Nieuws

Column: De Liefde voor het spel

Column: De Liefde voor het spel

Hij maakt de indruk er niet te zijn. Er niet bij te horen. Er niet te willen zijn. Maar toch is hij nadrukkelijk aanwezig. Als een transcendente verschijning. Een onzichtbare God die zich af en toe verwaardigd fysiek aanwezig te zijn tussen de aardse stervelingen. Boven de voorouderlijke zwarte baard priemen twee kooltjes van ogen met de snelheid van het licht het voetbaluniversum in om de situatie op te nemen en die vervolgens naar zijn hand te zetten via een schitterende pass die alle begrippen van tijd en ruimte tarten. Hij wint van de tijd, hij is de tijd soms zelfs voor. De tijd die voor anderen, zijn medespelers of tegenstanders geldt uiteraard.

juichenHij lijkt weggerukt achter een goed boek met een goed glas wijn, of luisterend naar zijn favoriete muziekstuk om vervolgens het veld opgestuurd te worden om slechts te communiceren via de liefdevolle beroeringen van de bal, als een soort protest tegen de alledaagsheid van het gewone.

Een overstapje hier, een stiftje daar. Traag bewegend over het veld en geen stap teveel zettend luistert de bal naar hem zoals een kind naar een respectvolle vader. Niets gebeurt zomaar ongedacht en toch lijkt het als vanzelf. Elke aanraking van de bal getuigt van een onvoorwaardelijke liefde voor het spel, een liefde waarin een ieder die dat wil meegenomen wordt. Ik vlieg al een tijdje mee op zijn vleugels van voetbalplezier. Pirlo is een voetbalheld! Wellicht een van de laatste spelers waarbij de bal, het veld, de wil en uitvoering een viereenheid vormen die bij tijd en wijle de technische en tactische perfectie nadert. Pirlo = Voetbal zoals voetbal gespeeld en beleefd hoort te worden.

arobbenEen dag voor de kraker Engeland-Italië zagen we een andere held een doelpunt maken op een manier die slechts weggelegd is voor weinigen, zeer weinigen. Meters achter de aan de binnenkant staande Ramos staand, begon hij aan een sprint die niet te winnen leek. Ramos werd er echter uitgelopen, de bal vervolgens gecontroleerd. Casillas liet hij eerst twee keer tevergeefs naar het gras happen. Pas toen de twee Spaanse verdedigers ook omvielen als stokjes besloot hij het schot los te laten waarvan hij al vier jaar gedroomd had. Het schot der wrake. Het ultieme schot der wrake. Drie Spanjaarden uitgeteld liggend op de grond en achter hen het net trillend van genot en gerechtigheid. “ Eat this motherfuckers !”. Even tevoren dook Van Persie als een volleerd ‘wereldkampioen kansberekeningen maken’ het ijle luchtruim in om al zwevend de bal op schitterend getimede wijze over de verbouwereerde goalie te koppen. Beb Bakhuys zal instemmend hebben gelachen van blijdschap in zijn graf. Wat een historische avond was dat. Een avond die je als voetbalfan in het algemeen en fan van het Nederlands elftal in het bijzonder, eens in de zovele jaren mee mag maken.

[google]Het WK voetbal is tot dusver sowieso al historisch te noemen. Na 11 wedstrijden hebben we nog geen gelijkspel gezien en spelen veel teams om te winnen in plaats van niet te verliezen. Dat is winst, pure winst. Fuck the Mourinho’s en Simeone’s met hun afbraakresultaatvoetbal. Dit is wat we willen zien. Het frivole Costa Rica met ‘onze’ Ruiz als aanvoerder, het fris op de aanval spelende Columbia, het vernuftige ensemble multifunctionele liefhebbers van Frankrijk. Het lepe Italië met Pirlo de magiër. Het aanvallende Engeland, met het schitterende doelpunt van Sturridge. Het boven zichzelf uitgestegen Nederland. Het sterke Ivoorkust. Het aan de poort kloppende Chili met Gutierrez. En dan moeten Duitsland en België zelfs nog beginnen.

Het begin van het toernooi werd nog besmet door de invloed van de FIFA en de opzichtige wijze waarop Brazilië aan de winst werd ‘geholpen’. Daarna was het genieten geblazen zoals zelden vertoond tijdens een eerste ronde van een WK. Uiteraard zal het aanvallende spel in het vervolg van het toernooi wat ingedamd worden her- en der, maar als de tendens ook maar enigszins doorgezet wordt staat ons als voetballiefhebbers nog heel wat fraais te wachten. Leve het ware voetbal!

Foto: Sky Sports

TAZ
[nederbet]
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties