Connect with us

Columns

Column: De kleur van schaamte

Published

on

Jansen

In de Enschedese Haverstraatpassage bevond zich ooit een klein, maar zeer sfeervol tweedehandsboekenwinkeltje. Wie er binnentrad zag de eigenaar steevast met een sigaartje in zijn mond en een goed glas wijn binnen handbereik een exemplaar van zijn eigen koopwaar lezen. De klassieke muziek op de achtergrond maakte het plaatje compleet. Je kon er rondkijken en lezen zolang je wilde, want de eigenaar was een liefhebber die zijn passie graag met anderen deelde.

Op een zaterdagmiddag vond ik daar een unieke bloemlezing van Multatuli verzameld door zijn weduwe. Uitgegeven in 1907 met een mooie felrode kaft en verguldt met goud op snede. De prijs was maar 12 gulden 50 , wat een belachelijk lage prijs was voor zo’n uitgave. De eigenaar zag me in het boek bladeren en kwam naar me toe. “Goh, heb ik die ook in de verkoop gezet ? Ik wil hem eigenlijk graag zelf houden”. Met wangen rood van spijt en schaamte gaf hij mij het wisselgeld terug. Het zal u niet verbazen dat deze liefhebber van het goede boek na een jaartje vaarwel kon zeggen tegen zijn gezellige winkeltje. Liefhebbers zijn nu eenmaal niet altijd goede zakenlui.

“Ik zit hier met het schaamrood op de kaken” , zo liet Michel Jansen na afloop van wederom een frustrerend avondje voetbal de verzamelde pers weten. De hoeveelheid leergeld dat de jonge ploeg moet betalen begint hem zo langzamerhand zorgen te baren. En niet alleen hem .

Het “Jekyll en Hyde “ scenario dat zich zaterdagavond voor de ogen van vele verbaasde toeschouwers ontrolde roept dan ook de nodige vraagtekens op. Na Ajax thuis en ADO uit kregen we wederom een, na de rust ver terugvallend FC Twente te zien. In de eerste helft namen de ‘liefhebbers van het spel” in de persoon van Tadic, Eghan, Promes, Ebicilio en Gutierrez het heft in handen en vroegen de NEC spelers zich waarschijnlijk vertwijfeld af hoe lang de lijdensweg nog zou gaan duren. Iedereen stond aan het kraambed van wederom een forse overwinning door het dartel en aanvalslustig spelende Twente om een uur later verbaasd getuige te zijn van het krampachtig gespartel van een patiënt in nood. “Hoe is het mogelijk ? “, is een vraag die op ieders lippen bestorven ligt. NEC lag op de grond als een gillende zeug die een doffe klap op de kop heeft gekregen , rijp voor de slacht, wachtend op de genadeklap die uitbleef.

In plaats daarvan begon er aan Twentse zijde een ongekend staaltje van misplaatst arrogant rondtikken van het balletje om het rondtikken van het balletje. Hakjes, speelse steekballetjes en driehoekjes zonder enige effectiviteit of ruimtewinst . Puur voor het genot van de liefhebbers op het veld zelf leek het wel. De “aangeslagen zeug” keek met verbazing toe hoe de slager de bijl weer ophing en zich terugtrok in de achterkamer.

RosalesDe reacties van de supporters variëren van het verkopen of ontslaan van Tadic, Rosales, het centrale verdedigingsduo, Jansen, Schreuder, Mulder en de duvel en zijn ouwe moer, tot het wijzen op de zaterdagavond als onzalig tijdstip om een wedstrijd van onze FC een aanvang te laten nemen daar er een kwaad gesternte over heerst.

Een ieder weet dat we dit seizoen in zijn gegaan met een jong elftal dat spreekwoordelijk door vallen en opstaan zal moeten leren. De kern wordt gevormd door liefhebbers die houden van het spelletje en daarbij een vreemde wijze van terugval na de rust combineren met een gelatenheid die dodelijk is als het gaat om het over de streep trekken van de broodnodige punten.

Jansen gaf in de week voor de wedstrijd aan dat er aandacht is besteed aan het mentale aspect in relatie tot de focus op het ‘winnen’ en ‘killen’ van een wedstrijd. Dat is er dan niet echt uitgekomen kunnen we constateren.

Naar mijn mening ontbeert dit jonge en doorgaans goed voetballende team een echte leider in het veld. Los van de vormdip van deze of gene. Iemand die de rest de vullingen uit de kiezen kan schelden na weer zo’n overbodige actie om de actie. Iemand die de boel opzweept en geconcentreerd houdt nadat er een voorsprong is genomen of de 2e helft begint. Nu is het rolmodel voor de anderen Tadic, die al weken niet zijn niveau haalt en meer bezig lijkt met het mopperen op de scheids na weer een valpartij dan het tot de orde roepen van de youngsters die zo tegen hem opkijken. Pracht van een speler, maar geen leider. De gelatenheid die over de ploeg lijkt neer te dalen na een tegenslag moet gestopt worden. Hier rust een schone taak voor de Technische staf, de spelers zelf en iedereen die er invloed op kan uitoefenen.

kaartenhuisMenig Twente fan heeft nog steeds de angst in zijn donder op een herhaling van de laatste twee seizoenen, waarin het team als een kaartenhuis in elkaar zakte en uiteindelijke via menig ondergrens op de 6e plaats belandde. Zover hoeft het dit keer absoluut niet te komen. Onze verdediging fokking slecht? Waarom hebben we dan nog steeds het minst aantal tegendoelpunten? Onze aanval kloten van de bok? Waarom hebben we dan nog steeds het hoogste aantal gescoorde doelpunten? Geen collectief? Waarom hebben we dan het minst aantal verlieswedstrijden?

Er valt echter nog veel werk te verzetten om een ieder met de juiste instelling een wedstrijd te laten beginnen, maar ook eindigen. De TS zal zonder aanziens des persoons moeten ingrijpen als gelatenheid zich meester maakt van een individuele speler en dit jonge team er van doordringen dat alleen de punten na 90 minuten uiteindelijk in de boeken komen en niet de danspasjes of inefficiënte hakjes bij een 1-0 stand. Dat doe je maar als je met 5-0 voor staat.

Ik ben nog steeds bij met de spelopvatting van de huidige jonge ploeg in vergelijking met de speelwijze van de afgelopen twee seizoenen. Je hebt alleen het gevoel dat er veel meer inzit en het veel meer kan.

Dat zal ook het geval zijn in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven om maar eens wat te noemen. In deze Eredivisie kent schaamte namelijk vele kleuren.

TAZ


1 Comment

1 Comment

  1. wim

    4 november 2013 at 21:30

    Helemaal mee eens. Ik heb uit sarcasme al gezegd dat Twente een aanvraag bij de KNVB had neergelegd om alleen nog maar 45 minuten te mogen voetballen omdat de jongens dan moe worden. De trainer kon dan ook op tijd naar huis om zijn cursus te vervolgen zodat hij in het komende jaar twee maal 45 minuten kon coachen. Ja ik weet het, negatief maar niet zo bedoeld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal10 uur ago

FC Twente schiet financieel niets op met de nieuwe versoepelingen

Zojuist is bekend geworden dat publiek vanaf woensdag weer welkom is bij sportwedstrijden. Voor FC Twente houdt het in dat...

ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021 ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal11 uur ago

Snel duidelijkheid over Streuer en Jans: “Anders wordt het een dingetje”

Vorige week zou het veelbesproken gesprek plaatsvinden waarbij jan Streuer te horen zou krijgen of hij door mag als technisch...

sfeeractie-bus-binnenuit sfeeractie-bus-binnenuit
Eerste elftal13 uur ago

Van Binnenuit: Schitterende sfeeractie en vreugde na de driepunter

FC Twente heeft afgelopen zaterdag drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Willem II. De Tukkers wonnen zonder Lars Unnerstall...

tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021 tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021
Eerste elftal14 uur ago

Vitesse in beroep tegen fikse schorsing topscorer Openda

Afgelopen zaterdag speelde Vitesse, de komende tegenstander van FC Twente, de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Bij een 0-0 stand deed...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal14 uur ago

‘Grolsch Veste gaat weer open, maar met een beperkt aantal supporters’

Dinsdagavond om 19:00 uur volgt er weer een persconferentie met een update over het coronavirus. Gehoopt wordt op een aantal...

leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020 leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020
Eerste elftal14 uur ago

Ten Voorde positief: “Het was zowaar een keer iets dat op voetbal leek”

Na de bekerwedstrijd tegen AZ Alkmaar was Leon ten Voorde één van de velen die kritiek hadden op het spel...

mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo
Eerste elftal15 uur ago

Heracles-verdediger Knoester gelinkt aan gevoelige overstap naar FC Twente

In de zoektocht naar versterkingen lijkt FC Twente voor het tweede jaar op rij uitgekomen te zijn bij Heracles Almelo....

fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022 fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022
FC Twente Nieuws17 uur ago

Samenvatting FC Twente Vrouwen – PSV seizoen 2021-2022 (3-1)

Voor FC Twente Vrouwen stond zondagmiddag de tweede wedstrijd van 2022 op het programma. Na de knotsgekke Overijsselse derby tegen...

kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt
Eerste elftal19 uur ago

Mokotjo loopt vertraging op en sluit later aan bij FC Twente

Vorige week kwam het nieuws dat Kamohelo Mokotjo begin deze week aan zou sluiten bij FC Twente. De middenvelder is...

justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016 justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016
FC Twente Nieuws19 uur ago

Hoogma keert terug bij Heracles en tekent langdurig contract

Voormalig FC Twente-verdediger Justin Hoogma keert terug in de eredivisie. Hij heeft een contract getekend bij Heracles Almelo, de club...