Eerste elftal

'Voor mijn eerste duel hier waren er al meer shirts verkocht dan bij Twente'

'Voor mijn eerste duel hier waren er al meer shirts verkocht dan bij Twente'

Via amateurclub LSVV en Telstar kwam Daphne van Domselaar op zeventienjarige leeftijd terecht bij FC Twente. Daar groeide ze uit tot een belangrijke kracht bij niet alleen FC Twente, maar ook bij het Nederlands elftal. Na zes seizoen maakte Van Domselaar afgelopen zomer de overstap naar de Engelse Premier League, waar ze nu voor Aston Villa speelt.

"In februari heb ik de keuze gemaakt om weg te gaan bij Twente", blikt de doelvrouw terug in gesprek met Voetbal International. "Eigenlijk koos ik toen al voor Aston Villa. Ik kon een jaar eerder al, er waren meer aanbiedingen van clubs geweest, maar ik was er nog niet klaar voor, ik moest eerst stabiel worden."

Zoals te merken, heeft Van Domselaar het verstand op de goede plek zitten. "Ik kan bewuste keuzes maken, ik ben iemand die echt over dingen nadenkt. En ik ben een gevoelsmens. Als het gevoel niet goed is, ga ik twijfelen. Ik vond mezelf simpelweg nog niet goed genoeg. Ik hoorde veel verhalen van speelsters die op jonge leeftijd gingen; niet alles is fantastisch in het buitenland."

"Ik woonde wel op mezelf in Twente, maar dat was twee uur rijden van huis. Elders moet je ook het sociale leven oppakken. Je moet er klaar voor zijn, je mag het niet onderschatten. Ik bleef nog een jaar bij Twente, maar we spraken af dat ik daarna weg zou gaan. Dat gaf ook een bepaalde rust in mijn hoofd", aldus Van Domselaar.

Aston Villa

Lang vertelde de 23-jarige keepster niet dat ze naar Aston Villa zou vertrekken. "Dat kon niet anders. Vlak voor het WK heb ik het naar buiten gebracht. Toen wist ik het ook pas zeker. Ik was wel rond en had al kennisgemaakt met de staf, maar in Engeland bestaat er een ingewikkeld puntensysteem waaraan je moet voldoen om als speelster toegelaten te worden. Dat bepalen ze pas na het seizoen, dus ik kon het ook niet eerder zeggen."

Na het WK in Australië en Nieuw-Zeeland maakte ze de overstap. "Ik kwam binnen als de keepster van Oranje. Een goed WK hielp wel. Dat is anders dan binnenkomen als gewoon een nieuwe speelster uit Nederland. Het was onwennig, maar niet ongemakkelijk. Het voelde goed, dit is een familiaire club. Dat past bij me."

"De meiden zijn leuk en open, ik ben heel goed opgevangen. Ik was echt een spons, nam alles in me op. Ik kreeg veel prikkels. De taal vond ik best lastig. Ze hebben een accent hier en we hebben ook speelsters uit Schotland en Wales. Ik heb anders Engels geleerd, zal ik maar zeggen. Soms weet ik echt niet wat ze zeggen. Na het WK heb ik veertien dagen vrij gehad, lekker thuis geweest. Voor en tijdens het WK had ik genoeg gereisd", zegt de vrouw uit Beverwijk.

Verschil met Nederland

Met Aston Villa koos Van Domselaar niet voor de absolute top. "Ze willen naar de top, maar Champions League spelen is niet realistisch." Desondanks merkt ze een groot niveauverschil tussen de Vrouwen Eredivisie en de Women's Super League. "Ze lopen een paar stappen voor. Alles is professioneler, we spelen in grote stadions, alles wordt uitgezonden. Voordat ik een wedstrijd had gespeeld, waren hier al meer shirts met mijn naam verkocht dan in mijn gehele periode bij Twente."

"Hier hebben we een vaste supportersschare die de vrouwen achterna reist. De populariteit van keepsters neemt ook toe, de laatste tijd worden die meer gewaardeerd, lijkt het wel. Mary Earps is een icoon geworden hier in Engeland. Meisjes lopen rond in haar shirt. Iemand die scoort kreeg altijd de meeste aandacht. Feit is ook dat de keepsters nu beter zijn dan dat ze voorheen waren", besluit Van Domselaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties