Transfers

Dataspecialist: Transferwaarde Weghorst 11 miljoen euro

Dataspecialist: Transferwaarde Weghorst 11 miljoen euro

FC Twente hoopt binnen afzienbare tijd Wout Weghorst te presenteren als de nieuwe spits. Weghorst en Bruggink flirten al enige tijd openlijk met openlijk in de media en ook zijn zaakwaarnemer Simon Cziommer wil de spits graag onderbrengen bij zijn oud-werkgever FC Twente. De Oranje-international heeft nog een contract tot media 2025, dus zal er een transfersom op tafel moeten komen. Maar wat is de 31-jarige Tukker nu eigenlijk waard?

Op Transfermarkt wordt de waarde van Weghorst geschat op 7 miljoen euro. De waardes van spelers op Transfermarkt wordt mede gebaseerd op data en de mening van vrijwilligers. Een ander bedrijf die een waarde hangt aan spelers is de in Enschede opgerichte dataspecialist SciSports. FC Twente nam enkele jaren geleden dataspecialist Niels Wigbold over van SciSports die nu actief is als datascout binnen het team van technisch directeur Arnold Bruggink. Als we de data van SciSports erbij pakken, dan zien we dat de transferwaarde van Weghorst een stuk hoger is dan die op Transfermarkt.

SciSports werkt met de term Estimated Transfer Value (ETV) oftewel de geschatte transferwaarde van een speler. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van: Leeftijd, positie, prestaties, ervaring, sterkte van de competitie en de contractsituatie. Aan de hand van deze data wordt de waarde van Weghorst geschat op 11 miljoen euro. Dit is het gemiddelde van de geschatte ondergrens van 8,2 miljoen euro en bovengrens van 13,2 miljoen euro. De gemiddelde ETV is echter niet altijd de prijs waarvoor een speler wordt verkocht.

Medio 2018 werd Weghorst door AZ verkocht aan VfL Wolfsburg voor 10,5 miljoen euro. Dat was op dat moment precies ook exact de ETV. Echter, toen Weghorst begin 2021 de overstap maakte van VfL Wolfsburg naar Burnley FC, werd er veel minder betaald dan de ETV. De ETV van SciSports was op dat moment 27,8 miljoen euro. Burnley FC betaalde echter 'slechts' 17,5 miljoen euro. Een verschil van 10,3 miljoen euro. Burnley betaalde 37 procent minder dan de geschatte transferwaarde (ETV) van SciSports.

Als we dit verschil van 37 procent toepassen op de ondergrens van de huidige ETV van Weghorst - 8,2 miljoen euro - dan komen we uit op een transfersom van afgerond 5,2 miljoen euro. Nog altijd een bedrag dat FC Twente niet kan betalen voor de spits die komende zomer ook met Oranje deelneemt aan het EK in Duitsland. De bal ligt nu bij Burnley. Wenst de Britse club mee te werken aan de wens van Weghorst, of kijkt de club puur zakelijk en hoopt het op een goed EK om hem daarna voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen? Ook is er nog sprake van een clausule in het contract van Weghorst waarin staat dat hij binnen een vastgestelde periode voor een bepaald bedrag mag vertrekken. De exacte details hiervan zijn niet bekend. De verwachting is dat zijn zaakwaarnemer, die deze week in Engeland is om de situatie te bespreken, binnen afzienbare tijd met een update komt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties