FC Twente Nieuws

Besluit over vervolging dakdrama Grolsch Veste weer een maand opgeschoven

Besluit over vervolging dakdrama Grolsch Veste weer een maand opgeschoven

Het gerechtshof in Arnhem schuift een besluit over de vervolging van twee verdachten, die betrokken waren bij het instorten van het dak van het stadion van FC Twente in Enschede, weer een maand vooruit. Het is de bedoeling dat er in februari een beslissing wordt genomen. In 2011 stortte de Grolsch Veste in tijdens uitbreidingswerkzaamheden. Bij het dakdrama kwamen twee mensen om het leven en negen andere raakten zwaargewond.

[google]De twee verdachten, Dinand van de Berg, directeur van Goossens Te Pas Bouw in Enschede, en Hans Rozendom, de toenmalige uitvoerder van het uitbreidingsproject, vinden dat de zaak veel te lang duurt. Zij kunnen de mogelijke vervolging psychisch niet langer aan. De rechtbank gaf hen eerder gelijk, maar het OM stapte naar het hof. Dat begon in oktober vorig jaar aan de zaak, maar heeft een besluit al een paar maal uitgesteld. Het hof heeft het OM wel gewaarschuwd dat de redelijke termijn voor vervolging overschreden dreigt te raken.

Behalve de directeur en de uitvoerder wil het OM nog twee anderen en drie bedrijven vervolgen. Onderzoek naar het dakdrama heeft aangetoond dat de dragende constructie voor de tribunes niet deugde. Op de eigen website geeft de raad een overzicht van de ontbrekende onderdelen ten tijde van het ongeval: verschillende schoren in het dakvlak, vier schoren in het diagonale vlak, alle horizontale koppelstaven aan de achterzijde, en een koppelstaaf in de nok tussen de spanten van de constructie.

De Onderzoeksraad meent dat de essentiële onderdelen voor de stabiliteit van de Grolsch Veste ontbraken, en dat tijdens de verbouwing het nog onvoltooide dak toch werd belast. Volgens de raad is het een gegeven dat bij de montage van dergelijke constructies de grens tussen stabiliteit en instabiliteit klein is tot het laatste onderdeel is aangebracht. Doordat de nog niet voltooide constructie toch werd belast, is het omslagpunt naar instabiliteit overschreden. De onvoltooide en instabiele constructie werd tijdens het ongeval belast door de al aangebrachte dakbeplating, de bekabeling, de regenwaterafvoer en het videoscherm.
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties