Gelijkspelend Oranje in afwachting van andere resultaten

De Oranje Vrouwen speelden afgelopen nacht op het WK Voetbal voor vrouwen gelijk tegen gastland Canada. Nadat de Canadezen binnen tien minuten op voorsprong kwamen, was het invalster Kirsten van de Ven die vlak voor het sluiten van de markt de gelijkmaker binnen prikte. Door het gelijke spel is de ploeg van bondscoach Roger Reijners nog niet zeker van een plek bij de achtste finale.

Afhankelijk zag het er niet naar uit dat Oranje een goed resultaat zou behalen tegen het gastland. De Canadezen hadden vooralsnog weinig laten zien op het WK en wilden dat goed maken tegen Oranje. Dat lukte de Canadese ploeg zeer goed, vanaf het eerste fluitsignaal klapten de dames er vol op. Dit leidde binnen tien minuten tot de voorsprong van Canada. Ashley Lawrence schoof de bal van dichtbij achter Loes Geurts, die weer terugkeerde van een blessure.

Na het doelpunt van Canada ging Oranje wat beter voetballen, en kwam het wat beter in de wedstrijd. De Leeuwinnen kregen zelfs een dot van een kans, nadat Manon Melis haar tegenstander voorbijsnelde en een perfecte voorzet op maat gaf. Middenveldster Danielle van de Donk kreeg de bal echter niet goed onder controle, waardoor de bal makkelijk in de handen van keepster McLeod belandde.

In de tweede helft was het wat meer een open wedstrijd, en kregen beide enkele kansen. De grootste was voor de OranjeLeeuwinnen, Nederland counterde met drie speelsters en stond tegen over drie Canadese verdedigsters, echter besloot Van de Donk zelf te schieten in plaats van af te spelen. Het gevolg: een afzwaaier.

[google]Manon Melis kreeg zes minuten voor tijd ook nog een grote kans, echter faalde ze oog in oog met McLeod. Hierdoor leek Oranje het onderspit te delven, tot dat daar drie minuten voor tijd invalster Kirsten van de Ven was, ze kreeg de bal aangespeeld van Melis en besloot om te schieten. De bal belandde in de goal waardoor het 1-1 stond. Na de gelijkmaker van Nederland gebeurde er weinig noemenswaardigs meer.

Door het gelijke spel zijn de OranjeLeeuwinnen derde geworden in de poule, waardoor in de komende nachten duidelijk wordt of de vier punten voldoende zijn. De vier beste nummers drie in de zes poules gaan namelijk door.

FC Twente-speelster Anouk Dekker, toekomstig FC Twente-speelster Stefanie van der Gragt en voormalig FC Twente-speelster Sherida Spitse speelden de gehele wedstrijd. FC Twente-speelsters Sari van Veenendaal, Jill Roord en Shanice van de Sanden bleven de gehele wedstrijd op de bank.

Opstelling Nederland: Geurts, Van Lunteren (13. Janssen), Van der Gragt, Van den Berg, Dekker, Melis, Spitse, Miedema, Van de Donk (72. Van de Ven), Martens, Van Dongen.

Opstelling Canada: McLeod, Buchanan, Moscato, Kyle (61. Scott), Belanger, Sinclair, Schmidt (81. Wilkinson), Chapman, Fleming (61. Tancredi), Leon, Lawrence.

Scoreverloop: 10. Lawrence 0-1, 87. Van de Ven 1-1.

Scheidsrechter: Ri. Gele kaart: Van der Gragt (Nederland), Belanger (Canada).