Connect with us

Eerste elftal

Spelersbond komt met corona-protocol: “We willen hiermee niet zorgen voor paniek”

Published

on

vvcs-logo

De VVCS, de belangenorganisatie voor betaald voetballers, heeft een lijst opgesteld met daarin voorzorgsmaatregelen die de spelers zelf kunnen treffen. Woensdag werd bekend dat de KNVB de wedstrijden voorlopig gewoon door laat gaan met publiek. Dit geldt niet voor Brabant waar de autoriteiten zelf hebben besloten om alle ere- en eerste divisie wedstrijden niet door te laten gaan.

"We vertrouwen volledig op het RIVM, omdat zij er veel meer verstand van hebben. Wij zijn niet deskundig op het gebied van virussen, maar willen de aanvoerders toch informeren over ons standpunt en de kansen om de verspreiding van het virus zo klein mogelijk te maken. Maar we willen hiermee niet zorgen voor paniek”, aldus VVCS voorzitter Levchenko in gesprek met De Telegraaf.

Sport-specifiek beschouwen we het volgende als essentieel voor spelers:

1) Drink niet uit dezelfde waterfles tijdens het spel of de training, maar gebruik altijd een gepersonaliseerde waterfles en wissel geen andere items (handdoeken, badjassen, enz.) uit met andere spelers.

2) Vermijd het eten in de kleedkamer.

3) Bewaar je persoonlijke spullen en kleren in uw tas en laat ze niet in de kleedkamers of in de gemeenschappelijke manden liggen.

4) Gooi papieren zakdoeken of andere gebruikte materialen zoals pleisters, verbanden etc. direct in de daarvoor bestemde afsluitbare containers.

5) Was je handen zo vaak mogelijk grondig: handen wassen en desinfecteren is essentieel om infecties te voorkomen. Was je handen met water en zeep gedurende minstens 20 seconden en droog ze daarna met een wegwerphanddoek nadat je ze grondig hebt afgespoeld; als er geen water en zeep beschikbaar zijn, kun je ook een
handdesinfectiemiddel op basis van 60% alcohol gebruiken.

6) Bij gebruik van gewone toiletten dien je de kraan niet aan te raken voor en na het wassen van je handen, maar de kraan te openen en te sluiten met wegwerphanddoeken.

7) Raak je ogen, neus of mond niet aan met ongewassen handen.

8) Bedek je mond en neus met een zakdoek – bij voorkeur een wegwerpzakdoek – of met je arm maar niet met je hand als je moet hoesten of niezen.

9) Spelers die voor, tijdens of na de training duidelijke symptomen van luchtweginfecties en/of koorts vertonen, moeten de rest van het team onmiddellijk verlaten – en zich indien mogelijk isoleren – en de dokter van de club informeren, die dan – als er een indicatie is – verdere stappen zal ondernemen of contact zal opnemen met de GGD (24 uur per dag actief) zonder naar de spoedgevallendienst te gaan. Als de symptomen buiten een trainingssessie verschijnen, moet de speler stoppen met het ontmoeten van de teamspelers en indien mogelijk zichzelf isoleren en telefonisch contact opnemen met zijn eigen arts zonder naar de spoedgevallendienst te gaan.

10) Informeer de teamspelers en de clubfunctionarissen als er contact is geweest, persoonlijk of binnen de familie, met personen die zijn teruggekeerd uit risicozones of quarantaine of die in quarantaine zijn geplaatst of positief zijn getest of als je zelf in een risicozone bent geweest.

Sport-specifiek beschouwen wij het volgende als essentieel voor clubs/liga’s:
11) De clubs moeten in de kleedkamers en toiletten van de club automatische dispensers met passende ontsmettings- en schoonmaakmiddelen installeren.

12) De club zorgt ervoor dat tafels, banken, stoelen, hangers, vloeren, kranen, handgrepen, douches en toiletten regelmatig worden gedesinfecteerd met desinfecterende oplossingen op basis van bleekmiddel of chloor, oplosmiddelen, 75% ethanol, azijnzuur en chloroform.

13) De club zorgt ervoor dat de aanwezigheid van personen in de kleedkamer beperkt blijft tot enkele specifieke bevoegde personen om het aantal toegangen zoveel mogelijk te beperken.

14) De competitie en de clubs moeten de toegang tot het speelveld zoveel mogelijk beperken tot het personeel dat strikt noodzakelijk is om de training of de wedstrijd uit te voeren.

15) De clubartsen van de beroepsteams moeten bijzondere aandacht besteden aan de medische voorgeschiedenis, het objectief onderzoek en vooral aan het meten van de temperatuur voor elke trainingssessie en het verband voor elke wedstrijd voor al het teampersoneel, de technici en de spelers. De teamartsen moeten er voor elke
wedstrijd en trainingssessie voor zorgen en documenteren dat er geen zieke personen aan de wedstrijd of training deelnemen of in de buurt van het team zijn.

16) Clubs moeten vooraf de hygiënische omstandigheden van alle kleedkamers controleren, inclusief de kleedkamers van het gastteam, de scheidsrechters en de ballenjongens, evenals de ruimte die is voorbereid voor dopingtests.

17) De gezondheidsfunctionarissen van de clubs moeten actief deelnemen aan de organisatie van de reizen door het controleren van de beste logistieke aspecten en het voorzien van mogelijke beschermingsmiddelen voor preventieve doeleinden, en ze moeten ook zorgen voor hun aanwezigheid gedurende de hele reis.

18) De clubs moeten ervoor zorgen dat het gezondheids- en medisch personeel, de artsen en de masseurs die voortdurend in contact staan met de spelers, niet tegelijkertijd in een omgeving werken of externe activiteiten uitvoeren die besmettelijk kunnen zijn.

19) Het is raadzaam om de aanwezigheid van mediamensen in de kleedkamers te vermijden tijdens de tijd voor de wedstrijden of de trainingen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertisement

Laatste Nieuws

jayden-oosterwolde-fc-twente-pec-zwolle-2020 jayden-oosterwolde-fc-twente-pec-zwolle-2020
Eerste elftal18 uur ago

Oosterwolde onder de indruk: “Daar moest ik me echt goed op focussen”

FC Twente is onder Ron Jans bezig aan een erg sterk seizoen. De Tukkers bevinden zich na 23 wedstrijden op...

tyronne-ebuehi-twente-heerenveen-grolsch-veste-2020-2021 tyronne-ebuehi-twente-heerenveen-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal18 uur ago

Ebuehi: “Ik denk dat er aanvallend nog veel meer valt te halen”

Zaterdagavond is het tijd voor de eerste Twentse derby van dit eredivisieseizoen. Waar FC Twente zich op een knappe achtste...

bryan-ruiz-fc-twente. bryan-ruiz-fc-twente.
Eerste elftal18 uur ago

Throwback Thursday: FC Twente in kampioensjaar met mooie goals langs Heracles

Komend weekend staat dan eindelijk de eerste Twentse derby van het seizoen op het programma in de eredivisie. Vanwege wisselingen...

jordy-scheve-graffiti-heracles-almelo-2021 jordy-scheve-graffiti-heracles-almelo-2021
Eerste elftal20 uur ago

Foto: Zoon oud-FC Twente speler zet Heracles-graffiti in aanloop naar de derby

In aanloop naar de Twentse derby heeft de zoon van voormalig FC Twente-speler John Scheve een grote graffiti gezet. Niet...

grolsch-veste-schuin-voor-augustus-2020 grolsch-veste-schuin-voor-augustus-2020
Eerste elftal20 uur ago

Heracles-directeur wilde eerste Twentse derby spelen in de Grolsch Veste

Aanstaande zaterdag staat na bijna anderhalf jaar de Twentse derby weer op het programma. De wedstrijd wordt gespeeld in het...

grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats grolsch-veste-stadion-fc-twente-2014-parkeerplaats
Eerste elftal2 dagen ago

FC Twente ontvangt opnieuw tonnen via NOW-regeling

FC Twente heeft bij de derde NOW-periode ruim 800.000 euro aan financiële steun ontvangen van de overheid, zo meldt Leon...

gijs-smal-linksback-fc-twente-2020-2021-grolsch-veste gijs-smal-linksback-fc-twente-2020-2021-grolsch-veste
Eerste elftal2 dagen ago

Smal in aanloop naar derby: “We weten dat de belangen groot zijn”

Komend weekend staat de derby tussen Heracles en FC Twente op het programma. Zaterdagavond wordt er om 21:00 afgetrapt in...

leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020 leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020
Eerste elftal2 dagen ago

Ten Voorde over Twentse derby: “Het wordt een hele rare wedstrijd”

Komend weekend is het dan eindelijk tijd voor de eerste Twente derby van dit seizoen. Vanwege de wijzigingen in het...

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal2 dagen ago

Corona zorgt voor verlies van 200 miljoen in de Nederlandse voetbalwereld

Komende zaterdag is het precies één jaar geleden dat het coronavirus voor het eerst werd vastgesteld in Nederland. Twee weken...

hans-de-koning-vvv-psv-2019-2020 hans-de-koning-vvv-psv-2019-2020
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Wegen van oud-FC Twente speler Hans de Koning en VVV scheiden

VVV zal op zoek moeten naar een nieuwe trainer. De huidige trainer Hans de Koning houdt het na dit seizoen...

Advertisement