Volg ons op Social Media

Columns

Column: Clubhelden!

Gepubliceerd

op

kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld

De Chinese wijsgeer en filosoof Confucius schreef ooit; “Pas in een tijd van onrust kan men trouw onderscheiden”. Dit citaat kwam bij mij naar boven nadat ik vernam dat een van onze clubiconen; Eddy Achterberg, gisteren 72 jaar is geworden. Gewoon een kleine vermelding in de lokale krant en dat is het dan. We leven in ‘snelle’ tijden waarin de multimediale communicatie bijkans sneller gaat dan het gesproken woord en de realiteit van vandaag al vrij snel tot de geschiedenis van gisteren wordt verklaard, soms te snel. Want we laten het natuurlijk niet gebeuren dat de verjaardag van een dergelijk Twente icoon, bijkans ongemerkt voorbijgaat lieve mensen. Echt niet!

Onze Eddy, ‘De Keu’, gangmaker en ‘fire starter’ van het FC Twente van mijn jeugd. De man die samen met die andere clublegende, Kick van der Vall FC Twente ademt en trouw blijft tot aan de laatste snik, heeft de respectabele leeftijd van 72 jaar bereikt! Hoera!

Nooit zal ik zijn niet aflatende inzet vergeten, laat staan de wijze waarop hij het publiek de kop gek maakte met opzwepende gebaren, strijdend en zwoegend tot en met. Dat prachtige bloedrode shirt met die witte, verticale banen aan de zijkant maakte furore in heel Europa. Een gebroken been weerhield hem er niet van om, met krukken en al, plaats te nemen op de bank en zijn teamgenoten aan te moedigen. ‘Heya de Keu’, werd er minutenlang gezongen op de tribunes. En “Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn” mocht hij ook graag ten gehore brengen. Kick van der Vall speelde destijds op het middenveld. Een onvermoeibare speler met een verwoestend schot. Zijn traptechniek was fenomenaal en hij kon bij wijze van spreken vanaf 40 meter de bal op de stropdas van een veldmuis leggen. Kick wordt over 10 dagen 73 jaar. Deze mannen verdienden een schijntje in vergelijking met wat er momenteel in de voetballerij verdiend wordt, maar gaven altijd alles. 100%. En nu nog. Alles voor FC Twente!

wout-brama-kick-van-der-vall-fc-twente
Brama met Van der Vall

Feest

Wat wellicht een van de meest feestelijke dagen in de historie van de club had moeten worden, de viering van ons 50-jarig bestaan, kon niet als zodanig gevierd worden. De club liep als een verloren en murw geslagen zwerfhond doelloos het donkere niemandsland in. Wat een diepe en doffe ellende werd er toen door eenieder met een Twentehart gevoeld. Zijn we er straks nog wel? Gaan we volledig naar de kloten? Iedereen was lamgeslagen toen de weidsheid en de diepte van het Munsterman bedrog steeds duidelijker werd gevoeld. Ik riep destijds op om op de dag van het 50-jarig bestaan zelf als supporters bijeen te komen. Na wat ruggespraak met de politie en de gemeente was het, ondanks de hitte en het chagrijn rond de club, toch een dag die niet ongemerkt voorbijging. Dat mocht en kon verdorie ook niet! Uiteraard was Eddy ook van de partij. Zichtbaar geroerd deed hij het woord voor de microfoon en camera van RTV Oost. Dat is ook Eddy, emotie hoort bij hem. Ongeremd en puur en nooit de supporters vergetend, heerlijk!

Twente voor Twente

Een jaar later zette hij zich ook in voor de actie “Twente  voor Twente”. Evenals zijn onvermoeibare maatje Kick van der Vall. Kick bracht allerlei spullen in voor de veiling waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de actie. Dag en nacht was hij touw voor zijn en onze club. Prachtig dat deze twee heren nog steeds aan de club zijn verbonden terwijl de een na de ander de kuierlatten nam de afgelopen jaren. Met het hoofd, maar vooral met het hart. Een hart dat samen met de supporters in hetzelfde ritme klopt als FC Twente speelt. Onderling noemen ze zich, met enige zelfspot wel eens ‘Statler en Waldorf’ naar het duo uit de Muppet show. Maar wat mogen we blij zijn met deze twee clubhelden mensen. De trouw aan FC Twente die zij aan de dag leggen zal ooit de geschiedenisboeken ingaan. Dat maakt een club als de onze ook zo mooi en groots. Samen met de massale en niet aflatende steun van de supporters, zowel uit- als thuis, zullen zij mede zorg dragen voor het volledige herstel van onze mooie club. Op het veld zijn de spelers er al lekker mee bezig tot dusver.

Van Harte gefeliciteerd Eddy en ook vast van harte gefeliciteerd Kick! 72 en 73 jaar en nog steeds alles geven voor de club. Hoe mooi is dat dan. Clubhelden forever!!

https://www.youtube.com/watch?v=TtLSCqEYcJU
https://www.youtube.com/watch?v=Jjvo2dXR7Ws

COTE!!!!!!!!!

TAZ

1 Reactie

1 Reactie

  1. Robert Beunders

    26 februari 2019 at 22:28

    Naast Arnold, Frans en Kick was Eddy het ultieme aanspeelpunt destijds, de Keu! Fantastisch hoe Eddy en Kick zich na hun voetballoopbaan ingezet hebben voor “mijn FC’ en dat ook nog steeds (blijven) doen! Chapeau!BTW: Een bezoek met de huidige selectie aan een thuiswedstrijd van Borussia Dortmund scheelt een hoop ‘invliegkosten’ van welke goeroe dan ook! Ik verheug me op de huldiging op P2 en de smartlap van Eddy: Eenmaal zullen wij… ook van de Eerste Divisie! Hulde aan een/mijn ‘Cult club’!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

Oriol-Busquets-fc-barcelona Oriol-Busquets-fc-barcelona
BREAKING7 uur geleden

BREAK: FC Barcelona middenvelder Busquets ziet FC Twente als eerste optie

In de zoektocht naar een nieuwe verdedigende middenvelder lijkt FC Twente uit te zijn gekomen bij Oriol Busquets. De 20-jarige...

leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon
Eerste elftal11 uur geleden

Ten Voorde kritisch: “Dat soort wedstrijden moet je thuis ‘gewoon’ winnen”

Na drie speelronden staat FC Twente op de achtste plek in de eredivisie. De ploeg van trainer Gonzalo García speelde...

Davinia-Vanmechelen-Fenna-Kalma-fc-twente-2019-2020 Davinia-Vanmechelen-Fenna-Kalma-fc-twente-2019-2020
FC Twente Nieuws11 uur geleden

Acht FC Twente-speelsters opgeroepen voor trainingskamp Oranje O23

Het Nederlands vrouwenelftal onder 23 gaat van 27 t/m 29 augustus op trainingskamp in Zeist. Bondscoach Stefan Hoogsteder heeft 23...

Eerste elftal11 uur geleden

FOTO’S: FC Twente werkt toe naar uitwedstrijd tegen sc Heerenveen

FC Twente gaat aankomende zaterdag in de eredivisie op bezoek bij sc Heerenveen. De aftrap van het duel vindt om...

royal-antwerp-fc-supporters royal-antwerp-fc-supporters
Eerste elftal12 uur geleden

‘Vijfhonderd tot tweeduizend Antwerp-supporters donderdag richting Enschede’

Donderdagavond staat in de Grolsch Veste het Europa League-duel tussen AZ en Royal Antwerp FC op het programma. Burgemeester Onno...

godfried-roemeratoe-trainingscentrum-2019 godfried-roemeratoe-trainingscentrum-2019
Eerste elftal12 uur geleden

Drietal FC Twente-talenten opgenomen in voorselecties Oranje

Godfried Roemeratoe en Ennio van der Gouw zijn opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje onder 20, zo meldt de...

aitor-matos-espinosa-viere-juichen-groningen-2019-2020 aitor-matos-espinosa-viere-juichen-groningen-2019-2020
Eerste elftal12 uur geleden

Drietal basisspelers ontbreekt op woensdagtraining FC Twente

FC Twente werkt momenteel met man en macht toe naar de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen van aankomende zaterdag. Een drietal...

grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats
Eerste elftal14 uur geleden

Video: De Grolsch Veste in een AZ Alkmaar jasje

Donderdagavond speelt niet FC Twente, maar AZ in de Grolsch Veste. De tegenstander is Royal Antwerp FC en de inzet...

Eerste elftal14 uur geleden

Terugblik: FC Twente keert vroege achterstand in Heerenveen volledig om

FC Twente gaat zaterdagavond in de eredivisie op bezoek bij sc Heerenveen. In het seizoen 2014/15 keek de club uit...

onno-van-veldhuizen-toespraak-burgemeester-enschede onno-van-veldhuizen-toespraak-burgemeester-enschede
Columns15 uur geleden

Column: Advies aan Onno & D66 kameraden

Wat is het toch met ‘ons’ Onno en de haat-liefde verhouding met FC Twente? Zit zijn AZ muts dwars? Onno had geen...

Advertentie