Nieuws

Boekarest uitgelicht

Boekarest uitgelicht

FC Twente speelt donderdagavond tegen Steaua Boekarest in het kader van de Europa League. De Enschedeërs treffen hiermee de grootste en succesvolste club van Roemenië. Een club met daarnaast een rijke Europese historie. Soccernews licht voor u deze tegenstander uit.

De stad
Boekarest is de grootste en tevens de hoofdstad van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van het land en is gevestigd aan de rivier de Dâmbovita. Boekarest telt bijna twee miljoen inwoners en is daardoor één van de grootste steden van de Europese Unie. De laatste jaren wordt de stad ook steeds meer ontdekt door toeristen. Daarom mag ook gesteld worden dat Boekarest bloeit.

De club en de competitie
Steaua Boekarest werd in 1947 opgericht als Asociatia Sportiva a Armatei Bucuresti. De gehele vereniging (Steaua heeft meerdere sporten onder zijn hoede) is van oudsher de club van het Roemeense leger. De voetbaltak nam hier echter in 1998 officieel afstand van. De clubkleuren van Steaua zijn rood en blauw. Daarnaast is het de grootste en populairste club van Roemenië. De club staat daarnaast bekend om de goede jeugdopleiding.

Steaua is ook de succesvolste club van Roemenië. De Roemeense Liga I werd 23 maal door Ros-Albastrii gewonnen. De laatste keer is echter alweer een tijdje geleden, want de club staat al bijna zes jaar droog. Het nationale bekertoernooi werd vorig jaar echter wel gewonnen. In de huidige jaargang neemt Steaua in de competitie voorlopig de vierde plaats in, met acht punten achterstand op rivaal Dinamo Boekarest.

Het stadion
Steaua speelt sinds 2011 zijn thuiswedstrijden in het gloednieuwe Arena Nationala. Dit stadion biedt plaats voor 55.600 toeschouwers en heeft de Categorie 4-classificatie van de UEFA. Voor de Roemeense club zal er een extra stimulans zijn om de volgende ronde in het Europa League-toernooi te halen, want de finale van het toernooit zal in dit stadion afgewerkt worden.

In Europa
Waar andere Oost-Europese ploegen uit de voormalige Sovjet-Unie wellicht de naam hebben verworven als voormalig Europese grootmachten, daar kan Steaua Boekarest ook daadwerkelijk leunen op Europees eremetaal. Het tweede deel van de jaren '80 waren uitermate succesvol voor de Roemeense club. In 1986 pakte de club na strafschoppen de eindzege in de Europa Cup I. Doelman Helmuth Duckadam, die tegenwoordig president is van de club, werd de grote held van de finale door alle vier de strafschoppen van tegenstander FC Barcelona te keren. In 1988 behaalde de club de halve finale in hetzelfde toernooi, maar een jaar later stond de ploeg opnieuw in de finale. Tegen het oppermachtige AC Milan werd met 4-0 verloren en dat betekende tevens het einde van de succesvolle jaren.

In 2006 kende de club weer een Europese opleving. Met een jonge talentvolle ploeg, waarvan onder andere (voormalig) Eredivisie-spelers Mihai Nesu en George Ogararu deel uit maakten, bereikte Steaua de halve finale in het UEFA Cup-toernooi. Daar werd het in de laatste minuut uitgeschakeld door het Engelse Middlesbrough, dat de finale in het Philips Stadion in Eindhoven overigens verloor.

Het team
De ploeg van trainer Ilie Stan herbergt voornamelijk Roemenen. De buitenlandse enclave is, zeker in tegenstelling tot andere Roemeense clubs, erg beperkt bij Steaua. Aanvoerder van het team is de 26-jarige international Alexandru Bourceanu. Raul Rusescu is zeer waarschijnlijk de meest gevaarlijke speler van de Roemenen. In vijftien competitieoptredens schoot hij dit seizoen al zevenmaal raak.

De verwachting
Ondanks de talentvolle ploeg van Steaua, moet FC Twente in staat geacht worden om de Roemeense horde succesvol te nemen. De Tukkers zullen vooral in de uitwedstrijd op hun hoede moeten zijn, maar in de eigen Grolsch Veste zou het karwei normaliter geklaard moeten worden. Steaua zal Twente maar al te graag in de favorietenrol willen drukken.

Bron: Soccernews

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties