Nieuws

Wisgerhof en van der Linden over de derby

Wisgerhof en van der Linden over de derby

Antoine van der Linden van Heracles Almelo en Peter Wisgerhof van FC Twente praten aan de vooravond van de derby over de clash tussen de twee clubs uit het oosten.

In Almelo is het een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar: Heracles tegen FC Twente in het eigen Polman Stadion. Bij FC Twente willen ze vooral heel graag winnen van het ‘kleine broertje’ op een paar kilometer van huis. Aanvoerders Antoine van der Linden van Heracles en Peter Wisgerhof van FC Twente reageren op vijf stellingen.

ANTOINE VAN DER LINDEN

Stelling 1: De laatste keer dat Heracles Almelo thuis van FC Twente won, was op 20 augustus 2006. Het werd maar liefst 3-0, Luke Wilkshire van Twente kreeg rood. Daarna wisten jullie niet meer te winnen. Maar dit Heracles draait goed, heeft stappen gemaakt en kan thuis van iedereen winnen. Ook vanavond van FC Twente.

Antoine van der Linden, aanvoerder Heracles Almelo: „Wij kunnen van iedereen winnen, ook van betere ploegen. Hoewel Ajax en AZ wel erg goed waren. Vooral AZ heeft veel indruk op ons gemaakt. Aan de andere kant kunnen wij ook van iedereen verliezen. Zo reëel moet je zijn. FC Twente heeft veel kwaliteit, ze staan niet voor niets zo hoog. Ik vind die keeper echt goed en Douglas is ijzersterk. Maar ik ben hier niet om die spelers een goed gevoel te geven.

Sinds ik bij Heracles speel, hebben we nog nooit van Twente gewonnen. Vorig seizoen speelden we thuis gelijk en gingen we in Enschede hard onderuit (5-0). Een voordeel is dat we tegen Twente wel de mogelijkheid krijgen om te voetballen, omdat zij dat ook doen. Daardoor zit er risico in hun spel. Als wij scherp zijn, hoeven we ze niet te vrezen.”

Stelling 2: Bij Heracles is alles al een paar jaar hetzelfde. Er zijn een paar spelers gegaan en gekomen, maar jullie ‘gezicht’ is onveranderd. Bij FC Twente wisselt het nog wel*eens. Het wordt tijd dat het elftal in Enschede ook een bekende smoel krijgt.

„Daar ben ik het niet mee eens. Wij hebben geluk dat we met weinig blessures te kampen hebben. Nu valt Mark Looms weg en Birger Maertens is lang uitgeschakeld, maar dat hebben we op kunnen vangen. Wij zitten in een situatie dat we amper hoeven te schuiven. Twente speelt veel vaker, ze hebben wat blessures gehad en de groep is groter. Logisch dat je dan wisselingen ziet. Wij moeten er hier met z’n allen hard voor knokken, bij een topclub als Twente geldt: hoe hoger je speelt, hoe meer concurrentie.

En daar loopt wat kwaliteit rond, hoor... Neem een Marc Janko, er is veel kritiek op hem, dat vind ik typisch Nederlands. Hij scoort en dat behoort een spits te doen. Als hij meevoetballend beter zou zijn en niet genoeg goals zou maken, komt er ook gezeur. Ik heb tegenover hem gestaan en in Enschede scoorde hij vier keer. Die jongen weet precies waar hij moet staan, is wat mij betreft echt een killer. Ik zou me focussen op wat hij wel kan en niet op wat hij niet kan.”

Stelling 3: Voor jullie is de derby DE wedstrijd van het jaar, voor FC Twente een van de vele duels en het begin van een nieuwe serie.

„Deze wedstrijd bepaalt niet de competitie, maar is voor onze supporters wel degelijk de belangrijkste van het seizoen. Hier leeft het echt. Al twee weken van tevoren spreken supporters ons op de derby aan. Ik kijk er naar uit, naar de sfeer en de emotie in het uitverkochte stadion. En het is voor ons een belangrijk meetmoment. We hebben met AZ-thuis, PSV-uit en nu Twente-thuis een aardig pittige reeks en ondanks dat we die eerste twee duels niet hebben gewonnen, is het gevoel niet slecht. In Eindhoven waren we bij vlagen goed.”

Stelling 4: Heracles heeft veel min*der geld te besteden dan FC Twente, maar jullie draaien toch aardig mee in de competitie. De begroting is dus niet altijd bepalend voor de resultaten.

„Op de lange termijn wel, op de korte termijn niet. Zoals wij het de laatste drie jaar doen, is heel knap. We hebben één van de laagste begrotingen, maar doen met verzorgd voetbal wel mee in het linkerrijtje. Nu moeten we doorgroeien. RKC is een goed voorbeeld van hoe slecht het af kan lopen. In de tijd dat Martin Jol er trainer was, ging het fantastisch. Maar er vertrokken goede spelers en de club was niet bij machte om jongens van hetzelfde niveau terug te kopen. RKC kwam in de financiële problemen en degradeerde. Heracles wil dat niet laten gebeuren, vandaar dat het nieuwe stadion er ook moet komen.”

Stelling 5: De selectie van FC Twente is pas sinds gisteren weer compleet nadat Roberto Rosales terugkeerde uit Venezuela. Zij missen vaak de halve groep tijdens interlandweken. Bij Heracles is dat veel minder...Het is dan ook een nadeel om veel internationals in je ploeg te hebben.

„Dat zou heel goed kunnen. Het is vermoeiend om te reizen en extra duels te spelen. Toch zou iedere voetballer met hen willen ruilen. Wie wil er niet voor zijn land spelen? Dat is toch het hoogst haalbare. Misschien krijgen ze er ook wel veel energie van. Wij hebben niet veel internationals en hebben in alle rust naar de derby toegewerkt.
Wat beter is, weet ik niet. Ik weet wel dat er vanavond twee ploegen het veld op komen die vol voor de winst gaan. Wij moeten er vol op klappen en als het lukt en we winnen van FC Twente… Zou dat erg mooi zijn, daar doe je het voor."

PETER WISGERHOF

Stelling 1: De laatste keer dat Heracles Almelo thuis van FC Twente won, was op 20 augustus 2006. Het werd liefst 3-0. Daarna wisten de Almeloërs niet meer van jullie te winnen. Maar dit Heracles draait goed en kan thuis van iedereen winnen. Ook van Twente.

„Daar ben ik het mee eens. Thuis zijn ze sterk. Jongens als Overtoom, Plet en Everton vallen op, die doen het goed. Maar het kunstgrasveld in Almelo speelt ook een rol. Zij zijn dat gewend, wij niet. Het veld is niet groot en de bal stuit anders, daar kun je niet onderuit. Als wij thuis tegen De Graafschap spelen, kunnen we vrij makkelijk winnen. Spelen we uit op dat hobbelige veld, dan wordt het heel anders. Al mag het nooit een excuus zijn. Feit is: het is knap dat Heracles met een lage begroting een goed team heeft waar iedereen rekening mee houdt.”

Stelling 2: Bij Heracles is alles al een paar jaar hetzelfde. Er zijn een paar spelers gegaan en gekomen, maar ‘het gezicht’ is onveranderd. Bij FC Twente wisselt het nog weleens. Het wordt tijd dat jullie elftal een bekende smoel krijgt.

„Wij hebben zeker wel een smoel. Maar het is altijd zo geweest dat een kleinere club als Heracles meer sympathie heeft. Dat had Twente vroeger ook. Nu zijn we al een paar jaar titelkandidaat en wordt er meer van ons verwacht en vaker over ons gepraat. Als het even minder gaat, komt er kritiek. Maar kijk eens hoe we ervoor staan, kijk naar onze selectie… We doen het goed in Europa, spelen nog om de beker en draaien boven*in mee in de competitie.

Natuurlijk is er wel wat veranderd. We zijn Bryan Ruiz verloren, maar we kregen er de ontwikkeling van Ola John voor terug. We hebben smaakmaker Nacer Chadli op het veld en op de bank zit Leroy Fer, die een enorme drive heeft om te slagen. En ook echt wel gaat spelen. We worden steeds sterker, dat merk je aan alles. Het is logisch dat we ons eerst moesten aanpassen en een aanlooptijd nodig hadden. Ola zei niet op de eerste dag: ‘Hey, hier ben ik en ik ga het wel even doen’. En Fer moest wennen. De trainer heeft aangegeven dat hij wil toewerken naar een vast elftal. Daar ben ik blij mee, ik ben ervan overtuigd dat een bepaalde zekerheid en ba*sis belangrijk is voor de ploeg.”

Stelling 3: Voor Heracles is de derby DE wedstrijd van het jaar, voor FC Twente een van de vele duels en het begin van weer een lange serie.

„Voor ons is het ook belangrijk, maar vooral ook het begin van een nieuwe reeks. Jeroen Heubach (oud-speler FC Twente, red.) zei net dat de derby niet meer zo leeft als vroeger. Logisch, er spelen niet veel Tukkers meer in het elftal. Maar aan de andere kant weten we ook dat niemand van het kleine broertje wil verliezen. In mijn tijd bij NEC was Vitesse de grote club. De derby was de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Als het programma bekend was, vroeg iedereen: ‘Wanneer spelen we tegen Vitesse?’ Supporters kwamen voor de wedstrijd met fakkels naar de training. Dan voel je het wel hoor. De kleine tegen de grote, dat brengt vaak extra krachten met zich mee.”

Stelling 4: Heracles heeft minder geld te besteden dan jullie, maar draait toch goed mee in de competitie. De begroting is dus niet altijd bepalend voor de resultaten.

„Eens. Wesley Sneijder verdient ongeveer net zoveel als onze hele selectie bij elkaar en toch hebben wij tegen Inter goed gespeeld. Als je als club zorgvuldig omgaat met je beleid, hoeft de begroting op het veld niet altijd bepalend te zijn. Dat geldt voor ons in de Champions League en voor Heracles in de eredivisie.”

Stelling 5: Jullie selectie is pas sinds gisteren weer compleet nadat Roberto Rosales terugkeerde uit Venezuela. Jullie missen vaak de halve groep tijdens interlandweken. Bij Heracles is dat veel minder. Het is dan ook een nadeel om veel internationals in je ploeg te hebben. En dat net voor de derby...

„ Ja, dat is een nadeel. We hebben Roberto weleens moeten missen, omdat hij te laat terug was en de dag voor de wedstrijd niet kon trainen. Het is een regel van Adriaanse dat als je niet traint, je niet speelt. Internationals raken ook vermoeid en dat kan weer voor blessures zorgen. Bovendien kun*nen we amper tactisch trainen. Aan de andere kant kun je zeggen: die spelers zijn goed genoeg om voor hun land te spelen. We zijn een grote club die veel goede spelers heeft. En die bewijzen uiteindelijk weer hun marktwaarde. De internationals hebben weinig tijd om naar de derby toe te leven, de meesten hebben dinsdag nog gespeeld. Maar het hoort erbij als je op dit niveau speelt, dan volgt de ene wedstrijd de andere op. Nu eerst Heracles. En ook al voelen niet alle spelers hetzelfde bij de derby: als we in de bus stappen, zijn we er zo. Als voetballer weet je dan doorgaans wel dat zo’n wedstrijd iets extra’s met zich meebrengt.”

Bron: TcTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties