Eerste elftal

Brama zet zich in voor inclusievere voetbalwereld: "Je wilt gewoon zijn als ieder ander"

Brama zet zich in voor inclusievere voetbalwereld: "Je wilt gewoon zijn als ieder ander"

Wout Brama en Maud Roetgering zijn druk bezig met het schrijven van een kinderboek: Wout en Maud. Een van de hoofdonderwerpen van het boek is homo-acceptatie. Brama vindt dat homoseksualiteit nog te weinig besproken wordt, al helemaal in de voetballerij. Hij wil hier dan ook aandacht aan schenken.

"Er zullen ongetwijfeld homoseksuele voetballers zijn, maar het klimaat is gewoon niet veilig genoeg voor ze om uit de kast te komen", vertelt Brama tegenover Tim Beck van ELF Voetbal. "Voetbal is zo'n mooie afspiegeling van de maatschappij. Rijk en arm komen samen, spelers van verschillende culturen delen de kleedkamer."

"Maar op een aantal onderdelen is de voetbalwereld niet inclusief. Dat betreur ik. Homoseksualiteit is een onderwerp dat weinig besproken wordt. Waarom die angst er is? Ik weet het niet. Is het de angst voor reacties van supporters? Is het angst voor je positie op de transfermarkt, omdat in sommige landen gelijke rechten minder gelden? Het zal een beetje van alles zijn", aldus de 36-jarige speler van FC Twente.

Brama peilt weleens binnen de club naar hun mening en aan medespelers wat ze ervan zouden vinden om met een homoseksuele teamgenoot te spelen. "Mij zou het niets uitmaken, en zo denkt het overgrote merendeel erover. Maar er zitten ook jongens tussen die er anders tegenaan kijken. Wat ook meespeelt is dat je meteen een rolmodel zou worden als je uit de kast komt. Als er iets gebeurt, zoals onlangs met die One Love-aanvoerdersband, word jij gebeld om aan tafel te zitten bij Jinek of Humberto. Dan word jij neergezet als de voetballer die homo is, terwijl jij gewoon hetzelfde wil zijn als ieder ander."

In het boek zingt de jonge Wout mee met homo-onvriendelijke liederen. Later komt hij erachter dat dit mensen pijn doet. "Ik denk dat veel mensen in stadions, net als ik in het boek, meezingen omdat iedereen het doet. We hopen kinderen tussen de zeven en dertien jaar iets mee te geven", aldus Brama.

"De John Blankenstein Foundation is inmiddels als partner van het boek aangehaakt. Ik zou er best voor openstaan om met FC Twente een project te starten om homo-emancipatie in de voetbalwereld te vergroten, maar het moet breder zijn dan alleen FC Twente. We hopen niet dat het hierbij eindigt, want het moet een kinderboekenreeks worden. Er zijn al plannen om deel twee over racisme en discriminatie te laten gaan", besluit de middenvelder.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties