Volg ons op Social Media

Buikschuiver

Column: The place is here, the time is now, Fred!

Gepubliceerd

op

fred-rutten-trainer-voetbal
Foto: Pro Shots

Maandag 16 december. Ik kom thuis van mijn werk en check ik mijn twitterfeed, zoals ik altijd doe, Fred. Niets vermoedend lees ik een tweet van een van de mensen die ik volg: “Luister dan @DeBankzitter! @MichaelvanPraag vergelijkt de doden in Qatar met het dakdrama in Enschede!”

Ik luister het bijbehorende fragment uit het programma “Spraakmakers”, waar Van Praag te gast is op de laatste dag dat hij zich KNVB, UEFA of FIFA bobo mag noemen. Dit beerdiertje (of Tardigrada, zoek maar op op Wikipedia), overleeft altijd en overal.  Ik weet niet of je Twitter hebt en of je het volgt, Fred, maar mij deed het wat.

Van Praag helpt het programma haar naam eer aan te doen. Controversiële en spraakmakende uitspraken over het WK in Qatar, waarvan hij ruiterlijk toegeeft dat het verkocht is. Omdat de FIFA baas zegt dat alles overtrokken is, en er geen honderden maar “slechts” een 20-tal doden zijn gevallen bij de bouw van stadions in Qatar moet het gewoon doorgang vinden, vindt hij.

En passant haalt Van Praag 'even' het dakdrama bij FC Twente aan, waar volgens de hoogste bobo van de KNVB, notabene die avond beloond met een lintje voor verdienste, “ook een paar mensen gewond zijn geraakt… geloof ik”.

Het is de visie van een wegkijker. Iemand die vooral voor zijn eigen gewin een functie binnen de nationale bond heeft bekleed en die meer wartaal uitslaat dan een junk op de zeedijk in Amsterdam. Amper van de schrik bekomen van de uitspraken van, laat ik maar gewoon zeggen wat ik er van vind, DE RANDDEBIEL Michael van Praag, zap ik door naar Fox Sports.

Jeroen Heubach vult het beeld en meteen kijk ik geboeid. Onder in beeld geeft de TV gids aan dat het de Fox Sports documentaire 'Een geschenk uit de hemel' betreft. In de documentaire hebben afwisselend oud-beker winnaars uit 2001 en overlevenden van de vuurwerkramp het jaar daarvoor het woord.

Het dieptepunt is de wedstrijd uit tegen Feyenoord een dag na de ramp. 14 mei 2000, de wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden. En daar zag ik jou weer ,Fred! Je las van een papiertje op wat wij destijds allemaal dachten. Deze wedstrijd had nooit gespeeld mogen worden. Zichtbaar geëmotioneerd vouw je het papiertje op waar je statement op stond geschreven.

Supporters in het uitvak van De Kuip de dag na de vuurwerkramp.

“Als je dit meemaakt, wat is voetbal dan?” Je geeft op dat moment Enschede een gezicht in een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de stad Enschede, de club FC Twente en bovenal van de KNVB die vereiste dat er gewoon gevoetbald werd. Hoofd van de KNVB op dat moment? Jawel: Randdebiel Michael van Praag!

Bijna op de dag af een jaar later wonnen we de beker. JIJ won die beker, Fred. Samen met ons. Weet je nog die videoband die je in liet vliegen? 30.000 tukkers on tour die jouw elftal ondersteunden om in Rotterdam op te halen wat we zo nodig hadden. We vonden daarna zowel als club en als stad de weg omhoog met als hoogtepunt het kampioenschap in 2010. De bekerwinst in 2001 was de basis voor dat succes, Fred! Je vereiste een Topsportklimaat, een Trainingscentrum op het FBK, Een jeugdopleiding van internationale allure en …  een visie voor de toekomst. Dát gaf jij ons Fred. Niet wetend welke hoogte- en dieptepunten ons nog te wachten stonden.

Als de documentaire is afgelopen en Jeroen Heubach en Johnny Wagenaar het beeld uit wandelen denk ik aan de aankomende wedstrijd. Ondanks de slechte resultaten van de afgelopen wedstrijden hoopt heel Twente op de ommekeer in de KNVB Bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Na de verloren uitwedstrijd tegen VVV, de wedstrijd tegen Ajax waar de eerste 25 minuten een stunt in de lucht hing, een gelijkspel tegen degradatie kandidaat numero uno, ADO Den Haag én een 0-3 nederlaag in eigen huis tegen een schamel spelend Vitesse, snakten de supporters naar een goede wedstrijd in de eigen Grolsch Veste.

Het begin is veelbelovend. De sfeer actie 'Tukker Territory' van Vak P laat het supportersdoekje van de Eagles verbleken. 1-0 voor Twente waar het op sfeer aankomt.

Sfeeractie voorafgaand aan FC Twente - Go Ahead Eagles

Ik heb je niet gezien, Fred, maar als je er was, wat zal je inwendig gevloekt hebben. Binnen 20 minuten keken we tegen een 0-2 achterstand aan. Terwijl streekgenoot Go Ahead Eagles, nota bene een divisie lager voetbalt!

Jouw handen moeten toch jeuken om met deze groep aan de slag te gaan, Fred? Er is geen Michael van Praag meer… Er is geen beker succes meer, laat staan een kampioenschap te behalen. En toch Fred, er is nog heel veel te winnen! Zonder jou is handhaving allerminst zeker. Alle goede bedoelingen ten spijt krijgt Garcia Garcia deze trein niet op de rails. Daar is ervaring voor nodig. Ervaring die jij notabene bij deze zelfde club hebt opgedaan!

Vorig jaar was voor de échte voetbalsupporter een walhalla! Al die mooie kleine stadions, al die volle uitvakken in steden, wat zeg ik: dorpen waar we al lange tijd niet waren geweest. Geen van allen berekend op zoveel clubliefde. Maar zo’n jaar houdt deze club niet nog een jaar vol, Fred!

Met Garcia, Peter Niemeyer en Dennis van der Ree (Wie??? Ja ik moest ook wéér googelen) gaan we wéér al die mooie kleine stadions aan doen… nou ja alle? Ik ben bang dat halverwege het doek gaat vallen omdat zoiets financieel niet haalbaar is, Fred!

Je 'adviseursrol' heeft tot nog toe niet geleid tot resultaat, Fred. Ik stel je dus maar recht op de man af de vraag: Ben je bereid om op de bank plaats te nemen, Fred? Naast Garcia Garcia of misschien zelfs als hoofdcoach met GGG als jouw assistent. Dan leert hij van de meester en kan hij op termijn alsnog hoofdcoach worden van de mooiste club van Nederland.

Wat denk je ervan, Fred? For old times sake? Right here … Right now!

Buikschuiver

1 Reactie

1 Reactie

  1. Tatto

    18 december 2019 at 11:37

    Rutten help ons uit de shit want dit gaat helemaal fout.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

peet-bijen-twente-sparta-2020 peet-bijen-twente-sparta-2020
Eerste elftal1 dag geleden

Bijen over zijn eigen situatie, het contact met teamgenoten en de competitie

Op dit moment ligt het voetbal stil en mag er niet in groepsverband worden getraind tot minimaal 28 april. Ook...

Eerste elftal1 dag geleden

Oud FC Twente-speler knokt voor zijn leven: “Mijn hart heeft al diverse keren stil gestaan”

Jan Sørensen speelde van 1983 tot 1985 voor FC Twente. De Deense spits kwam over van Club Brugge waarmee hij...

derbystar-wedstrijdbal-eredivisie-2019-2020-grolsch-veste derbystar-wedstrijdbal-eredivisie-2019-2020-grolsch-veste
Eerste elftal2 dagen geleden

Eredivisie CV komt met statement en schetst twee scenario’s

De kans dat de competitie definitief wordt gestaakt door de clubs is vanmiddag een heel stuk kleiner geworden. De UEFA...

fox-off-spandoek-fc-twente fox-off-spandoek-fc-twente
Eerste elftal2 dagen geleden

Zoveel tv-inkomsten loopt FC Twente mis als FOX weigert uit te keren

Er is nog altijd veel onzekerheid over het wel of niet beëindigen van de competitie. De UEFA heeft de druk...

blaise-nkufo-spits-fc-twente-doelpunt-vieren blaise-nkufo-spits-fc-twente-doelpunt-vieren
Eerste elftal2 dagen geleden

Nkufo aast op functie bij FC Twente: “Terugkeren is mijn doel”

Blaise Nkufo verblijft de laatste jaren in Canada waar hij een eigen voetbalacademie heeft opgericht. Vorig seizoen keerde hij voor...

blaise-nkufo-eljero-elia-fc-twente blaise-nkufo-eljero-elia-fc-twente
FC Twente Nieuws2 dagen geleden

Humor: Elia heeft een belangrijke tip voor alle thuisblijvers

Eljero Elia was één van de laatste voetballers die door moest spelen terwijl bijna alle competities al stil waren gelegd....

logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste
Eerste elftal2 dagen geleden

Statement FC Twente: “Moeten er niet aan denken om in lege stadions te spelen”

Minister president Mark Rutte maakte afgelopen dinsdag bekend dat het betaald voetbal zeker niet hervat gaat worden voor 1 juni...

Eerste elftal2 dagen geleden

Deel eredivisieclub wil niet stoppen: “Dan voetballen wij straks door”

Als het aan Ajax, AZ en PSV ligt dan wordt de competitie per direct beëindigd. Dit lieten de directeuren van...

alexander-ceferin-voorzitter-uefa-2020 alexander-ceferin-voorzitter-uefa-2020
Eerste elftal2 dagen geleden

UEFA zet mes op de keel bij voetbalbonden en dreigt met sancties

Er gaan steeds meer stemmen op om het huidige seizoen per direct te beeindigen waarbij Ajax, AZ en PSV het...

vak-p-supporters-vlag-sfeeractie vak-p-supporters-vlag-sfeeractie
Eerste elftal2 dagen geleden

Terugbetalen seizoenkaarthouders zou financiële strop zijn voor FC Twente

Welke gevolgen heeft het voor de clubs als het seizoen per direct beëindigd zou gaan worden? Paul van der Kraan...

Advertentie