Connect with us

Buikschuiver

Column: The place is here, the time is now, Fred!

Gepubliceerd

op

fred-rutten-trainer-voetbal
Foto: Pro Shots

Maandag 16 december. Ik kom thuis van mijn werk en check ik mijn twitterfeed, zoals ik altijd doe, Fred. Niets vermoedend lees ik een tweet van een van de mensen die ik volg: “Luister dan @DeBankzitter! @MichaelvanPraag vergelijkt de doden in Qatar met het dakdrama in Enschede!”

Ik luister het bijbehorende fragment uit het programma “Spraakmakers”, waar Van Praag te gast is op de laatste dag dat hij zich KNVB, UEFA of FIFA bobo mag noemen. Dit beerdiertje (of Tardigrada, zoek maar op op Wikipedia), overleeft altijd en overal.  Ik weet niet of je Twitter hebt en of je het volgt, Fred, maar mij deed het wat.

Van Praag helpt het programma haar naam eer aan te doen. Controversiële en spraakmakende uitspraken over het WK in Qatar, waarvan hij ruiterlijk toegeeft dat het verkocht is. Omdat de FIFA baas zegt dat alles overtrokken is, en er geen honderden maar “slechts” een 20-tal doden zijn gevallen bij de bouw van stadions in Qatar moet het gewoon doorgang vinden, vindt hij.

En passant haalt Van Praag ‘even’ het dakdrama bij FC Twente aan, waar volgens de hoogste bobo van de KNVB, notabene die avond beloond met een lintje voor verdienste, “ook een paar mensen gewond zijn geraakt… geloof ik”.

Het is de visie van een wegkijker. Iemand die vooral voor zijn eigen gewin een functie binnen de nationale bond heeft bekleed en die meer wartaal uitslaat dan een junk op de zeedijk in Amsterdam. Amper van de schrik bekomen van de uitspraken van, laat ik maar gewoon zeggen wat ik er van vind, DE RANDDEBIEL Michael van Praag, zap ik door naar Fox Sports.

Jeroen Heubach vult het beeld en meteen kijk ik geboeid. Onder in beeld geeft de TV gids aan dat het de Fox Sports documentaire ‘Een geschenk uit de hemel‘ betreft. In de documentaire hebben afwisselend oud-beker winnaars uit 2001 en overlevenden van de vuurwerkramp het jaar daarvoor het woord.

Het dieptepunt is de wedstrijd uit tegen Feyenoord een dag na de ramp. 14 mei 2000, de wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden. En daar zag ik jou weer ,Fred! Je las van een papiertje op wat wij destijds allemaal dachten. Deze wedstrijd had nooit gespeeld mogen worden. Zichtbaar geëmotioneerd vouw je het papiertje op waar je statement op stond geschreven.

“Als je dit meemaakt, wat is voetbal dan?” Je geeft op dat moment Enschede een gezicht in een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de stad Enschede, de club FC Twente en bovenal van de KNVB die vereiste dat er gewoon gevoetbald werd. Hoofd van de KNVB op dat moment? Jawel: Randdebiel Michael van Praag!

Bijna op de dag af een jaar later wonnen we de beker. JIJ won die beker, Fred. Samen met ons. Weet je nog die videoband die je in liet vliegen? 30.000 tukkers on tour die jouw elftal ondersteunden om in Rotterdam op te halen wat we zo nodig hadden. We vonden daarna zowel als club en als stad de weg omhoog met als hoogtepunt het kampioenschap in 2010. De bekerwinst in 2001 was de basis voor dat succes, Fred! Je vereiste een Topsportklimaat, een Trainingscentrum op het FBK, Een jeugdopleiding van internationale allure en …  een visie voor de toekomst. Dát gaf jij ons Fred. Niet wetend welke hoogte- en dieptepunten ons nog te wachten stonden.

Als de documentaire is afgelopen en Jeroen Heubach en Johnny Wagenaar het beeld uit wandelen denk ik aan de aankomende wedstrijd. Ondanks de slechte resultaten van de afgelopen wedstrijden hoopt heel Twente op de ommekeer in de KNVB Bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Na de verloren uitwedstrijd tegen VVV, de wedstrijd tegen Ajax waar de eerste 25 minuten een stunt in de lucht hing, een gelijkspel tegen degradatie kandidaat numero uno, ADO Den Haag én een 0-3 nederlaag in eigen huis tegen een schamel spelend Vitesse, snakten de supporters naar een goede wedstrijd in de eigen Grolsch Veste.

Het begin is veelbelovend. De sfeer actie ‘Tukker Territory’ van Vak P laat het supportersdoekje van de Eagles verbleken. 1-0 voor Twente waar het op sfeer aankomt.

Sfeeractie voorafgaand aan FC Twente – Go Ahead Eagles

Ik heb je niet gezien, Fred, maar als je er was, wat zal je inwendig gevloekt hebben. Binnen 20 minuten keken we tegen een 0-2 achterstand aan. Terwijl streekgenoot Go Ahead Eagles, nota bene een divisie lager voetbalt!

Jouw handen moeten toch jeuken om met deze groep aan de slag te gaan, Fred? Er is geen Michael van Praag meer… Er is geen beker succes meer, laat staan een kampioenschap te behalen. En toch Fred, er is nog heel veel te winnen! Zonder jou is handhaving allerminst zeker. Alle goede bedoelingen ten spijt krijgt Garcia Garcia deze trein niet op de rails. Daar is ervaring voor nodig. Ervaring die jij notabene bij deze zelfde club hebt opgedaan!

Vorig jaar was voor de échte voetbalsupporter een walhalla! Al die mooie kleine stadions, al die volle uitvakken in steden, wat zeg ik: dorpen waar we al lange tijd niet waren geweest. Geen van allen berekend op zoveel clubliefde. Maar zo’n jaar houdt deze club niet nog een jaar vol, Fred!

Met Garcia, Peter Niemeyer en Dennis van der Ree (Wie??? Ja ik moest ook wéér googelen) gaan we wéér al die mooie kleine stadions aan doen… nou ja alle? Ik ben bang dat halverwege het doek gaat vallen omdat zoiets financieel niet haalbaar is, Fred!

Je ‘adviseursrol’ heeft tot nog toe niet geleid tot resultaat, Fred. Ik stel je dus maar recht op de man af de vraag: Ben je bereid om op de bank plaats te nemen, Fred? Naast Garcia Garcia of misschien zelfs als hoofdcoach met GGG als jouw assistent. Dan leert hij van de meester en kan hij op termijn alsnog hoofdcoach worden van de mooiste club van Nederland.

Wat denk je ervan, Fred? For old times sake? Right here … Right now!

Buikschuiver

1 Reactie

Plaats een reactie

1 Reactie

  1. Tatto

    Rutten help ons uit de shit want dit gaat helemaal fout.

    18 december 2019

Laatste Nieuws

huldiging-fc-twente-2019-supporters-pyro huldiging-fc-twente-2019-supporters-pyro
Eerste elftal10 uur ago

Eíndelijk is het zover: FC Twente-toneelstuk ‘De Keukenkampioen’ is te bekijken in Enschede

In het seizoen 2018-2019 werd FC Twente kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. Toneelvereniging Tubantia besloot om een toneelstuk te...

kalma-dhont-fc-twente-vrouwen-ado-2022 kalma-dhont-fc-twente-vrouwen-ado-2022
FC Twente Nieuws11 uur ago

Alleen verrassend Fortuna staat een perfecte seizoenshelft voor FC Twente (v) nog in de weg

Voor FC Twente Vrouwen is Fortuna Sittard de laatste tegenstander van 2022. Komende zondag om 16:45 uur wordt het duel...

bryan-ruiz-limited-edition-shirt-ld-alajuelense bryan-ruiz-limited-edition-shirt-ld-alajuelense
Eerste elftal11 uur ago

VET! Club Bryan Ruiz brengt limited edition-shirt uit ter ere van zijn carrière

Op zaterdag 17 december om 23:00 uur wordt de afscheidswedstrijd van Bryan Ruiz gespeeld tussen LD Alajuelense en FC Twente....

supporters-twente-rkc-seizoen-2022-2023-grolsch-veste supporters-twente-rkc-seizoen-2022-2023-grolsch-veste
Eerste elftal12 uur ago

FC Twente een van grootste profiteurs van Europees succes Nederlandse topclubs

Zo’n vijf jaar geleden ging het niet lekker met het Nederlandse voetbal. Oranje wist zich niet te kwalificeren voor het...

sem-steijn-vieren-zerrouki-sparta-twente-rotterdam-2022 sem-steijn-vieren-zerrouki-sparta-twente-rotterdam-2022
BREAKING13 uur ago

BREAKING: Oefenwedstrijd tegen Sparta gaat toch door mét publiek

FC Twente maakte afgelopen dinsdag bekend dat de Wintermarkt die aankomende zaterdag gepland stond niet doorgaat. Dit wegens de weersomstandigheden....

manfred-ugalse-sparta-twente-rotterdam-2022 manfred-ugalse-sparta-twente-rotterdam-2022
Eerste elftal21 uur ago

Ugalde keert terug bij FC Twente na bezoek aan Manchester City

Manfred Ugalde is de laatste dagen het onderwerp van gesprek. Blijft de huurling van de City Football Group bij FC...

hakim-ziyech-cristiano-ronaldo-marokko-porugal hakim-ziyech-cristiano-ronaldo-marokko-porugal
Eerste elftal21 uur ago

Ziyech alom geprezen door geweldig WK: Kassa voor FC Twente?

Hakim Ziyech beleeft een geweldig WK. Met Marokko werd hij groepswinnaar van Poule F. Daardoor kwam het Noord-Afrikaanse land in...

daan-rots-bedankt-supporters-fc-twente-2022 daan-rots-bedankt-supporters-fc-twente-2022
Eerste elftal23 uur ago

Dit moet volgens Rots beter om hoger dan de vijfde plek te eindigen

FC Twente heeft met 27 punten uit de eerste veertien wedstrijden, en daarmee een vijfde plek in de eredivisie, een...

sem-steijn-ad0-den-haag sem-steijn-ad0-den-haag
Eerste elftal1 dag ago

Steijn moest vluchten wegens bedreigingen, maar nam op ultieme wijze wraak

Sem Steijn nam afgelopen mei wraak op NAC-supporters. Zijn vader, voetbaltrainer Maurice Steijn, was een jaar daarvoor vertrokken bij NAC...

manfred-ugalde-trainingscomplex-manchester-city-meetrainen-gewichten-engeland manfred-ugalde-trainingscomplex-manchester-city-meetrainen-gewichten-engeland
BREAKING1 dag ago

Ugalde in Engeland en traint mee bij Manchester City

Manfred Ugalde wordt door FC Twente gehuurd van City Football Group. Dit bedrijf is de eigenaar van verschillende voetbalclubs ter...