Twente Insite

FC Twente Nieuws

“De boodschap van Verbeek klinkt goed natuurlijk: Harder trainen! Werken voor je geld!”

“De boodschap van Verbeek klinkt goed natuurlijk: Harder trainen! Werken voor je geld!”

Gertjan Verbeek liet afgelopen weekend weten geen fan te zijn van de trainingsmethode van Raymond Verheijen. De perioderingsleer van de inspanningsfysioloog wordt bij een groot aantal clubs in Nederland toegepast. Verbeek vind het echter een ramp voor het Nederlands voetbal, zo verkondigde hij eerder en dat maakte wat los in de Nederlandse voetbalwereld.

“Volgens Gertjan Verbeek, Fred Rutten en Peter Hyballa moeten we harder en vaker gaan trainen. De ene na de andere trainer werpt zich op met die boodschap de laatste tijd: we trainen te weinig. Kijk toch eens naar de Duitsers. Kijk toch eens wat een inhoud. Kijk eens wat een kracht en wat een conditie”, schrijft Sjoerd Mossou in zijn column in het AD.

Verheijen is hierbij de zondebok. “Het is altijd prettig schieten op Verheijen, want in de kroeg van het Nederlandse voetbal is Raymond de pedante, weinig sympathieke eenling aan de bar. Zijn aaibaarheidsfactor is vergelijkbaar met die van een grieperig stekelvarken. De boodschap van Verbeek & co klinkt bovendien goed natuurlijk, zeker in deze tijden van voetbalcrisis: harder trainen! Werken voor je geld! Toch verdient die discussie iets minder geschreeuw en wat meer rede. Je kunt van Verheijen namelijk vinden wat je wilt, maar niet dat hij zijn gedachtegoed niet kan onderbouwen, sterker nog: hij kan dat als geen ander.”

“Bovendien wordt van zijn trainingsleer tegenwoordig een karikatuur gemaakt; alsof Verheijen alleen maar betoogt om vooral zo weinig en licht mogelijk te trainen. Dat is onwaar: Verheijen pleit vooral voor kwaliteit (beter en intensiever trainen) boven kwantiteit (vaker en langer trainen).”

Wie er gelijk heeft maakt volgens Mossou niet zoveel uit. Hij ziet een veel groter probleem. “Maar wie er ook gelijk heeft, het neemt niet weg dat ons probleem bovenal een voetbalprobleem is. Flauw gezegd: je gaat niet beter voetballen door harder of juist zachter te trainen, maar door beter te voetballen. Of we nou soft trainen of bikkelhard: zolang we in Nederland traag op willen blijven bouwen, kweken we tot in de eeuwigheid spelers die traag opbouwen. Wordt het hier de norm om continu de tegenstander onder druk te zetten, afjagend en vooruit spelend in een hoog tempo, dan kweken we uiteindelijk spelers die dat kunnen.”

“Nota bene de Duitsers ontdekten het in hun eigen crisistijd: voetbal begint bij voetbal, niet bij hardlopen of krachtpatserij. Als een inspanningsfysioloog werkelijk schuldig zou zijn aan onze voetbalcrisis, dan zegt dat het meest over onze voetbaltrainers.”

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op