FC Twente Nieuws

FC Twente gaat met UT, Saxion en ROC werken aan innovatie: "Data liegt (bijna) nooit"

FC Twente gaat met UT, Saxion en ROC werken aan innovatie: "Data liegt (bijna) nooit"

FC Twente gaat met Universiteit Twente, hogeschool Saxion en ROC van Twente intensiever samenwerken op het gebied van innovatie. Er is op initiatief van de club een convenant getekend dat per 1 november zal leiden tot nieuwe innovatieprojecten. In eerste instantie zullen de projecten gericht zijn op innovatie in voetbal, op dataverzameling én gebruik, en op innovatie in sportmedische faciliteiten.

Dat meldt FC Twente op haar officiële website. "Ik geloof sterk in de kracht van samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en topsport, samen met de bedrijven, zorginstellingen en overheden in Twente", zegt Ivar Hageman, coördinator van dit innovatieproject. "We kunnen samen veel bereiken als we van elkaars krachten gebruik maken. Deze samenwerking is daarmee ook een mooie volgende stap in de continuïteit van FC Twente."

Vorig seizoen is sportwetenschapper René Hoevenaar begonnen om aan de hand van data het medische en fysieke beleid van FC Twente te ondersteunen en innoveren. Het monitoren van bewegingsdata bij de eerste selectie is een van de belangrijkste dingen. "Van tevoren bepalen we fysieke doelstellingen voor de spelers, zoals bijvoorbeeld het maken van meer sprintmeters", vertelt Hoevenaar.

"Deze meters houden we bij en kunnen we ook live op de iPad controleren. Tijdens, maar ook na de training wordt er geëvalueerd of aan de hand van de data de doelstelling is gehaald. We brengen alle belasting in kaart, dus ook van de wedstrijden in de eredivisie. Zo meten we bijvoorbeeld het verschil in loopafstanden in de eerste en tweede helft, of maken we onderscheid tussen verdedigende en aanvallende afstanden."

Hoevenaar liep eerder stage bij Ajax, PSV en Sparta Rotterdam en werkt sinds vorig jaar bij FC Twente. "Ik heb binnen FC Twente vooral veel contact met de medische staf en de fysiektrainer, Nick Segers. Met de medische staf zetten we bijvoorbeeld data in bij revalidatietrajecten van spelers voor de instroom naar de eerste selectie. Met de fysiektrainer heb ik vooral contact over trainingen. Nick is verantwoordelijk voor het fysieke programma van de spelersgroep. Hij is dus vooral bezig met wát de spelers gaan doen, terwijl ik meet of we dat daadwerkelijk hebben gedaan. Ik verzamel de data en toon daarmee de feitelijke belasting. Data liegt namelijk (bijna) nooit", aldus de sportwetenschapper.

"Het doel van een sportwetenschapper is discussies veroorzaken over allerlei zaken. Deze discussies zorgen ervoor dat iedereen over een bepaald onderwerp gaat nadenken. Hierdoor kunnen we met elkaar de resultaten verbeteren en verdere oplossingen zoeken en toepassen. Sportwetenschap en innovatie draagt daardoor bij aan de ontwikkeling van FC Twente en het voetballand", besluit Hoevenaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties