Eerste elftal

Sadílek doet uitgebreid zijn heftige verhaal: "Wist niet meer wat ik moest doen"

Sadílek doet uitgebreid zijn heftige verhaal: "Wist niet meer wat ik moest doen"

Michal Sadílek werd na een huurperiode van een jaar medio 2022 definitief overgenomen van PSV. Er werd veel verwacht van de Tsjech, maar helaas werd het een uitermate vervelend seizoen. De kleine middenvelder kreeg last van oorsuizen en vreesde op een bepaald moment zelfs voor zijn voetbalcarrière. Gelukkig voor Sadílek, maar ook de club en de supporters is hij inmiddels hersteld en is hij de motor van het team. In gesprek met Fresia en Milan van ESPN neemt hij ons mee naar hoe het allemaal begon en hoe hij het oorsuizen overwon.

"Aan het einde van het eerste seizoen bij FC Twente werd ik een beetje verkouden waarbij ik mijn reuk verloor. We moesten toen nog twee of drie wedstrijden spelen en je weet dat als je nog Europees voetbal kan halen, dan wil de trainer ook dat je speelt, ook al ben je niet helemaal fit. Toen heb ik ervoor gekozen om te spelen en dat was achteraf niet zo'n goed idee."

FC Twente behaalde de vierde plek, maar toen was het seizoen voor Sadílek nog niet voorbij. "Na het seizoen had ik nog een druk programma met de nationale ploeg. Vier wedstrijden in de Nations League in in geloof elf dagen. In de laatste wedstrijd raakte ik geblesseerd. Toen ik terug kwam bij FC Twente moest ik nog drie weken trainen bij Pro-F (fysiotherapie) en toen begonnen alweer de voorrondes van de Conference League. Toen was ik ook niet honderd procent. Je merkt dat als je niet honderd procent fit bent dat het wat doet met je lichaam. En dan krijg je dit als resultaat."

Wanneer kreeg je voor het eerst last van oorsuizen? "We speelden bij FC Volendam uit en voor de wedstrijd was ere een ceremonie voor iemand uit Volendam. Er was vuurwerk op het veld en ik hoorde het alsof het twee meter naast mij was. De dag erop had ik een suis in mijn rechteroor en dat was het begin. Ik hoorde mijn hartslag suizend in mijn rechteroor. Ik heb toen ook gegoogeld en dat was niet zo handig, want dan lees je alleen maar dat je niet kan herstellen van oorsuizen en dat je er mee moet leren leven."

"Het duurde ongeveer drie tot vier weken tot ik er helemaal klaar mee was en naar Tsjechië ging." Met succes, want na de behandeling had hij heen last meer van oorsuizen. Dit duurde echter niet lang. "Het was drie dagen weg, maar daarna kreeg ik een terugslag. Iedere keer als ik mijn ogen sloot in een stille kamer draaide alles in mijn hoofd. Dat was echt niet te doen."

Zijn dieptepunt was de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles begin november 2022. Hij kon op de bank het geluid van de supporters niet aan. "Ik dacht: ga ik ooit nog voetbal spelen? Ik wist niet meer wat ik moest doen. Het geluid van de supporters was veel te veel, maar ook op straat als bijvoorbeeld een auto ging remmen. Dat was gewoon pijnlijk." Hij keerde opnieuw terug naar Tsjechië en daarna zocht hij hulp bij de Tinnitus Academie in Boekelo. Dat bleek een gouden greep.

michal sadilek thuisshirt 2022 2023

"Ik ben drie dagen in Boekelo geweest voor een traject. Je praat daar met een Kno-arts en omdat het een psychosomatische klacht is, ga je ook met een psycholoog praten over je verleden en dat soort dingen. Na die drie dagen wist ik al dat ik kon herstellen van oorsuizen. De eigenaresse had ook oorsuizen en was ook volledig hersteld. Toen wist ik: als andere mensen kunnen herstellen, dan kan ik dat ook. Ons lichaam is zo'n mooie machine. Als je er goed voor zorgt kan je bijna van alles herstellen."

Een belangrijk onderdeel van zijn herstel was het loslaten van de emoties van de wedstrijden. Als voorbeeld noemt hij Fiorentina-thuis. "De wedstrijd tegen Fiorentina was voor iedereen heel emotioneel, mede door de strijd tussen de supporters. Op dat moment nam ik altijd de emoties van het veld mee naar huis. Als we verloren was ik nog twee dagen bezig met wat ik beter kon doen. Nu ben ik veel meer relaxed. Als ik na de wedstrijd in de kleedkamer kom, denk ik niet aan voetbal, maar aan bijvoorbeeld mijn gezin, mijn vriendin en kijk ik naar wat ik de dag erop ga doen."

"Na een avondwedstrijd kon ik soms wakker blijven tot vijf uur. Dan ging ik slapen en drie uur later stond ik op het trainingsveld. Nu kom ik thuis en kan ik binnen een uur slapen." Maar hoe kan dat dan? "Omdat ik de emoties nu achterlaat in de kleedkamer en op het veld." Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Eerder was ik zo gespannen dat ik niet kon slapen en dat hebben meerdere spelers. Nu ben ik alleen bezig met voetbal als ik op de club ben."

Ben je bang dat het terugkomt. "Dat weet niemand. Dat kan bij iedereen gebeuren. Maar ik ben nu zo bezig met mijn lichaam en het herstel, dat ik veel meer relaxed ben. Ik denk dat de oorzaak was dat ik altijd de emoties van de trainingen en de wedstrijden mee naar huis nam en daardoor altijd gespannen was. Als ik nu het stadion verlaat ben ik gewoon aan het chillen."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties