Nieuws

Vak-P: Censuur bij Twente?

Vak-P: Censuur bij Twente?

Schrijven van Vak-P als reactie op de censuur spandoeken van FC Groningen voorafgaande aan de wedstrijd FC Twente - FC Groningen. Daaronder een reactie van Groningen Fanatics na de wedstrijd over het voorval.

Onze rivalen uit Groningen kwamen tijdens de wedstrijd met een paar doekjes over censuur. Niemand die op dat moment nog begreep waar het over ging, maar na enig navragen en bellen kwamen we er vrij snel achter dat het volgende is gebeurd.

De Groningen Fanatics, (hun ultras) hadden een actie gemaakt tegen het moderne voetbal, een actie die wij alleen maar toejuichen, en waar er niet genoeg van kunnen zijn. Een tegengeluid wat de KNVB liever niet hoort. Voor supporters zijn sfeeracties vrijwel nog het enige middel om hun onvrede te uiten, thema´s als de idiote prijzen, onzinnige combiregelingen, wedstrijd tijden etc etc. Slogans zoals: tegen het moderne voetbal en Fuck eredivisie live, zijn een doorn in het oog. Met enige regelmaat dringen ze er bij de clubs op aan om middels Noord-Koreaanse praktijken dit subtiel de kop in te drukken.

We hadden even de indruk dat onze club zich als een stel marionetten het zeggenschap in eigen huis lieten ontnemen. Ze censureren de fans uit het noorden hun actie, die geheel binnen de KNVB-richtlijnen bleef. Echter schijnt dit besluit afkomstig te zijn vanuit FC Twente zelf, omdat zij de boodschap van de actie niet van toepassing vonden op hun eigen beleid. De actie had echter een veel groter doel, namelijk iets waar we als supporters zijnde landelijk mee te maken hebben. Recentelijk hebben we zelf dit lastige varkentje nog moeten gewassen, n.a.v. publicatie foto´s van supporters die slechts in een uitvak in Utrecht zaten.

Hoe is het mogelijk dat een actie die geheel volgens de maatstaven niet kwetsend, discriminerend dan wel een commercieel doel heeft, afgekeurd kan worden? Gaan de huisregels van FC Twente verder dan de landelijke richtlijnen, of wil men ´gewoon´ wederom het braafste jongetje van de klas zijn? Dezelfde actie was immers afgelopen weekend in diverse Nederlandse stadions wel zichtbaar (www.tegenhetmodernevoetbal.nl).

Je hoeft het als club niet met alle uitingen van supporters binnen je stadion eens te zijn. Maar mogen supporters alsjeblieft binnen de strikte richtlijnen die er al zijn, wel gewoon hun mening blijven uiten! Dit schijnt namelijk één van de grondbeginselen te zijn uit onze grondwet, of hebben wij, supporters, zoals het al vaker doet vermoeden, daar geen recht op? Nogmaals, dit was geen verwijzing naar het beleid van FC Twente, maar hoe we in Nederland met ´de supporter´ omgaan, een geluid wat gehoord moet worden!

Als Vak-P zijnde hebben we inspraak gehad op de inrichting van het uitvak. Zo is er geen wand of net aan de voorzijde en de vrije mogelijkheid om spandoeken op te hangen. We hoopten hierdoor een positieve uitzondering te worden in de Nederlandse stadions. Onze club stond landelijk altijd bovenaan qua waardering van het uitvak. Met de verhuizing naar boven en dus tevens het verlies van de beroemde grachtcatering, zou dit al minder gewaardeerd worden. Als nu zulke onschuldige doeken al worden afgekeurd, vrezen wij dat we snel op hetzelfde niveau belanden, als dat waar we zelf als bezoekers, ook helaas vaak mee te maken hebben.

www.vakp.nl

Reactie FC Groningen Fanatics op censuur

In het weekend van 27 tot en met 29 januari hebben in verschillende stadions dezelfde spandoeken gehangen: één met een afbeelding van een man in pak, begeleid door de tekst “onschuldig tot het tegendeel bewezen is” en één met een afbeelding van een groep supporters, begeleid door de tekst “schuldig tot het tegendeel bewezen is”. Deze actie refereert uiteraard aan het feit dat (fanatieke) supporters vaak als criminelen worden behandeld en de omgekeerde 'rechtsgang' waar zij mee te maken hebben.

Als deelnemer aan het supporterscollectief Tegen het moderne voetbal wilden ook wij deze doeken afgelopen weekend tonen in Enschede. Dit is echter door FC Twente verboden omdat zij “niet achter de actie staan”. Kennelijk hanteert men in Enschede een andere norm dan de normaal gebruikelijke, namelijk dat acties niet discriminerend of persoonlijk beledigend mogen zijn. Het verbieden van deze actie is puur censuur!

Helaas heeft FC Twente juridisch gezien wel het recht om spandoeken naar eigen inzicht te verbieden. Zij mogen, op grond van het huisrecht, in hun stadion bepalen wat er wel en niet naar binnen mag, hoe belachelijk dit ook overkomt. De club wenste dan ook geen verdere uitleg over hun beslissing te geven. Zij herhaalden slechts hun beslissing. Dit staaltje censuur van FC Twente bewijst maar weer eens dat het standpunt Tegen het moderne voetbal zeer actueel is en dat het terecht is dat we daarvoor strijden. Vandaar dat onderstaande doeken werden getoond in het uitvak in Enschede. Wij laten ons namelijk niet de bek snoeren, zeker niet door FC Twente. Wij gaan door: tegen censuur, tegen het moderne voetbal!

www.groningenfanatics.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties