Nieuws

Terugkeer Adriaanse zege voor Eredivisie

Terugkeer Adriaanse zege voor Eredivisie

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman was op vakantie, terwijl ook Adriaanse aan het bijtanken is. De trainer is op fietsvakantie. Volgende week staat er vermoedelijk een uitgeruste, en dus getergde, hoofdtrainer voor de groep in Enschede.

Gedeelde belangen

Niet alleen Twente heeft behoefte aan stabiliteit, ook Adriaanse zelf. Na zijn kunststukje in Alkmaar voerde zijn carrière hem achtereenvolgens langs FC Porto, Metallburg Donetsk, Al-Sadd, Red Bull Salzburg en het Olympisch elftal van Qatar. Hij behaalde wisselende resultaten. In zijn debuutseizoen bij Porto, in 2006, pakte hij de dubbel.

Hij moest tot 2009 wachten op een nieuwe prijs. Terwijl Salzburg al bekend had gemaakt niet met Adriaanse verder te willen, pakte hij het landskampioenschap als wraak. Nadat hij in Studio Voetbal openlijk interesse toonde in het AZ-trainerschap – en Dick Advocaat hem dat niet in dank afnam – koos hij voor het geld in Qatar. Een ‘verschil in inzicht’ leidde tot een nieuwe breuk.

Droomvoetbal

Duidelijk is dus dat je met Adriaanse niet alleen een goede trainer in huis haalt, maar ook een persoonlijkheid. Hoewel hij met AZ nooit een prijs won, stuwde hij de club naar de nationale top. Bijna haalde hij met de Alkmaarders de finale van de UEFA Cup, maar Sporting Lissabon stak daar in de extra tijd een stokje voor.

Veel mensen zijn van mening dat Adriaanse met AZ het mooiste voetbal in Nederland van deze, nog jonge, eeuw speelde. Het spelersmateriaal van Twente lijkt beter en completer, waardoor Munsterman zich in zijn handen zal wrijven van opwinding. Geef Adriaanse de ruimte, dan kan er een Twents feestje ontstaan. Na het vertrek van kopstukken als Suarez, Afellay, Emanuelson, Castaignos, Schaars, Van Wolfswinkel en Dzsudzsák is er bovendien een kleurrijk persoon terug.

Door Wout Stravers

"Eigenzinnige trainer voor eigenzinnige club"

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman is erg in zijn nopjes met Co Adriaanse, de nieuwe trainer van de club.
"Adriaanse is een absolute toptrainer. Hij is topfit en heel ambitieus. Ik denk, dat hij heel goed past bij FC Twente", zegt Munsterman in De Telegraaf. "FC Twente is ook een eigenzinnige club en daar past een eigenzinnige trainer bij. Het zal best wel eens botsen, maar daar ben ik niet bang voor.

Namens Twente reisden technisch manager Cees Lok en Kees van Wonderen naar Zuid-Europa voor de eerste gesprekken met de trainer. "Dat waren niet zomaar gesprekken. Ze hebben wel zeven, acht uur met Adriaanse van gedachten gewisseld over zijn voetbalvisie. Die blijkt heel goed bij die van FC Twente te passen", vertelt Munsterman.

Zo wordt het gebruik maken van de eigen jeugd belangrijker. "Onder Michel Preud’homme hebben we een nieuwe lijn ingezet om meer jeugd in te passen uit alle jeugdacademies die we wereldwijd hebben. Adriaanse is iemand die in de top actief is geweest met jeugdopleiding en precies weet hoe je jeugd in moet passen. Bovendien houd ik van het aanvallende voetbal dat Co laat spelen. Uitslagen als 6-4 zijn toch geweldig."

Door Marleen Hoogendoorn

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties