Connect with us

Buikschuiver

Column: The place is here, the time is now, Fred!

Published

on

fred-rutten-trainer-voetbal
Foto: Pro Shots

Maandag 16 december. Ik kom thuis van mijn werk en check ik mijn twitterfeed, zoals ik altijd doe, Fred. Niets vermoedend lees ik een tweet van een van de mensen die ik volg: “Luister dan @DeBankzitter! @MichaelvanPraag vergelijkt de doden in Qatar met het dakdrama in Enschede!”

Ik luister het bijbehorende fragment uit het programma “Spraakmakers”, waar Van Praag te gast is op de laatste dag dat hij zich KNVB, UEFA of FIFA bobo mag noemen. Dit beerdiertje (of Tardigrada, zoek maar op op Wikipedia), overleeft altijd en overal.  Ik weet niet of je Twitter hebt en of je het volgt, Fred, maar mij deed het wat.

Van Praag helpt het programma haar naam eer aan te doen. Controversiële en spraakmakende uitspraken over het WK in Qatar, waarvan hij ruiterlijk toegeeft dat het verkocht is. Omdat de FIFA baas zegt dat alles overtrokken is, en er geen honderden maar “slechts” een 20-tal doden zijn gevallen bij de bouw van stadions in Qatar moet het gewoon doorgang vinden, vindt hij.

En passant haalt Van Praag 'even' het dakdrama bij FC Twente aan, waar volgens de hoogste bobo van de KNVB, notabene die avond beloond met een lintje voor verdienste, “ook een paar mensen gewond zijn geraakt… geloof ik”.

Het is de visie van een wegkijker. Iemand die vooral voor zijn eigen gewin een functie binnen de nationale bond heeft bekleed en die meer wartaal uitslaat dan een junk op de zeedijk in Amsterdam. Amper van de schrik bekomen van de uitspraken van, laat ik maar gewoon zeggen wat ik er van vind, DE RANDDEBIEL Michael van Praag, zap ik door naar Fox Sports.

Jeroen Heubach vult het beeld en meteen kijk ik geboeid. Onder in beeld geeft de TV gids aan dat het de Fox Sports documentaire 'Een geschenk uit de hemel' betreft. In de documentaire hebben afwisselend oud-beker winnaars uit 2001 en overlevenden van de vuurwerkramp het jaar daarvoor het woord.

Het dieptepunt is de wedstrijd uit tegen Feyenoord een dag na de ramp. 14 mei 2000, de wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden. En daar zag ik jou weer ,Fred! Je las van een papiertje op wat wij destijds allemaal dachten. Deze wedstrijd had nooit gespeeld mogen worden. Zichtbaar geëmotioneerd vouw je het papiertje op waar je statement op stond geschreven.

Supporters in het uitvak van De Kuip de dag na de vuurwerkramp.

“Als je dit meemaakt, wat is voetbal dan?” Je geeft op dat moment Enschede een gezicht in een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de stad Enschede, de club FC Twente en bovenal van de KNVB die vereiste dat er gewoon gevoetbald werd. Hoofd van de KNVB op dat moment? Jawel: Randdebiel Michael van Praag!

Bijna op de dag af een jaar later wonnen we de beker. JIJ won die beker, Fred. Samen met ons. Weet je nog die videoband die je in liet vliegen? 30.000 tukkers on tour die jouw elftal ondersteunden om in Rotterdam op te halen wat we zo nodig hadden. We vonden daarna zowel als club en als stad de weg omhoog met als hoogtepunt het kampioenschap in 2010. De bekerwinst in 2001 was de basis voor dat succes, Fred! Je vereiste een Topsportklimaat, een Trainingscentrum op het FBK, Een jeugdopleiding van internationale allure en …  een visie voor de toekomst. Dát gaf jij ons Fred. Niet wetend welke hoogte- en dieptepunten ons nog te wachten stonden.

Als de documentaire is afgelopen en Jeroen Heubach en Johnny Wagenaar het beeld uit wandelen denk ik aan de aankomende wedstrijd. Ondanks de slechte resultaten van de afgelopen wedstrijden hoopt heel Twente op de ommekeer in de KNVB Bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Na de verloren uitwedstrijd tegen VVV, de wedstrijd tegen Ajax waar de eerste 25 minuten een stunt in de lucht hing, een gelijkspel tegen degradatie kandidaat numero uno, ADO Den Haag én een 0-3 nederlaag in eigen huis tegen een schamel spelend Vitesse, snakten de supporters naar een goede wedstrijd in de eigen Grolsch Veste.

Het begin is veelbelovend. De sfeer actie 'Tukker Territory' van Vak P laat het supportersdoekje van de Eagles verbleken. 1-0 voor Twente waar het op sfeer aankomt.

Sfeeractie voorafgaand aan FC Twente - Go Ahead Eagles

Ik heb je niet gezien, Fred, maar als je er was, wat zal je inwendig gevloekt hebben. Binnen 20 minuten keken we tegen een 0-2 achterstand aan. Terwijl streekgenoot Go Ahead Eagles, nota bene een divisie lager voetbalt!

Jouw handen moeten toch jeuken om met deze groep aan de slag te gaan, Fred? Er is geen Michael van Praag meer… Er is geen beker succes meer, laat staan een kampioenschap te behalen. En toch Fred, er is nog heel veel te winnen! Zonder jou is handhaving allerminst zeker. Alle goede bedoelingen ten spijt krijgt Garcia Garcia deze trein niet op de rails. Daar is ervaring voor nodig. Ervaring die jij notabene bij deze zelfde club hebt opgedaan!

Vorig jaar was voor de échte voetbalsupporter een walhalla! Al die mooie kleine stadions, al die volle uitvakken in steden, wat zeg ik: dorpen waar we al lange tijd niet waren geweest. Geen van allen berekend op zoveel clubliefde. Maar zo’n jaar houdt deze club niet nog een jaar vol, Fred!

Met Garcia, Peter Niemeyer en Dennis van der Ree (Wie??? Ja ik moest ook wéér googelen) gaan we wéér al die mooie kleine stadions aan doen… nou ja alle? Ik ben bang dat halverwege het doek gaat vallen omdat zoiets financieel niet haalbaar is, Fred!

Je 'adviseursrol' heeft tot nog toe niet geleid tot resultaat, Fred. Ik stel je dus maar recht op de man af de vraag: Ben je bereid om op de bank plaats te nemen, Fred? Naast Garcia Garcia of misschien zelfs als hoofdcoach met GGG als jouw assistent. Dan leert hij van de meester en kan hij op termijn alsnog hoofdcoach worden van de mooiste club van Nederland.

Wat denk je ervan, Fred? For old times sake? Right here … Right now!

Buikschuiver

1 Comment

1 Comment

  1. Tatto

    18 december 2019 at 11:37

    Rutten help ons uit de shit want dit gaat helemaal fout.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertisement

Laatste Nieuws

joel-drommel-fc-twente-strak-kijkend joel-drommel-fc-twente-strak-kijkend
Eerste elftal7 uur ago

‘FC Twente verlaagt vraagprijs Drommel, akkoord met PSV nadert’

FC Twente en PSV lijken nu dan toch eindelijk akkoord over een transfer van Joël Drommel. Na de onderhandelingen die...

aclav-cerny-aanvaller-fc-twente-oefenwedstrijd aclav-cerny-aanvaller-fc-twente-oefenwedstrijd
Eerste elftal9 uur ago

Het bizarre verschil tussen FC Twente met en FC Twente zonder Cerny

14 januari jongstleden nam FC Twente het in de eigen Grolsch Veste op tegen Ajax. De Tukkers hielden het lang...

nick-hengelman-gfc-fc-twente-2018 nick-hengelman-gfc-fc-twente-2018
FC Twente Nieuws11 uur ago

Hengelman zoekt nieuwe club: “Als dat zou kunnen, teken ik meteen”

Oud-FC Twente doelman Nick Hengelman kreeg onlangs een formele ontslagbrief van Ajax. Deze toonde hij overigens vrij opvallend op zijn...

danilo-pereira-da-silva-vvv-fc-twente-de-koel-2020-2021 danilo-pereira-da-silva-vvv-fc-twente-de-koel-2020-2021
Eerste elftal11 uur ago

Teleurgestelde Tukkers uiten zich boos op Twitter tijdens wedstrijd tegen PEC Zwolle

Zaterdagavond is FC Twente er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd winnend af te sluiten. Dit keer was PEC...

luka-ilic-teleurgesteld-twente-heerenveen-2020-2021 luka-ilic-teleurgesteld-twente-heerenveen-2020-2021
Eerste elftal12 uur ago

FC Twente verspeelt plek acht en ziet ook plek negen in gevaar komen

Zaterdagavond verloor FC Twente de Overijsselse derby van PEC Zwolle. Na een tamme openingsfase kwamen de Zwollenaren na iets meer...

ron-jans-trainer-fc-twente-blokjesjas-ongeluk-2020-2021 ron-jans-trainer-fc-twente-blokjesjas-ongeluk-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

FC Twente verliest de Overijsselse derby van PEC Zwolle

FC Twente nam het zaterdagavond op tegen PEC Zwolle. In de Overijsselse derby heeft de ploeg uit Zwolle aan het langste...

thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021 thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

De opstelling: Jans grijpt in en voert drie wijzigingen door in basiself

Afgelopen weekend verbloemde de discutabele beslissing van scheidsrechter Van Boekel het slechte spel van FC Twente. Door een onterecht gegeven...

ron-jans-fc-twente-grolsch-veste-lachend-2020-2021 ron-jans-fc-twente-grolsch-veste-lachend-2020-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Jans gaat elftal wijzigen in aanloop naar PEC Zwolle-uit

Afgelopen weekend ging FC Twente ongelukkig onderuit tegen Vitesse. Dit weekend staat de wedstrijd tegen PEC Zwolle alweer op het...

ron-jans-psv-twente-eindhoven-2020-2021 ron-jans-psv-twente-eindhoven-2020-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Jans geeft toe: “Die progressie hebben we niet gemaakt”

FC Twente verloor afgelopen weekend van Vitesse. De Tukkers speelde zelf ondermaats, toch bleven de formatie van Ron Jans tot...

jesse-bosch-ontevreden-fc-twente-rkc-grolsch-veste jesse-bosch-ontevreden-fc-twente-rkc-grolsch-veste
Eerste elftal2 dagen ago

Bosch: “We hebben veel aandacht besteed aan het spel aan de bal”

Jesse Bosch maakte afgelopen weekend tegen Vitesse de 'overtreding' die ervoor zorgde dat de bal op de stip kwam te...

Advertisement