort gekomen.”

Hoofd Jeugd Opleiding Dolf Roks erkent dat Twente en Zeeland niet meteen een combinatie is, waar je gezien de afstand het eerst aan denkt. „Wij hebben gesprekken gevoerd met Feyenoord, Sparta, RBC en NAC, maar van die clubs hebben we niks concreets teruggehoord.”
Bij Twente verliep het heel anders. „Cees Lok en Jan van Halst kwamen praten. Zij waren enthousiast gemaakt door Kick van der Vall die ooit een D-wedstrijdje van JVOZ bekeek en een paar talentjes zag. Na een half uur gaven Lok en Van Halst ons de hand en zeiden ze: ‘Gefeliciteerd, we hebben een samenwerking’.

Twente liet merken dat ze echt graag wilde. De andere clubs hadden ook wel belangstelling, maar buiten het voetbal wilden ze niets doen. Kijk, bij elke club leren ze wel hoe je een bal van A naar B moet krijgen, maar wat ons opviel bij Twente was de begeleiding van de spelers daar omheen. En dat is voor ons natuurlijk heel belangrijk, want die jongens gaan wel naar de andere kant van het land. Ik weet ook wel dat Twente een commercieel belang bij dit project heeft. En dat het voornaamste doel is de grootste talenten van de provincie binnen te krijgen, maar toen ik daar was merkte ik direct de warmte en de oprechte interesse.”

„Wij kunnen met alle vragen bij ze terecht”, vult Gerard de Nooijer aan. „Dolf is ook al een paar keer met wat spelertjes op stage geweest en iedereen kwam laaiend enthousiast terug.”

De drie bieden de Zeeuwse talenten een volwaardige opleiding aan, die vergelijkbaar is met die van de academies van de betaald voetbalclubs. Nog niet eens zo lang geleden crossten ze zelf de hele provincie door om ’s ochtends vroeg en ’s middags spelers weg te brengen en op te halen. Nu wordt een groep talenten in een voor openbaar vervoer slecht bereikbaar gebied door een bus opgehaald, gaan alle spelers naar dezelfde Topsportschool in Vlissingen en trainen ze vier keer in de week. Alle zeven teams spelen op hoofdklasse of divisie-niveau en JVOZ D1 speelt zelfs landelijk, tegen clubs als PSV en Roda JC.

„Ondanks de samenwerking mogen de spelers zelf bepalen of ze naar Twente willen komen of naar een andere club gaan”, zegt Lok.
„Wij hopen natuurlijk dat ze uiteindelijk voor Twente kiezen”, aldus Dennis de Nooijer. „En dat gaat het komende seizoen mogelijk ook gebeuren. Ik denk dat dan de eerste twee jongens van ons die kant opgaan. En ons doel is dat er over vijf jaar een Zeeuw in De Grolsch Veste speelt.”

Tubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties