PSV - FC Twente (2-6) 2011-2012

Op bijna historische wijze heeft FC Twente gisteren PSV in eigen huis te kijk gezet. Het elftal van coach Steve McClaren verpletterde de tegenstander met 6-2. Na de rode kaart voor Douglas speelde FC Twente ook nog eens nagenoeg de hele tweede helft met een man minder.

Onwaarschijnlijk was het verloop van de eerste helft. Na 45 minuten stond PSV op eigen veld achter, 0-4. FC Twente wachtte af, ving de tegenstander op en knalde er overheen. Het was soms niet te geloven hoe effectief dat was.

Na 8 minuten opende Ola John het bal. Na een solo over de breedte van het veld aarzelde hij even, om vervolgens de bal van redelijk afstand achter doelman Andreas Isaksson te schuiven. PSV leek zich te herstellen, maar het overwicht was zoals dat heet optisch.

De eerste keer dat FC Twente na de openingstreffer weer serieus over de middenlijn kwam, was na 19 minuten. Meteen was het raak. Na een pass van Luuk de Jong maakte Willem Janssen er 2-0 van. Verbluffend was opnieuw de eenvoud waarmee de defensie van PSV werd uitgeschakeld.

Peter Wisgerhof moet bijna gedacht hebben dat hij droomde toen hij na ruim een halfuur zomaar Twentes derde kon inschieten. Via Nacer Chadli en John kreeg hij de bal voor de voeten en knalde hem van buiten de 'zestien' in de touwen. Even later was het 0-4. De Jong kopte in op aangeven van John, die even daarvoor in zijn eentje vier tegenstanders had bezig gehouden.

PSV kwam niet verder dan twee aardige acties van Ola Toivonen en een schot van Dries Mertens. Verder probeerde het elftal vertwijfeld lijn in het spel aan te brengen, om het steeds wanhopiger wordende publiek nog enigszins tot vriend te houden. De club miste op het middenvelder Kevin Strootman wegens ziekte. Dat kon nauwelijks als excuus worden gebruikt.

Kort na rust keerde de hoop terug bij de thuisclub. Volgens scheidsrechter Pol van Boekel trapte Douglas na richting Toivonen. De Braziliaan kreeg rood en PSV had nog 40 minuten te gaan met een man meer. In de 55e minuut kopte Toivonen de 4-1 binnen. Vervolgens zetten de Eindhovenaren aan voor een massaal offensief.

Een paar kansen kwamen er nog voor de thuisclub, meer niet. Met een prachtige rush, beginnend op eigen helft, maakte Leroy Fer een kwartier voor tijd aan alle onzekerheid een eind, 1-5. Toivonen zorgde nog voor 5-2. Bij een Twentse counter speelde Janssen vervolgens de 6-2 uit.

Statistieken PSV - FC Twente 2-6

0-1 O.John (10)
0-2 Janssen (19)
0-3 Wisgerhof (35)
0-4 De Jong (40)
1-4 Toivonen (56)