Connect with us

Columns

Column: Open your mind!

Published

on

fc twente 2014 2015

De donkere dagen voor Kerst zijn bij uitstek geschikt voor bespiegelingen, overdenkingen. Het feest van het Licht tegen het einde van het jaar brengt voor een ieder zo zijn eigen verhalen mee. Verhalen over het afgelopen jaar of verwachtingen over het toekomstige jaar. Leuke en/of vervelende gebeurtenissen kruipen voor even weer in ons hoofd als we straks de wijzers van de Klok weer op 12 zien staan.

De gebeurtenissen rond mijn, en ons cluppie FC Twente stemmen mij nu echter al wat weemoedig beste lezer. Het voelt niet lekker, het zit niet goed. We zitten of staan met onze club in een hoek waar de klappen vallen en willen die klappen ook soms zelf maar al te graag uitdelen. “Het is niet leuk meer om naar Twente te gaan of te kijken”, hoor je steeds meer om je heen. Onvrede over het gebrek aan identificatie met het team, het spel, de trainer, de keeper. Het wordt via allerlei media geventileerd. Nadat de clubleiding een op het eerste oog geslaagde ‘Wiedergutmachungsschnitzel’ heeft gegeten met de redactie van de regionale krant, komt deze een dag na de nederlaag tegen Groningen met een vragenlijst over FC Twente waar alle stress en frustratie op los gelaten kan worden. Een ronkende kop; “53 % van alle seizoenkaarthouders denkt erover deze op te zeggen” is het gevolg. Is dat echter gecontroleerd? Half Amsterdam, Utrecht of Rotterdam of aanhangers van onze kleine buur uit Almelo kan deze vraag wel digitaal hebben beantwoord. Er dient schijnbaar iets duidelijk gemaakt te worden. Maar of dat op deze manier moet?

Open your mindHebben de critici dan ongelijk met hun onvrede over het spel en de ambiance? Nee, er zit wel degelijk een zeer terechte constante in. Een terugkerende klacht die ik ook onderschrijf en die wijst op het gebrek aan bezieling dat van het veld af lijkt te stralen, het gebrek aan durf en lef dat uit de gehanteerde tactiek lijkt te spreken, een gebrek aan uitgaan van eigen kracht als dat gevraagd wordt en omschakeling naar een andere speelwijze als de wedstrijd daarom ‘schreeuwt’.

Tegelijkertijd zingen we met zijn allen ook telkens weer het YNWA als de spelers het veld opkomen in de Veste. Een lied dat gaat over het door weer en wind en in voor- en tegenspoed achter je cluppie blijven staan. Hier zit een tegenstrijdigheid in die lastig blijft te verklaren.

Er dreigt een steeds dieper wordende kloof te ontstaan tussen de lange termijn visie van de club en het hier- en nu kotengevoel van veel supporters. In de jaren dat er in financieel opzicht voor Sinterklaas werd gespeeld werd de hoofdprijs afgetikt voor veel middelmaat en is er meer kwaad gedaan voor de langere termijn dan men had kunnen denken. Minder geld beschikbaar voor het voetbal, een trainerscollectief dat zich daarvan bewust is en akkoord gaat met minder middelen en een langere termijn waarop eventueel geoogst kan worden is het gevolg.

Hier zien we twee wegen die ver uit elkaar gaan lopen. De supporter die tenminste strijd en inzet en passie verwacht voor zijn duurbetaalde kaarten en de club die noodgedwongen op de lange termijn aanstuurt en derhalve niet snel zal ingrijpen als een trainer met zijn staf het door de supporters gevraagde niet kan (over)brengen. Het lijkt op een soort ‘Deadlock’.

Gisteren hing er een doek voor het Vitesse vak; “Zonder inzet en strijd, heb je niks aan kwaliteit”. De dag voor de wedstrijd hadden een groep boze Vitesse supporters de training bezocht en op niet mis te verstane wijze kenbaar gemaakt dat er ‘strijd’ verwacht wordt. 5 gele en 1 rode kaart was het gevolg en een aanvoerder die na afloop aangaf dat het een ‘wake up call’ was. Hallo? Een wake up call voor het uitoefenen van je duurbetaalde vak? Het kan altijd nog erger blijkt maar weer.

hakim ziyech

”We hebben twee punten laten liggen”

Zover is het bij ons nog niet, maar ik wil me bij deze wel rechtstreeks tot jou wenden Alfred. Je geeft aan dat je nog doende bent om het trainersvak goed onder de knie te krijgen. Vorig seizoen hadden we het team met veruit het meeste aantal doelpogingen en werd er flink gescoord. Ook met spelers als Luc, Corona, Ziyech, Ebecilio en Mokhtar moet het lukken om wat directer te spelen. Ik krijg de indruk dat je teveel leunt op risicomijdend voetbal en het balbezit heilig verklaart. Gooi die geest eens open en kijk eens wat een andere strijdwijze op zou kunnen brengen. Er staat meer op het spel dan punten. De binding met het voetbal en dus de club is hier in het geding aan het komen. Neem de uitspraak van Ziyech na afloop van de wedstrijd gisteren eens als beginpunt; ”We hebben twee punten laten liggen.” Dat is de enige juiste constatering nadat er tegen 10 man wederom op ‘safe’ werd gespeeld. Kap daar eens mee! Als je geen enkel ander klankbord hebt dan de rest van de Technische Staf is het kweken van een tunnelvisie iets dat altijd op de loer ligt. Gooi de geest eens open en denk eens ‘out of the box’.

En Joop, je zou er verstandig aan doen om eens (een) open avond (en) te organiseren waarin de supporters de gelegenheid krijgen om uiting te geven aan hun gemoed of anderszins iets te verzinnen waarin de supporters echt het gevoel krijgen dat ze worden gehoord. Indien er echt een ‘low level’ verwachting is bij de leiding over de nabije jaren communiceer dat dan ook. Een stadionverbod voor alle inzittenden van de teruggestuurde supporters bus zou in deze een wel heel verkeerd signaal zijn.

Ook voor de supporter ligt er in die zin een taak, fluit je team of spelers niet uit tijdens een wedstrijd en blijf niet alleen repeterend hangen in het negatieve. We maken een lastige tijd door als club, ook dan moet je echter in staat zijn om ook de zaken die wel goed gaan te benoemen.

We hebben allemaal 1 iets dat ons bindt, de liefde voor de club, de club die groter is dan welke speler of trainer dan ook. De mooiste club ter wereld! Laat ons op constructieve wijze de uitdaging aangaan. In die zin rust er een mooie taak voor de leiding, de technische staf en voor ons.

Joop, accepteer deze uitgestoken hand en gooi de boel eens wat meer open, Alfred ,sluit jezelf eens op in een ruimte waar niemand je kan zien en dans eens op deze plaat, laat je eens helemaal gaan en nodig de spelers ook maar uit… Gooi eens open die geest!

Open your mind……

FCT Forever!!!

Usura – Open your mind

TAZ

8 Comments

8 Comments

 1. Henk de Jager

  8 december 2014 at 16:56

  Wij ontberen een verantwoordelijke man tussen het bestuur en de technische staf, eentje die wel verstand van voetballen heeft en technisch directeur wordt genoemd.

 2. Koog

  8 december 2014 at 16:27

  Meer lopende spelers, in de diepte maar ook breedte. Durf die bal dieper te geven, een station overslaan.

 3. Alwie

  8 december 2014 at 16:19

  Wat een ordinaire vergelijking van FCTwente met dictatorfiguren als Stalin, Thatcher, Lance Armstrong. Blaffende honden met haaientanden zijn geen clubcultuurbewakers. Kom met voetbaltactische -en technische voorstellen voor de trainers en spelers. Alfred, you’ll never walk alone!

 4. hans

  8 december 2014 at 15:45

  Prachtig geschreven stukje en de Bkkelharde waarheid,kasse,ga zo door

 5. Inkoppertje

  8 december 2014 at 14:37

  Je slaat de spijker weer op zn kop TAZ.
  Beter halen ze in de winter een bijtertje op ergens. Eentje die niet zo bijzonder goed is met de bal aan de voet zoals tadic of chadli maar wel eens met zijn 80 of 90 kilo door de tegenstander heen wil en dan roept: “De bal is van ons en daar blijf jij met je gore poten van af!”

  • TwenteBilly

   8 december 2014 at 14:46

   Iets wat een jaar geleden al aan de kaak werd gesteld en in de zomer door Schreuder niet op in werd gespeeld. Oer en oerdom! Nu is er geen geld voor een dergelijke speler. Dikke faal!

  • Koog

   8 december 2014 at 16:26

   Als Bengtson verkocht wordt is er geld

  • Koog

   8 december 2014 at 16:25

   van de Bergh bij H’veen, ex PEC 🙂 ophalen dan maar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

ellery-cairo-fysiektrainer-jeugd-fc-twente-2019 ellery-cairo-fysiektrainer-jeugd-fc-twente-2019
FC Twente Nieuws12 uur ago

Cairo verdient langdurige verbintenis bij FC Twente/Heracles Academie

Ellery Cairo blijft langer verbonden aan de FC Twente/Heracles Academie. De oud-speler van zowel Heracles Almelo als FC Twente gaat...

sem-steijn-ad0-den-haag sem-steijn-ad0-den-haag
Eerste elftal17 uur ago

Transferproat: ‘ADO-revelatie Sem Steijn in beeld bij FC Twente’

Op Twitter is het gerucht verschenen dat FC Twente interesse zou hebben in ADO Den Haag-speler Sem Steijn. Het gerucht...

manfred-ugalde-twente-heerenveen-15-januari-2022 manfred-ugalde-twente-heerenveen-15-januari-2022
Eerste elftal19 uur ago

Kritiek op Ugalde: “Bedanken voor Costa Rica als 19-jarige is niet normaal”

Eerder dit seizoen maakte Manfred Ugalde een lastige beslissing. Hij besloot na een teleurstellende interlandperiode te bedanken voor het nationale...

one-to-watch-2e-seizoenshelft-2021-2022 one-to-watch-2e-seizoenshelft-2021-2022
Eerste elftal19 uur ago

FC Twente hofleverancier One to Watch Team, twee spelers in de top vier

Net als bij de eerste seizoenshelft mocht er ook voor de tweede seizoenshelft worden gestemd op het nieuwe One to...

jan-streuer-pet-training-fc-twente jan-streuer-pet-training-fc-twente
Eerste elftal21 uur ago

Streuer: “Nederlandse spelers zijn qua salaris meestal wel duurder”

Dit seizoen is 51% van alle voetballers uit de eredivisie van buitenlandse komaf. FC Twente had in het verleden ook...

grolsch-veste-zonsondergang-zijkant-2020 grolsch-veste-zonsondergang-zijkant-2020
Eerste elftal22 uur ago

FC Twente staat vooralsnog alleen: “Niet gehoord dat andere clubs dezelfde stap willen zetten”

FC Twente nam woensdag een moedige beslissing door de Grolsch Veste gesloten te houden zolang er niet minimaal twee derde...

grolsch-veste-vak-p-trap-corona-2020 grolsch-veste-vak-p-trap-corona-2020
Eerste elftal23 uur ago

FC Twente uit zorgen: “Schulden lopen steeds verder op”

Financieel directeur Martijn Hoogstoevenbeld maakt zich grote zorgen over de financiële positie van FC Twente. Voor nu, maar met name...

vitesse-tottenham-spandoeken-supporters-2021 vitesse-tottenham-spandoeken-supporters-2021
Eerste elftal1 dag ago

Opvallend: Vitesse en FC Utrecht kunnen alle seizoenkaarthouders gewoon ontvangen

Met het besluit om slechte een derde van de capaciteit van het stadion te mogen gebruiken, is FC Twente keihard...

mark-rutte-premier-nederland-2020-coronacrisis mark-rutte-premier-nederland-2020-coronacrisis
Eerste elftal1 dag ago

Rutte weigert stadions verder open te gooien: “Onmogelijk verder te gaan dan dit”

Premier Mark Rutte is niet van plan op gehoor te geven aan de oproep van diverse sectoren om de openingstijden...

utrecht-twente-rode-kaart-sadilek-2021-2022 utrecht-twente-rode-kaart-sadilek-2021-2022
Eerste elftal2 dagen ago

Teleurgestelde Sadílek bedankt de club voor de steun in het gevecht tegen zijn schorsing

Dinsdagavond ging Michal Sadílek voor de tweede keer in korte tijd op bezoek in Zeist. Samen met FC Twente probeerde...