Eerste elftal
Wekking: “Voetbal wordt in Nederland een activiteit voor ballerina’s”

FC Twente verloor zaterdagavond teleurstellend van ADO Den Haag met 3-2. Sinds vorige week lag er een nieuw kunstgrasveld in het Kyocera Stadion. De toeschouwers waren getuige van een schouwspel waar de een na de andere weggleed of glibberde op het groene kunstgras. De Hagenezen gingen het beste om met de omstandigheden en wonnen dus. Peter Wekking liet in de VI Opinie zijn licht schijnen op het nieuwe laken in het Kyocera Stadion.
"Het geruststellende zit 'm in de factor tijd. Het schijnt namelijk vanzelf te wennen zo'n kunstgrasveld", zo stelt Peter Wekking in de Voetbal International. "Ooit komt er voor Tom Beugelsdijk dus een einde aan die danse macabre tussen groene rubberkorrels. Net als ploeggenoten van ADO Den Haag en tegenstanders van FC Twente was de 1 meter 92 lange verdediger zaterdagavond aan het glibberen en glijden op de piste van kunstgras die in het Kyocera Stadion was uitgelegd."
"ADO Den Haag en FC Twente voerden zaterdag een act van onvoorspelbaar stuiterbal op. Dan weer remde de bal onverwacht af, dan weer kwam hij vreemd stuiterend omhoog." 'Het veld bood verschillende condities', constateerde FC Twente-aanvaller Youness Mokhtar. 'Op sommige stukken was het erg glad, op andere stropte de bal', zo citeert Wekking de buitenspeler.
"Als we niet oppassen maken wij voetbal in Nederland tot een activiteit voor ballerina's en weten onze spelers over tien jaar niet meer hoe het er buiten, in de echte wereld aan toegaat. In Den Haag trippelden de spelers zaterdag kunstig op hun teentjes, maar een fatsoenlijke sliding zag je niet. De voetballers keken wel uit. Scheidsrechter Van Sichem zag in vrijwel elke glijpartij een boosaardige overtreding en gaf negen gele kaarten in een wedstrijd waarin nauwelijks venijn zat."
"Het meest verwonderlijke is nog dat het Nederlandse profvoetbal al die kunstgrasvelden klakkeloos accepteert. Het adagium dat zo'n ondergrond zo lekker goedkoop is, heeft blijkbaar meer zeggingskracht dan het argument dat je van een betaald voetbal organisatie op zijn minst mag verwachten dat die een deugdelijk speelveld kan prepareren én onderhouden. Zoals het ook vreemd is dat ADO Den Haag van de KNVB toestemming kreeg om tijdens de competitie over te stappen naar een kunstgrasveld. Alsof de organisatie van de Tour de France tijdens een individuele tijdrit een heuvel uit het parkoers haalde omdat enkele al gefinishte renners klaagden dat die helling toch niet zo lekker liep."
"We kijken bewegingsloos toe hoe een cultureel erfgoed, ons voetbal, stukje bij beetje wordt verkwanseld", zo besluit Wekking.

Petertje
30 oktober 2013 at 19:00
Zeer goed artikel!
Volledig mee eens.
Erik Fransen
30 oktober 2013 at 17:17
Valt mij op dat geen enkele speler in de eredivisie speciale kunstgras schoenen draagt. Moeten ze niet zeuren dat ze wegglijden. Speel zelf 2 – 3 maal per week op kunstgras, met het juiste schoeisel, en ben de afgelopen jaren niet een (1) keer weggegleden. Dus profs, hand in eigen boezem, en het juiste schoeisel uitzoeken. Jullie sponsor heeft keuze zat!
Banie
1 november 2013 at 00:05
En van die 9 spelers staan er 7 doorgaans in de basis. Alleen Djordjevic en Rendla niet… Dus het zijn wel hele nuttige buitenlanders!