Vlap hekelt kritiek: "Jij schopt zelf niet eens een deuk in een pakje boter"
Michel Vlap staat na 25 eredivisiewedstrijden op twee doelpunten en zes assists. De van origine aanvallende middenvelder speelt dit seizoen met name op de linksbuitenpositie. De 26-jarige Fries ontving vorig seizoen veel kritiek vanwege zijn lage rendement. Ook dit seizoen is het geregeld raak met de kritiek. Dat is iets waar hij zich mateloos aan kan storen.
Vlap realiseert zich dat hij altijd bezig is als voetballer. "Dit is een hele mooie baan, maar je moet beseffen dat het een baan is waarin je altijd aan moet staan. Loop ik nu de stad in, ga ik een bakkie koffie halen, dan moet ik aanstaan. Maakt iemand een fotootje, moet ik aanstaan. Je moet altijd leveren. Als je gevoelig bent voor die publieke druk, dan is dat heel zwaar", vertelt hij in gesprek met Voetbal International.
Voor de vervelende reacties die hij krijgt, heeft hij geen begrip. "Mensen posten, schrijven en vinden van alles, zonder te weten wat voor impact het heeft. Ik snap dat niet. Ga er zelf maar eens staan. Voel die druk maar. Voel maar wat het met je doet. Dat dertigduizend mensen naar je kijken en wat van je verwachten."
Na de misser tegen Feyenoord ontving hij veel kritiek. "Het is bizar wat op social media wordt gegooid. Na die wedstrijd tegen Feyenoord ben ik voor van alles uitgemaakt. Ik praat dan maar een beetje in mezelf: Vriend, hou jij nou maar gewoon je mond dicht, want ik weet zeker dat jij zelf niet eens een deuk in een pakje boter schopt. Je wilt dat sommige dingen je niet raken, maar dat lukt niet altijd."
"Neem die back van Ajax, Anton Gaaei. Hij is nog jong, moet zijn familie missen en komt terecht in een team dat niet loopt. Ik heb hem bezig gezien: die jongen kan gewoon voetballen. Maar wie weet voelt hij zich nu enorm onder druk gezet. Hij maakt een paar ongelukkige fouten, zeker, maar wat-ie dan over zich heen krijgt. Dat is te ziek voor woorden. Daarom is het mentale aspect steeds belangrijker. Vroeger heerste er een taboe op, gelukkig is dat veranderd. Je kunt niet alles in je eentje maar een plekje geven."
Hij loopt sinds kort met de mental coach van FC Twente Gijs van Helvoort mee. "Hij helpt je in mindere fases om terug te gaan naar de basis, te vertrouwen op jezelf. Dat kan door samen beelden te bekijken, maar praten helpt ook al. Soms spelen er dingen buiten het voetbal, waarover hij dan met je kan praten. Staan mensen vaak ook niet bij stil, dat voetballers ook mensen zijn met een privéleven. Hoe ga jij naar je werk als je opa ziek is, ik noem maar wat. Dan heb je ook een rotdag op je werk, toch? Ik zit nu best wel vaak met hem, samen zijn we bezig die stabiliteit te vinden", besluit hij.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties