Eerste elftal

"FC Twente draagt onder de top drie het meeste bij"

"FC Twente draagt onder de top drie het meeste bij"

Het is bijna zeker dat ESPN ook na afloop van het contract in 2025 de uitzendrechten van het Nederlands betaald heeft. De Amerikaanse sportzender deed een bod van 167 miljoen euro per jaar tot met 2035. Ziggo leek even op pole-position te zitten om de uitzendrechten binnen te halen, maar ESPN lijkt aan het langste eind te gaan trekken.

ESPN had een betere onderhandelingspositie dan Ziggo. Dat komt door de zogenaamde 'last look', zo vertelt sportmarketeer Chris Woerts tegenover Voetbal International. "Dat betekent dat ESPN altijd een bod van een andere partij kan matchen. Als Ziggo één euro biedt en ESPN 1 euro en 1 cent, dan hebben ze alsnog een deal. Dat weerhoudt partijen er, denk ik, van om tot het uiterste gegaan. In het nieuwe contract is die last look eruit en hebben alle partijen in 2035 dus gelijke kansen", zegt Woerts.

Woerts vindt dat er meer onderzoek gedaan had kunnen worden naar bijvoorbeeld de optie om verschillende pakketten aan te bieden. "Het is nooit echt getoetst in de markt, dat vind ik wel een zwakte. Alle wedstrijden worden nu in één pakket aangeboden. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om verschillende pakketten aan te bieden. Pakket A zou bijvoorbeeld alleen Feyenoord, Ajax en PSV kunnen bevatten en Pakket B de nummers vier tot en met tien etc. Omdat dat nooit gebeurd is, weet je daardoor nooit echt de waarde van het pakket. Er is geen vergelijkend warenonderzoek gedaan. Ze hebben voor de weg van de minste weerstand gekozen, voor de makkelijke weg."

"Qua geld is het een prima deal, maar het is absoluut niet te vergelijken met andere Europese competities. Je gaat sowieso over België heen, maar andere landen zijn nog ver weg. Met Portugal kun je je niet vergelijken, want clubs verkopen daar hun eigen rechten. De topclubs verdienen daar goed geld mee. Dat kan nog tot 2027, daarna moet het ook collectief", aldus Woerts.

In Nederland worden de tv-gelden niet eerlijk verdeeld. De grootste en populairste clubs krijgen het meeste geld. Dit zal niet snel veranderen. "Nivelleren is halveren. De clubs moeten wel hun positie kennen, want de waarde wordt door Feyenoord, Ajax en PSV bepaald. Samen bepalen ze 70 procent van de waarde en dan mogen de clubs heel blij zijn dat zij daarvan mee mogen profiteren. FC Twente draagt onder de topdrie nog het meeste bij en daarna heb je AZ, FC Utrecht en in mindere mate nog een beetje SC Heerenveen."

"Dat heeft met de achterban en het bereik van de club te maken. In de KKD zijn er vier clubs aan de bovenkant: ADO Den Haag, Willem II, PEC Zwolle en NAC Breda. Van oudsher echte Eredivisie-clubs. Maar verder mag de KKD al helemaal zijn handen samenknijpen dat ze 14,6 procent krijgen. Dat is echt gevonden geld. Maar ik snap het wel, je moet de piramide in stand houden", zegt Woerts.

Vanaf 2025 zou het zo kunnen zijn dat de samenvattingen bij de NOS verdwijnen nu ESPN ook een open net heeft. "ESPN zou ervoor kunnen kiezen om een eigen bord-op-schootprogramma te maken. Dan voeg je weer wat waarde toe aan het pakket wat er voor de consument al ligt. En de kijker weet voetbal altijd en overal te vinden. Toen Talpa het uitzond, schreeuwde iedereen moord en brand. Maar na vier weken waren de kijkcijfers gewoon weer op het oude niveau. We zijn een land van klagers, maar uiteindelijk passen we ons keurig aan. Je hoeft het dus niet te doen voor de goede band met de NOS of voor de mensen die verandering niet aankunnen. Maar ik weet niet exact hoe het budget van ESPN in elkaar zit. Het levert natuurlijk wel gewoon geld op als je de rechten verkoopt", besluit de sportmarketeer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties