Connect with us

Columns

Column: Drs. Vijfje weet raad!

Gepubliceerd

op

Geachte Twente fan,

Mij heeft, via diverse kanalen en op verschillende manieren, een schreeuw om hulp bereikt. Kreten van wanhoop en ongeloof van FC Twente fans van diverse pluimage over de huidige positie waarin de club zich bevindt. Ik zal u wat voorbeelden geven; “Beste Drs. Vijfje, ik kom al meer dan 30 jaar bij de club, maar lust nu de broodjes beenham niet meer. Als ik naar het spel heb gekeken, vergaat mij de lust tot consumptie van dat plakwerk volledig……” “Drs. Vijfje, wat is er aan de hand met onze club? Het voetbal is niet meer om aan te zien en het veld is een schande voor het ganse land? Gaan we failliet?“ ” Beste Drs. Vijfje, hoe komen we van de trainer af? Hij helpt onze club volstrekt naar de kloten, help ons a.u.b.”

Nu ben ik inmiddels een voetbaldeskundige in ruste, maar gezien de intensiteit van de hartenkreten en de vele verzoeken om hulp , maak ik graag een uitzondering en heb ik de club eens goed geanalyseerd. Wat is er aan de hand daar in Enschede? Waar komt die wanhoop en die onrust vandaan?

Allereerst valt mij dan het volgende op. Het tempo waarin de club is veranderd van een financieel gezonde Hollandse topper met een blos op de wangen tot de bedelaar van het Hollandsche voetbal is verbazingwekkend te noemen. We schrijven het jaar 2009. De club hield een onderzoek onder haar eigen fans en vroeg o.a. om een rapportcijfer te geven over de volgende onderdelen; de informatievoorziening, sfeer, uitstraling, de behulpzaamheid van het personeel en de netheid van het stadion. Er kwam een dikke 8,2 als cijfer uit. Uit het door de Eredivisie CV georganiseerde jaarlijkse onderzoek waar een CPM index uitkomt (Club Positioning Matrix) behaalde FC Twente zowel in 2010 als in 2011 het door bestuurders fel begeerde predicaat: Club met het beste imago van Nederland.

In de periode tussen 2011 en 2015 werd er door de club tenminste een bedrag verdient van zo’n 80 miljoen euro door transfers van de paradepaardjes. Tel daarbij op de inkomsten uit deelname aan Champions League, Europa League, TV- gelden, een continu bijkans volle Grolsch-Veste, u roept maar!

De begroting ging dan ook met rasse schreden omhoog en het naaste doel was het voorbijstreven van Feyenoord door een begroting van 60 miljoen als ambitieus doel in het vooruitzicht te stellen.

Beetje bij beetje werd duidelijk dat de financiële problemen groter zijn dan in eerste en tweede en wellicht ook derde instantie naar buiten toe werd gecommuniceerd.

Drs. Vijfje weet raad!Helaas is de werkelijkheid nu echter dat er een schuld van 60 miljoen bestaat en de begroting juist fors terug zal moeten, evenals de te betalen spelerssalarissen. Er moeten spelers verkocht worden om financieel weer enigszins orde op zaken te kunnen stellen en aan die verkopen verdient de club minder dan voorheen omdat een deel naar externe financiers moet die geholpen hebben de broek op te houden toen het financiële water de spreekwoordelijke lippen naderde. De gemiddelde fan kan zich steeds minder identificeren met het geboden spel en de inzet van de spelers en heeft steeds meer moeite om de gang naar de Veste te maken. De trainer heeft bijkans geen enkele gunfactor meer en zijn ontslag staat hoog op het verlanglijstje van fans als een van de eerste acties die ondernomen zou moeten worden. De sfeer tijdens wedstrijden benadert steeds vaker die van een begrafenis van een streng in de leer zijnde ouderling van de ‘zwarte kousen kerk’ en het veld ziet er uit als een strooiveld van een crematorium uit het lagere segment, waar net 40 urnen met as op werden uitgestrooid om het gebrek aan gras te verdoezelen. Tegenstanders die ooit met de schrik in de benen de “Hel van Enschede” betraden dartelen nu zelfbewust over het veld en delen steeds vaker tactisch de lakens uit, zelfs als die tegenstander Excelsior heet. Spelers die ooit excelleerden bij hun vorig clubs dreigen nu steeds vaker te verzuipen in onbegrepen tactische keurslijven en presteren ver onder de maat. De beide keepers staan stijf van de spanning tijdens iedere wedstrijd en blunderen er regelmatig op los. Het aantal tegendoelpunten is ongehoord hoog in vergelijking met de jaren ervoor. De spelers stralen vaak chagrijn uit en tasten ook in het duister omtrent hun naaste toekomst. De trainer verwacht iedere week een vaak vergeefse reactie van het elftal en weet ook dat er geen gelden voor versterkingen zijn.

Voorwaar, als we het bovenstaande nog eens goed tot ons nemen, zou je er als fanatieke fan inderdaad sluimerende gedachten aan een langdurige winterslaap aan overhouden en wachten tot het tij gekeerd is. Maar goed, daar bent u uiteraard geen supporter voor. Dat ben je in goede en in slechte tijden, hoed hard het gela(g)ch ook moge zijn.

“Maar Drs. Vijfje, moet er dan helemaal niets gebeuren? Moeten we gewoon alles over ons heen laten komen?“, ik hoor het u bijna denken.

Nou, beste Twente fan, dat hoeft niet, dat hoeft helemaal niet. U weet dat na regen dikwijls zonneschijn komt en dat de soep doorgaans niet zo heet gegeten wordt door hete wijven et cetera.

Drs. Vijfje heeft dan ook een lijstje gemaakt met aanbevelingen voor de nieuwe directie van FC Twente.

1. Gebruik die harken waarmee de laatste jaren de begroting werd geschreven nu eens om het veld weer goed in orde te maken.
2. Stop met het vrouwenvoetbal totdat de club weer financieel goed gezond is. De speelsters kunnen dan direct het veld van de Veste gaan aanharken om in conditie te blijven. Twee vliegen in een klap dus zeg maar. De eventueel vrijkomende monneten kunnen gebruikt worden om de club weer wat sneller gezond te maken.
3. Stel de huidige technische staf een ultimatum; nog twee wanvertoningen zoals tegen ADO en Excelsior en het is collectief wegwezen geblazen. Financieel schoon schip, dan ook technisch schoon schip. Er is zo langzamerhand zoveel gedeald met derde partijen qua financiering dat dit er dan ook nog wel bij kan.
4. Haal jongens als Chery, El- Ahmadi en Turuc zo snel mogelijk terug naar Enschede en bouw daaromheen een jonge ploeg die tenminste een klik heeft met het publiek.
5. Stel de Groslch-Veste tijdens de halve finale tegen Zwolle gratis open voor publiek (Enig kweken van Goodwill betaalt zich altijd terug)
6. Stel buiten het stadion als de wiederweerga kraampjes op waar Kebab en Shoarma kan worden afgenomen door de hongerige fan die al een behoorlijke reis achter de rug heeft en zich al als een kleffe kroket voelt.

Ook Twente zal deze ellende te boven komen en ooit zal de bloedrode vlag met het Steigerende Ros de voetbalvelden weer domineren. Houdt dat vertrouwen. Ondertussen wens ik u en het bestuur veel wijsheid en voorspoed in deze donkere tijden.

Met amicale groet,

Drs. Vijfje, analyticus in ruste

9 Reacties

Plaats een reactie

9 Reacties

 1. Inkoppertje

  1. Investeren in een nieuwe grasmat! (nooooooit beginnen aan kunstgras…)
  2. Vrouwenvoetbal behouden, is momenteel het enige succesvolle bij twente..
  3. Ben het met je eens, echter is er geen geld voor.
  4. Andere spelers zijn sowieso nodig. Je mist echt “ervaren” spelers. Mensen die werken, bikkelen en bloed willen zien voor elke meter die de tegenstander teveel aflegt richting Sonny. De meeste spelers in onze selectie maken zich drukker om welke kleur schoenen ze aan willen doen..
  5. Gratis is geen optie. Gewoon betalen voor de kaartjes en ondersteun met een gedeelte van dat geld Vak-P financieel voor een gigantische sfeeractie.
  6. Er staan al genoeg kraampjes met voer buiten..

  9 februari 2015

 2. grumpy

  Puntje

  Het reglement van de KNVB geeft aan dat de toegangsprijzen voor de halve finale van de KNVB beker minimaal 50% van de losse verkoopprijs bij de reguliere competitiewedstrijden moet zijn

  9 februari 2015

 3. Henk

  Niets harken, wat een onzin, kunstgras erin, nergens meer last van, veld hoeft niet meer belicht te worden, energie rekening kan drastisch omlaag en omstandigheden zijn voor altijd hetzelfde ongeacht de weersverwachting, vrouwenvoetbal, Jong Twente alles kan op hetzelfde veld spelen, als voorprogramma van de wedstrijd van het 1e elftal (zou mooi zijn). Geen spelers terughalen, werkt (bijna) nooit. TS ontslaan en 2 max 3 ervoor terug en geen miljoenen salaris meer beloven, exit grootverdieners zoals Castaignos, Bengtsson etc. Straks Ajax uit, Vitesse thuis en 3 punten aftrek van de Knvb en we hebben al 10 punten minder dan vorig seizoen. Kom op, Actie. Hoop trouwens dat ter Avest, Bilal en Koppers ipv Schilder zondag spelen.

  9 februari 2015

 4. Tukkerwolf

  Wat een onzin allemaal! Het ligt niet aan de vrouwen dat we nu zijn waar we zijn. Vrouwen kunnen juist een positieve uitstraling aan de club geven en zorgen voor nieuwe supporters. De staf wegdoen kost je ook geld en is dus ook niet haalbaar. Terughalen van spelers is ook onhaalbaar en geen oplossing want we hebben goede spelers! Gratis naar een wedstrijd helpt de financiele situatie van twente ook niet vooruit! En een hark helpt ook niet met dit veld. Dus punt 1 tot en met 5 is grote onzin en helpt niemand! Punt 6 zal me een zorg zijn, ik eet de beenham wel!
  Twente moet het plezier weer terug krijgen in het voetbal, zowel de supporters als de spelers. Lol op het veld is belangrijker als wat dan ook. Weet niet of alfred daar de geschikte persoon voor is maar we moeten het er mee doen. Dat we allemaal balen van een verlies tegen ado en excelsior spreekt voor zich. Daarom moeten we nu ook achter de club blijven staan en deze supporen waar we kunnnen! Hetzij door de seizoenskaarten weer gewoon te kopen voor volgend seizoen als de broodjes beenham blijven eten. Maar ook door achter het team te blijven staan. Witte zakdoekjes gebruik je maar om je neus mee af te vegen en je mond om twente vooruit te schreeuwen, ook in moeilijke tijden! Fluiten helpt het team niet! Twente forever! COTE!

  9 februari 2015

 5. JPZ

  Met de huidige financiële problemen denken jullie dat er ook maar enige financiële ruimte is om de huidige technische staf te ontslaan? En Chery, El-Ahmadi en Turuc naar Enschede halen zal nut hebben? Zit tevens ook een financieel plaatje aan vast. Financieel zitten dit soort mogelijkheden er momenteel niet in.
  Het grootste probleem zit hem deels in het verwende gedeelte van het publiek dat pas de laatste jaren naar Fc Twente komt. Het meest tekenende voor deze groep ‘supporters’ is dat die een debutant als Ter Avest bij de 1e de beste mindere pass af lopen te kraken. Kom op zeg…die jongen is 17 en speelt zijn 1e minuten in het 1e van ZIJN en ONZE club. Iets waar wij allen vroeger van droomden om dat ooit mee te mogen maken, danwel nog van dromen. Sta achter je ploeg. Ook als het eens iets minder gaat. Blijf 90 minuten in het stadion, ook al is de lijdensweg lang zoals afgelopen zaterdag. De spelers moeten een dergelijke lijdensweg ook ondergaan en willen echt wel beter presteren dan ze momenteel op de mat leggen.
  Het andere grote probleem is de instelling van enkele spelers die in mogen vallen. Als je dan mag invallen dan doe je er alles aan wat in je macht ligt om te laten zien dat je gretig bent en wilt winnen. Dan loop je er niet bij als een zoutzak, als iemand die de bal niet wil hebben of als iemand die bang is voor de tegenstander. Dan moet je angst inboezemen, gretig zijn naar de bal, op elke bal lopen en blijven gaan! Je moet helemaal leeg zijn na dat kwartier of 20 minuten die je mag spelen voor Fc Twente. Je neemt dan ook de supporters mee in je gretigheid, die gaan je opzwepen, die gaan achter de ploeg staan en blijven je naam scanderen na de wedstrijd, ook al heb je slechts voor 1 punt kunnen zorgen of eventueel zelfs geen punt. Als je maar op elke bal jaagt!
  Nu kun je ook nog als argument inbrengen dat Schreuder wat dat betreft slecht wisselt. Hij brengt afgelopen weekend 3 spelers in, waarvan er 2 niet voldaan hebben en ook de weken ervoor het publiek niet hebben laten zien dat ze dit in zich hebben. Zit Schreuder dan fout? Wellicht wel, maar staat hij niet dagelijks met die jongens op het veld? Zouden ze op training meer laten zien? Ik weet het niet, ik ben daar niet aanwezig. Om sommige keuzes van een trainer te kunnen volgen moet je welhaast bij elke training en wedstrijd aanwezig zijn.
  Ik hoop echt dat we tegen Ajax op zijn minst een goede instelling zien bij de spelers en met name bij de spelers die een kleine 20 minuten mogen invallen. Daar moeten de vlammen vanaf spatten! Dan maakt me de uitslag nog niet heel veel uit. Als er maar een strijd wordt geleverd waaruit blijkt dat we willen winnen. En die strijd moet dan doorgezet worden naar de thuiswedstrijden tegen Vitesse en NAC! BAM!

  9 februari 2015

  • fctexpert

   Sorry maar ik kan me hier totaal niet in vinden, die lijdensweg is gewoon te danken aan totaal mismanagement van Alfred judocus, Een club als Ons Fc Twente mag Thuis gewoon niet verliezen van excelsior, is gewoon een dikke schande, en jij praat over de nieuwere supporters, doei, ik zit er al meer dan 40 jaar, en om mij heen meerderen die allemaal nu zoiets hebben van wil ik nog wel 550 euro per jaar aan Twente uitgeven en dan laten ze je verdomme zo letterlijk in de kou staan, nou, ik voorspel je een halfvolle veste volgend seizoen, vooral ook omdat de succes supporters idd weg gaan lopen, en misschien ook wel wat van de oud gedienden, met het moeten verkopen van enkele spelers zal het kwalitatief alleen nog maar minder worden, geen goede vooruitzichten.

   9 februari 2015

   • Belazerd

    Roerend eens fctexpert mijn berekening ligt nog
    Iets hoger (+bus) en dat geld voor heel veel “nieuwe” FcT supporters Één half lege Veste is geen sinecure en dat zal de consequentie zijn
    Er moet ingegrepen worden! nog 12 wedstrijden en 1 of 2 voor de beker te gaan HET is intern op te lossen Zoutman-Bosvelt en Konterman

    9 februari 2015

 6. Belazerd

  Leuk écht leuk geprobeerd drs. NU de trainers weg
  er is immers geen “coach” Zoutman-Bosvelt en Konterman opschuiven. Hoe dan ook een nieuwe grasmat of een deal met ten Cate Ja, dan maar kunstgras of hybride Net als Munsterman destijds…. Er is daadkracht noodzakelijk!

  9 februari 2015

  • fctexpert

   We gaan toch niet op Plastic spelen kom op, als ze moeten bezuinigen doen ze die expohal op go planet maar weer weg, huur zal niet weinig zijn, en er gingen er al meerderen failliet, leg een stukkie gras in het Veldwijkstadion, of FBK zo u wilt, en laat jong twente en de dames daar op spelen,.

   9 februari 2015

Laatste Nieuws

huldiging-fc-twente-2019-supporters-pyro huldiging-fc-twente-2019-supporters-pyro
Eerste elftal10 uur ago

Eíndelijk is het zover: FC Twente-toneelstuk ‘De Keukenkampioen’ is te bekijken in Enschede

In het seizoen 2018-2019 werd FC Twente kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. Toneelvereniging Tubantia besloot om een toneelstuk te...

kalma-dhont-fc-twente-vrouwen-ado-2022 kalma-dhont-fc-twente-vrouwen-ado-2022
FC Twente Nieuws10 uur ago

Alleen verrassend Fortuna staat een perfecte seizoenshelft voor FC Twente (v) nog in de weg

Voor FC Twente Vrouwen is Fortuna Sittard de laatste tegenstander van 2022. Komende zondag om 16:45 uur wordt het duel...

bryan-ruiz-limited-edition-shirt-ld-alajuelense bryan-ruiz-limited-edition-shirt-ld-alajuelense
Eerste elftal11 uur ago

VET! Club Bryan Ruiz brengt limited edition-shirt uit ter ere van zijn carrière

Op zaterdag 17 december om 23:00 uur wordt de afscheidswedstrijd van Bryan Ruiz gespeeld tussen LD Alajuelense en FC Twente....

supporters-twente-rkc-seizoen-2022-2023-grolsch-veste supporters-twente-rkc-seizoen-2022-2023-grolsch-veste
Eerste elftal12 uur ago

FC Twente een van grootste profiteurs van Europees succes Nederlandse topclubs

Zo’n vijf jaar geleden ging het niet lekker met het Nederlandse voetbal. Oranje wist zich niet te kwalificeren voor het...

sem-steijn-vieren-zerrouki-sparta-twente-rotterdam-2022 sem-steijn-vieren-zerrouki-sparta-twente-rotterdam-2022
BREAKING13 uur ago

BREAKING: Oefenwedstrijd tegen Sparta gaat toch door mét publiek

FC Twente maakte afgelopen dinsdag bekend dat de Wintermarkt die aankomende zaterdag gepland stond niet doorgaat. Dit wegens de weersomstandigheden....

manfred-ugalse-sparta-twente-rotterdam-2022 manfred-ugalse-sparta-twente-rotterdam-2022
Eerste elftal21 uur ago

Ugalde keert terug bij FC Twente na bezoek aan Manchester City

Manfred Ugalde is de laatste dagen het onderwerp van gesprek. Blijft de huurling van de City Football Group bij FC...

hakim-ziyech-cristiano-ronaldo-marokko-porugal hakim-ziyech-cristiano-ronaldo-marokko-porugal
Eerste elftal21 uur ago

Ziyech alom geprezen door geweldig WK: Kassa voor FC Twente?

Hakim Ziyech beleeft een geweldig WK. Met Marokko werd hij groepswinnaar van Poule F. Daardoor kwam het Noord-Afrikaanse land in...

daan-rots-bedankt-supporters-fc-twente-2022 daan-rots-bedankt-supporters-fc-twente-2022
Eerste elftal23 uur ago

Dit moet volgens Rots beter om hoger dan de vijfde plek te eindigen

FC Twente heeft met 27 punten uit de eerste veertien wedstrijden, en daarmee een vijfde plek in de eredivisie, een...

sem-steijn-ad0-den-haag sem-steijn-ad0-den-haag
Eerste elftal1 dag ago

Steijn moest vluchten wegens bedreigingen, maar nam op ultieme wijze wraak

Sem Steijn nam afgelopen mei wraak op NAC-supporters. Zijn vader, voetbaltrainer Maurice Steijn, was een jaar daarvoor vertrokken bij NAC...

manfred-ugalde-trainingscomplex-manchester-city-meetrainen-gewichten-engeland manfred-ugalde-trainingscomplex-manchester-city-meetrainen-gewichten-engeland
BREAKING1 dag ago

Ugalde in Engeland en traint mee bij Manchester City

Manfred Ugalde wordt door FC Twente gehuurd van City Football Group. Dit bedrijf is de eigenaar van verschillende voetbalclubs ter...