Nieuws

Terugblikken met Joop Munsterman (TCT)

Terugblikken met Joop Munsterman (TCT)

Voorzitter Joop Munsterman kan er niets anders van maken: „Het is een beroerd en heel naar jaar geweest voor FC Twente.” Het begon met het dakdrama in juli en eindigde met een beschamende zesde plek op de ranglijst. Munsterman blikt terug en kijkt uit naar een nieuw voetbaljaar.

Het reguliere seizoen is voorbij. Het is na een paar succesvolle jaren niet gelopen als gehoopt. Hoe kijkt u terug op dit teleurstellende seizoen van FC Twente?
„Op 7 juli begon de ellende, het dak van het stadion stortte in. Behalve het persoonlijke drama kun je aan zoiets bijna failliet gaan. Het was echt een beroerd en naar jaar.
Jan van Halst vertrok en we zaten ook nog met Burrda, de nieuwe kledingsponsor die maar geen kleding leverde. De open dag ging niet door vanwege de stadionramp, waardoor we tonnen misliepen. Was het wel doorgegaan dan hadden we geen shirt gehad om te verkopen. De inkomsten van de Europese wedstrijd tegen Vaslui misten we ook, omdat we in Arnhem speelden. De problemen stapelden zich op.”

Is de club dan niet verzekerd voor het dakdrama?
„ Het duurt heel lang voor verzekeringsgeld wordt uitgekeerd. Toch moest het dak hersteld worden en was er direct geld nodig. Op de ABN-Amro na weigerden alle banken om mee te financieren. Op dat moment moet je keuzes maken.

We moesten vier of vijf miljoen in het stadion steken: wat doe je dan met het voetbal? We waren zo bezig met de financiering van de herbouw, dat we niet meer goed konden anticiperen op het voetbal.”

Was het dan niet onverstandig om Bryan Ruiz op de laatste dag van de transferwindow te laten gaan?
„Ruiz ging op 30 augustus naar Engeland, maar zei tegen ons: ‘Ik ga echt niet naar Fulham’. Een kwartier voor de deadline liet hij weten dat hij akkoord was gegaan. We konden hem niet tegenhouden, we hadden een zogeheten gentlemen’s agreement met hem. Als er iets moois voorbij kwam, zouden we hem niet tegenhouden. Ik begrijp nu wel hoe het gegaan is.

Bryan heeft begrijpelijkerwijs de tijd gebruikt om er voor zichzelf al het mogelijke uit te halen. Dat is ook zijn goed recht. Maar wij werden met een onmogelijke situatie geconfronteerd.”

Waarom werd, ondanks die onzekere financiële periode op de laatste dag van de transfermarkt, Leroy Fer voor vijf miljoen euro gehaald? Terwijl de ploeg eigenlijk stond te springen om een creatieve middenvelder?
„We moesten de deal met Fer afmaken, we hadden al zo lang contact met hem dat we die jongen niet konden laten bungelen. Maar dat heeft ons wel een miljoen meer gekost. We wilden eigenlijk Wijnaldum en Fer, een package deal, daar waren we al heel ver mee. Toen kwam PSV er tussendoor fietsen met veel geld. Van Fer hebben we geen seconde spijt gehad. Bij hem moet je ook niet denken aan: meteen. Hij is groot en sterk, hij komt er wel.”

En die creatieve middenvelder?
,,De staf vroeg toen niet om een creatieve middenvelder. Nacer Chadli voetbalde in de voorbereiding fantastisch op die positie. Maar hij raakte daarna maanden geblesseerd.”

In de winter kwamen er met Wesley Verhoek en Joshua John twee rechtsbuitens, waardoor het evenwicht in de selectie niet was hersteld. Waarom is er toen niet overwogen een creatieve middenvelder te halen?
„Zo makkelijk is het niet. We hebben geprobeerd om in de winter Jaja Coelho te kopen, maar dat mislukte. We konden daarna geen goede speler vinden voor het bedrag dat we konden betalen. We hadden het geld niet. En waar niets is, verliest de koning zijn recht. We zitten hier met de technische mensen regelmatig bij elkaar en dan kan iedereen z’n zegje doen. De staf zei toen: ‘We hebben geen echte winger aan de rechterkant’. Daarom hebben we Wesley Verhoek gehaald, om de ballen op De Jong te geven. Maar hij was de eerste zes weken geblesseerd. Joshua John kwam voor de breedte.”

Trainer McClaren zei vorige week: ‘We hebben te veel lopers en te weinig voetballers’. Dat is een pittige uitspraak.
„Dat vind ik niet. Steve’s oordeel is gebaseerd op zijn ervaringen van de laatste maanden, op voortschrijdend inzicht dus. Als de technische staf vindt dat er bepaalde spelers moeten komen en het is haalbaar, dan halen we die. Willem Janssen werd als loper gezien als de ideale aanvulling op Ruiz, maar die was vertrokken. Over Janssen is de technische staf heel tevreden, daar wordt volgend seizoen veel van verwacht.”

Al snel werd er dit seizoen gesproken over een ‘overbruggingsjaar’. Maar geeft de club de spelers daarmee niet een excuus? Want als het even niet gaat, kunnen ze zich daar achter verschuilen.
„Dat zou kunnen. Adriaanse riep meteen: ‘We worden kampioen’.
Het doel van de club was, ondanks het overgangsjaar, nog steeds de top vier. En we hebben nog lang meegedaan om de titel, na de zege op PSV (4 maart, red.) waren we zelfs de gedoodverfde favoriet om kampioen te worden. Dat het daarna zo fout ging, had niemand aan zien komen. Ik denk dat je moet zeggen dat het een overgangsjaar is geworden.”

FC Twente is na de pijnlijke neder¬laag tegen VVV-Venlo als zesde geëindigd in de eredivisie. Is dat met de derde begroting van Nederland niet onacceptabel?
„Nee, zo zit de wereld niet in elkaar. Die dingen gebeuren. Na elke wedstrijd dacht ik: als dit, dan dat.

Maar al mijn what ifs-scenario’s zijn niet uitgekomen. Natuurlijk doet dat pijn, we hadden kampioen moeten en willen worden. We hebben de derde begroting van Nederland, maar het gat met PSV is nog wel tussen de tien en twaalf miljoen euro, het gat met Ajax is zeventien miljoen.’’

In de winterstop werd Adriaanse ontslagen. McClaren kwam voor hem in de plaats. Als je naar de prestaties kijkt, heeft die trainerswissel niets opgeleverd.
„De situatie die was ontstaan onder Co was onwerkbaar. Dan moet je ingrijpen. Er is nu een rustige atmosfeer ontstaan. Ik ben blij dat ik niet meer - zoals in de eerste seizoenshelft - geconfronteerd wordt met de situatie tussen spelers, mensen van de staf en de hoofdtrainer. Op een gegeven moment had ik erg vaak klagende mensen in mijn kantoor.”

Wat is de toegevoegde waarde van McClaren dan?
„Die vinden we heel groot. Iedereen heeft zijn eigen dynamiek en die van McClaren past bij ons. Als je ziet hoe hij stimulerend bezig is met de spelers, met de beloften en met de A1: zo hebben we het gewild. Steve is anders dan in zijn eerste periode, destijds wilde hij meteen kampioen worden, nu wil hij bouwen. Hij is enthousiast over jonge spelers als Ola John, Nils Röseler, Quincy Promes en Chris David – hij wil met ze aan de slag.”

De kracht van McClaren is juist dat hij verder borduurt op iets dat er al is, zoals in zijn eerste periode. Is hij wel de opbouwtrainer die Twente nodig heeft nu er een nieuwe ploeg moet worden neergezet? Vorige week zei hij al dat er meer ervaren spelers moesten komen.

„Hij heeft bij Middlesbrough bewezen dat te kunnen. Toen Steve de eerste keer bij Twente kwam, stond er ook niet meteen een kampioensteam. Dat heeft hij ook opgebouwd.”

Als u terugkijkt: zou u dan weer zo handelen in het geval Adriaanse?
„Ja, het is tragisch, maar het moest. En we zouden Adriaanse ook zo weer aannemen, zo overtuigd waren we afgelopen zomer dat hij de juiste kandidaat voor ons was. Soms werken de dingen echter helaas niet zoals verwacht en dan moet je afscheid van elkaar nemen.”

McClaren heeft de laatste tijd veel kritiek gehad vanwege zijn acties. Hij kwam te laat op het veld, liet de spelers later komen dan de rest, waardoor jullie zelfs een boete van de UEFA hebben gekregen. En hij vertrok tegen NAC na het tegendoelpunt meteen naar binnen. Wordt hij geen karikatuur van zichzelf?
,,Ik heb dat zelf ook gehad, ik werd ook neergezet als een karikatuur.
We hebben natuurlijk met Steve gepraat en die dingen doet hij niet meer. Het is de wet van het voorschrijdend inzicht: je moet leren van je fouten. Zo wil ik niet meer op televisie. Je zegt toch altijd wat verkeerd en het ergert mensen als je steeds met je hoofd in beeld bent. Dan word je als vanzelf een karikatuur, ik ben niet in staat om daar boven te staan. En ik kan de club niet verder helpen als ik een lachwekkend figuur ben. Je kon René van der Gijp erop gelijk zetten. Daar begon-ie weer. Munstermannetje. ‘Prima, dan kom ik toch niet meer op het veld. Jij gewonnen’. Ik wil op de achtergrond voorwaardenscheppend bezig zijn. Mij zie je niet meer op tv naast de trainer staan, ik sta onderaan de trap in de spelerstunnel.’’

Door alles wat er dit seizoen is gebeurd, lijkt de gunfactor van Twente buiten de regio af te brokkelen.
„Dat klopt, dat zal altijd de tragiek zijn. Je valt sneller dan dat je naar boven gaat. Steve zei tegen me: ‘Ze straffen je voor het succes’. Dat is zo, dat is heel Nederlands. Ons imago is blijkbaar minder sympathiek dan het was, maar daar kan ik niet zo veel mee. Het imago wordt van buitenaf bepaald.’’

Wat mag er volgend seizoen volgens u niet meer gebeuren?
„Het volkomen verrast worden. We zijn eerder begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Als Chadli en John gaan, dan hebben we Tadic al binnen. Mocht Douglas vertrekken, dan is Bjelland er. We willen de deadline voor onszelf naar voren halen. Tien dagen voor de transferwindow sluit, gaat er niemand meer weg. Natuurlijk heb je dan met extreme gevallen te maken, maar daarvoor moeten we dan ook een extreem goede oplossing hebben.
De opvolger van Ruiz hebben we nog steeds niet gevonden. Dat mag niet weer gebeuren.”

Is de club na het behalen van de zesde plek nog wel interessant voor nieuwe spelers?
„Dat lijkt me wel, zeker in Nederland. De bedoeling is dat we de balans terug vinden en volgend seizoen weer in de top 4 eindigen.”

Wat zijn de belangrijkste voetballessen die jullie geleerd hebben van dit seizoen?
„We moeten nog veel preciezer gaan halen. Marc Janko ging in januari ook op een raar moment weg, daarna moet je razendsnel handelen en dat ligt mij niet. Je moet gedegen weten wat je haalt en als je zeker bent van je zaak snel doorpakken. Manchester United doet er 1,5 tot 2 jaar over om een speler te halen. We moeten kritisch naar onszelf kijken: doen wij dat wel goed? Tadic is een speler die we heel vaak hebben bekeken. Die is volledig doorgescout, dat zouden we met elke voetballer moeten doen. Vergeet niet dat we de laatste jaren ook een paar heel goede aankopen hebben gedaan.
We hebben Ruiz, De Jong en Chadli gehaald.”


Op het allerlaatste moment is er dan toch de escape: FC Twente gaat via ‘ fair play’ zeker Europa in. Als dat niet was gelukt, waren de financiële gevolgen dan groot geweest?
„Dan hadden we bepaalde dingen niet kunnen doen. Zo willen we investeren in het trainingscomplex, dat zouden we dan uit moeten stellen. De Europa League levert tussen de twee en drie miljoen euro op. Onze begroting zal volgend seizoen ook ongeveer 45 miljoen euro zijn en dat is bijzonder in deze tijden van crisis. Het stadion zit ook volgend jaar vol en de business loopt gewoon door.”

FC Twente wordt dit seizoen als de grote verliezer beschouwd. Er wordt geroepen dat het onder ‘Adriaanse allemaal beter was’.
„Ik laat me daar niet door leiden en ben het er ook niet mee eens. Wat moet ik er ook mee? Moet ik weg? De trainer? Voetballend was het niet goed, maar de club staat als een huis. We denken dat we op de goede weg zijn om het gat met Ajax, PSV en Feyenoord te verkleinen.”

Hebben de huidige prestaties nog gevolgen? Met andere woorden, gaan er volgend seizoen nog mutaties plaatsvinden in de technische en medische staf?
„Niet dat ik weet.”

Bron: Tubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties