Eerste elftal

Politici en KNVB kijken in Engelse keuken om incidenten beter aan te pakken

Politici en KNVB kijken in Engelse keuken om incidenten beter aan te pakken

Er hebben afgelopen seizoen simpelweg veel te veel incidenten plaatsgevonden rondom Nederlandse voetbalwedstrijden. Het aanstekerincident in De Kuip, waarbij Davy Klaassen van Ajax een dikke wond op zijn hoofd had door een aansteker die vanuit het publiek werd gegooid, was de druppel voor de KNVB om aangescherpte maatregelen in te voeren.

In de weken die volgden zagen we vaak dat wedstrijden tijdelijk of zelfs definitief gestaakt werden, al werd er maar één beker bier op het veld gegooid. Ook bij een wedstrijd van FC Twente was het één keer raak: FC Twente - NEC Nijmegen werd tijdelijk stilgelegd vanwege een op het veld gegooide beker. Deze maatregelen zijn controversieel en lijken ook niet helemaal de oplossing.

Vaak wordt er gewezen naar de Engelse aanpak, waar wanorde vaker wordt aangepakt door het strafrecht. In Engeland zijn er namelijk een stuk minder incidenten dan in Nederland. Eigenlijk zou Nederland al naar de Engelse aanpak kunnen gaan, zo zegt Jan Brouwer van de Groningse Universiteit, die zich veel bezighoudt met de openbare orde.

"Ons systeem is veel strenger dan het Engelse systeem", zegt Brouwer in gesprek met het Britse The Guardian. "Maar toch reageren de politici met: 'We hebben het Britse model nodig'. Ik denk dat het een uitdrukking is die iets voor mensen betekent als ze het zeggen of horen, maar ze hebben de kennis niet; noch van het Engelse systeem, noch van het Nederlandse systeem."

The Guardian weet te melden dat de een groep bestaande uit Nederlandse politici en mensen van de KNVB deze zomer naar het Verenigd Koninkrijk gaat afreizen. Dit in een poging om het Engelse model beter te begrijpen. The Guardian vroeg de KNVB naar deze reis, waarna de voetbalbond als volgt antwoordde. "Elk jaar bezoeken of ontvangen we meerdere voetbalbonden om informatie uit te wisselen over verschillende onderwerpen." De KNVB wil dus niks loslaten over dit onderwerp.

Slechte Nederlandse aanpak

Volgens Brouwer is de slechte communicatie over de straffen een van de redenen dat het te vaak misgaat in Nederland. "Ik heb veel gepraat met mensen die zich hebben misdragen. Ze vertelden me allemaal: 'Als ik wist wat de straffen waren, zou ik me heel anders hebben gedragen'", vertelt Brouwer.

Ook is het collectieve straffen van supportersgroepen een van de dingen die KNVB niet goed aanpakt. "Het slechte aan de Nederlandse aanpak is dat het heel erg incident-gedreven is en dat we veel collectieve straffen hebben. Afgelopen seizoen was bij negentig procent van de eredivisiewedstrijden een vorm van restricties", besluit Brouwer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties