Nieuws

Taakstraffen voor FC Twente supporters

Taakstraffen voor FC Twente supporters

Twaalf verdachte raddraaiers bij de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente, 4 december 2011, zijn gisteren voor de politierechter gedagvaard. De aanklaagster noemt hen ‘een stel holbewoners’. De rechter legde hen gematigde taakstraffen op.

Politierechter Hans Bloebaum weigerde gisteren twaalf Twentse relschoppers bij de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente een stadionverbod met een meldingsplicht te geven. Daar had het Openbaar Ministerie om gevraagd. Wel veroordeelde de magistraat hen tot gematigde taakstraffen - de meeste tot 30 uur werken.

Al eerder legde de KNVB deze verdachten civiele stadionverboden op, voor zes jaar. De rechter vindt die maatregel beter bij de ‘branche’ passen. Officier van justitie Carla Hofstee: „De KNVB-verboden gelden ín het stadion. Ik vroeg ook een gebiedsverbod plus een meldingsplicht.” Het OM overweegt hoger beroep en legt het niet overnemen van de stadionverboden voor aan de advocaat-generaal (AG) in Arnhem. Het OM vertoonde scherpe beelden uit stadion Galgenwaard in Utrecht. Te zien was dat FC Twente-hooligans Utrechtfans in een naastgelegen vak in woord en gebaar uitdaagden, dat ‘eigen’ stewards werden geduwd, dat er tegen hekken werd getrapt en met spulletjes werd gegooid. De Utrechtse politie brandde dvd’s, met een filmpje per verdachte. Door die verdachte Het omcirkelen, kwam soms opgefokt, agressief gedrag in beeld. „ Blijkbaar knapter zo’n middag iets en gedragen supporters zich als een stel holbewoners. Een relatief kleine groep verpest het. Die willen we er niet meer bij hebben.”

Officier Hofstee hechtte geen waarde aan een recente brief van een FC Twente-steward, die het geweld bagatelliseert. Het epistel was overlegd door advocate Desirée Greven namens de twaalf niet verschenen verdachten. Hofstee: „De brief verbaast me. Op wiens initiatief is die geschreven? Hij staat haaks op zijn eerdere verklaring.” Zij eiste gemiddeld 120 uur taakstraf waarvan 40 voorwaardelijk. Eerder veroordeelde verdachten hoorden ook voorwaardelijke celstraffen eisen.


Volgens raadsvrouwe Greven zette de politie te snel en onbezonnen beelden van de Twente-clan op internet, voor vergrijpen die de naam amper waard zijn. Hard geweld werd gepleegd door FC Utrecht-hooligans buiten het stadion. Greven kreeg de rechter niet mee. Wie een capuchon over het hoofd trekt of een sjaal voordoet en zo, vermomd, de gracht inloopt, kàn op internet komen, was de redenering.

Bloebaum veroordeelde alle verdachten voor openlijk geweld, de meeste tot 60 uur taakstraf (de helft voorwaardelijk). Persofficier van justitie Carlo Dronkers was ‘tevreden’ met alle veroordelingen, maar noemde de afgezwakte straffen en het niet opleggen van de gemotiveerde stadionverboden met een meldingsplicht ‘teleurstellend’.

Het OM bracht de verdachten bewust in Almelo voor de rechter. Gewoonlijk is de plaats delict richtinggevend voor de keuze van de rechtbank. Maar nu wilde justitie geen confrontatie met FC Utrecht-hooligans uitlokken.

Bron: TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties