Hoofdrol arbitrage bij ruime oefenzege FC Twente tegen FC Emmen

FC Twente heeft de oefenwedstrijd tegen FC Emmen met ruim verschil gewonnen: 0-5. Daar praatte echter niemand over na de wedstrijd. Het optreden van de arbitrage onder leiding van scheidsrechter Rogier Honig sprak meer tot de verbeelding. De jonge arbiter gaf Twente een makkelijke strafschop, gaf Leroy Fer rood, keurde een doelpunt van Emmen af en had de Drenten ook een strafschop moeten geven.

In de eerste helft speelde Twente met een sterk elftal en vond binnen een minuut al de weg naar het doel. Glynor Plet sprintte Antoine van der Linden eruit en testte Peter van der Vlag uit met een ziedend schot. Al vlug volgde wel een doelpunt. Een gevaarlijke situatie leek uit te monden in niks, maar scheidsrechter Honig wees naar de stip op aanraden van zijn grensrechter. Nacer Chadli zou onderuit zijn gehaald. Leroy Fer benutte het buitenkansje.

FC Emmen deed bij vlagen behoorlijk mee en via Skhodran Metaj stelde het Nikolay Michailov op de proef en de keeper had daar zichtbaar moeite mee. Daarna nam Twente het initiatief weer over en was het twee trefzeker via Edwin Gyasi. De snelle vleugelspeler dartelde door de defensie van FC Emmen en vond twee keer het net. Bij de tweede goal had ook Nacer Chadli een aandeel, hij omspeelde twee man en gaf Gyasi een niet te missen kans.

In de slotfase van de eerste helft was Emmen weer wat beter. Ruud ter Heide kopte uit een goede aanval net niet hard genoeg om het Michailov lastig te maken en had Anmar Almubaraki eerder moeten schieten na een veelbelovende aanval. In de omschakeling had Plet de vierde treffer op zijn schoen, maar hij schoot naast.

De tweede helft was meer in evenwicht. Emmen begon goed en leek de aansluitingstreffer te maken via invaller Wout Weghorst. De lange aanvaller zou echter Douglas hebben geduwd en daardoor keurde Honig het doelpunt af. Even later had Norair Mamedov de bal moeten afspelen op Weghorst, maar verkoos hij een schot op de voeten van Michailov.

Twente was daarentegen zakelijker. Chadli lanceerde Dusan Tadic die slecht inschoot, maar via de voeten van Van der Vlag de bal toch achter de doellijn zag belandden. Emmen gaf niet op en vocht voor wat het waard was en Douglas leek Weghorst neer te halen, maar Honig wilde niet aan een strafschop. Aan de andere kant maakte de ploeg uit Enschede de 0-5. Chadli snelde langs twee verdedigers en zag Kelvin Maynard in eigen doel schieten, zijn tweede eigen doelpunt in twee weken tijd. Vorige week kopte diezelfde verdediger nog in eigen doel tegen Ajax.

Daarna maakte Honig zijn zoveelste dubieuze beslissing. Almubaraki had de bal op het middenveld en kreeg een schot van achteren van Fer. Iedereen verwachtte een gele kaart, maar de scheidsrechter toonde een rode kaart. De wedstrijd bloedde daarna dood, Emmen probeerde het nog wel, maar ontbeerde het de kracht.