Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Een lastige spagaat

Column: Een lastige spagaat

Bij FC Twente is het onrustig. Wat wil je ook, drie wedstrijden nul punten. Dat staat nogal slordig voor een club die in de 52-jarige geschiedenis meestal in de bovenste regionen van de eredivisie huist. Ik hoorde en las zondag en maandag dat supporters en ook de professionele watchers van de club alweer kwistig aan het zwartepieten zijn geslagen. Jan van Halst is daarbij het mikpunt evenals René Hake (foto). En natuurlijk de ploeg zelf die als los zand aan elkaar hangt en die zich niet manifesteert als een strijdvaardige eenheid en die vooral een schromelijk tekort aan klasse tentoonspreidt.

Wat is Van Halst kwalijk te nemen? Hij schijnt een ridder te voet te zijn. Want met een gering budget kom je tegenwoordig nergens. Het budget van Van Halst loopt naar de dertig miljoen euro, maar geld voor spelers is er niet. Dat is raar, maar waar.

Toen Feyenoord een crisis had, bleken er voldoende talenten voorhanden te zijn op de jeugdopleiding. Maar bij Twente is tijdens de moeilijke laatste jaren de jeugdopleiding verwaarloosd en zijn er slechte besluiten genomen. De duidelijkste voorbeelden: de beloften werden uit de eerste divisie gehaald, het jeugdelftal tot 16 jaar werd geschrapt en de scouting werd opgedoekt. Volgens het boek Rood Bloed van oud-directeur/-voorzitter Joop Munsterman heeft Gerald Van de Belt dat allemaal op zijn geweten, hoewel Joops voormalige rechter- en linkerhand Aldo van der Laan toen gewoon voorzitter was. Hij had ook beter moeten weten.

Een boom waarvan de meeste wortels doorgehakt zijn of zwaar beschadigd, groeit niet verder en valt in het slechtste geval zelfs om. Van Halst en Hake moeten een huis optuigen waarvan het fundament voor een groot deel ontmanteld is. Dat is een helse klus die jaren tijd vergt. Maar het buitengewoon trouwe legioen wil daarop niet wachten en wil met de relatief dure jaarkaart op zak niet voortdurend naar een elftal kijken wat er niks van kan .

Van Halst en Hake zitten dus in een lastige spagaat. “Fred Rutten moet komen”, roepen sommigen. “Zet Gertjan Verbeek voor de groep”, luidt de tip van anderen. Beide voetbalmannen hebben inderdaad een groot hart voor de Twentse trots. De ervaren Rutten zou een perfect technisch opperhoofd kunnen zijn met al zijn connecties en vooral ook vanwege zijn visie en kennis, daarvan ben ik overtuigd. Hij zou dan als de wiedeweerga de ernstig gehavende infrastructuur bij de club op orde moeten brengen. Verbeek zou een prima trainer zijn, dat weet ik ook zeker. Maar dan moet er perspectief zijn en moet er een selectie staan waar nog veel rek in zit.

Moeten Van Halst en Hake dan weg? Wat mij betreft zeker niet. Van Halst heeft nog een functie (commercieel-directeur) en dat is een voorname klus. Hake treft geen blaam. Er blijft werk genoeg over voor hem. Maar als een trainer tot stoppen wordt gedwongen, gaat hij meestal. Dat is de praktijk.

Gijs Eijsink
Twente Sport

4
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BroddelwerkJowarAlbert NordkampJoop nordkamp Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Broddelwerk
Gast
Broddelwerk

Wil iemand AUB Gijs z’n pen afnemen. Hake treft geen blaam. Waar kijk je elke Zondag naar? Korfbal? Je moet behoorlijk blind zijn, of slecht geinformeerd, om de optelsom niet te kunnen maken. 1) 4/17 Gewonnen. Gewonnen wedstrijden tegen Degradatiekandidaten NEC/RODA/W2 2) 18 Doelpunten in 17 wedstrijden. 1 op 1. Hake heeft uit het jeugdige en frivole FCT van 2016/2017 0.0% extra weten te halen in 2017. Excuses te over, die we allemaal accepteerden. Vervolgens gaat Meneer Hake samen met Jan een nieuw seizoen in. Kiezen ze voor zware wedstrijden waardoor ze de hele oefencampagne met de rug tegen de… Lees verder »

Albert Nordkamp
Gast
Albert Nordkamp

Hake moet de nieuwe mensen in zetten, Met de Oostenrijker op het midden veld en met goede voorhanden buiten spelers.Die de bel voor het doel kunnen plaatsen,dan gaat Boere ook wel scoren.
Mee eens dat Rutten erbij moet komen op het veld kij kan spelers beter maken en op de juiste plekken neer zetten.
Albert Nordkamp

Jowar
Gast
Jowar

Zondag gaf George een geweldige voorzet (toen Assaidi werd vastgehouden) die mooi voor de goal langs ging maar Boere lag verschrikkelijk te slapen . Hij kwam niet voor zijn man en bleef hangen. Áls dat niet snel beter gaat hij niet scoren en heb je totaal niets aan vleugelspelers

Joop nordkamp
Gast
Joop nordkamp

Wij FC TWENTE .moeten niet meegaal met het gelul van JOHAN DEKSEL. die heeft op alles kritiek en weet alles beter.ook sabels hij bij zijn club nec alles neer.waarom geeft hij daar dan niet de oplossing daar.durft hij niet wedden