Nieuws

FC Twente matig naar koppositie

FC Twente matig naar koppositie

Op het eerste oog lijkt FC Twente helemaal boven Jan met de 5-2 zege op ADO Den Haag en de herovering van de koppositie. De tukkers hebben evenveel punten als AZ en ook een gelijk doelsaldo, maar scoorden meer dan de Noord-Hollanders, waardoor FC Twente als nummer één kan toewerken naar de topper tegen Ajax. „Het staat mooi die 5-2 en natuurlijk zijn we tijdelijk weer koploper, maar het was van onze kant een matige wedstrijd”, vond trainer Co Adriaanse.

Leroy Fer kon uiteindelijk met een grote glimlach terugkijken op zijn thuisdebuut, ook omdat hij met de assist op de 3 -1 van Luuk de Jong voor het eerst een duidelijke aanvallende inbreng had. De nieuwkomer was eerder in de wedstrijd echter wel door het oog van de naald gekropen. In de dertiende minuut – met al geel op zak – pakte Lex Immers aan diens shirtje vast in het zestienmetergebied. De Belgische scheidsrechter Serge Gumienny wees naar de stip, maar hield de tweede gele kaart op zak. „Het schoot meteen door mijn hoofd dat ik al geel had. Het was een grote opluchting dat ik geen tweede kaart kreeg”, aldus Fer.

Adriaanse bewees tegen ADO de slecht uitgepakte tactiek van een week eerder tegen Roda JC definitief te hebben losgelaten. De coach had rekenschap gegeven van de uitspraken van Luuk de Jong en Fer, dat het systeem tegen Roda JC met een open rechterkant onwennig was. Daarom behield Roberto Rosales na zijn sterke optreden tegen Fulham als gelegenheidsrechtsbuiten zijn basisplek. Omdat Marc Janko ten opzichte van het Europa League-duel van donderdag terugkeerde als spits en De Jong als voorste middenvelder ging spelen, begon Willem Janssen ditmaal op de bank. Ook had Adriaanse met Bart Buysse voor een linksbenige linksback gekozen.

Janko betaalde het rotsvaste vertrouwen van Adriaanse terug door direct na de door Immers zelf benutte strafschop knap de 1-1 te scoren. Aangever was Douglas, die als een van de weinige FC Twentespelers in een blakende vorm verkeert. De Braziliaan was tegen ADO zoals gebruikelijk sterk in het verdedigende werk, maar ook goed in de passing en bovendien aanvallend heel belangrijk. Kort na rust doorbrak hij met een prima kopbal op aangeven van Rosales de impasse bij FC Twente (2-1).

De Venezolaan zou later voor nog twee assists tekenen – een score die zelfs ryan Ruiz, zijn illustere voorganger op de rechterflank, maar zelden haalde. Na de 3 -2 van ADO -spits John Verhoek stelde Rosales met een doorkopbal invaller Emir Bajrami in staat de 4 -2 te scoren en in de slotminuten legde hij de bal nog eens panklaar op het hoofd van De Jong (5 -2 ). „Natuurlijk is Roberto geen echte rechtsbuiten, maar zijn voorzetten zijn uitstekend. Ik heb al aardig wat goede ballen van hem gehad”, aldus De Jong.

Totdat FC Twente in januari de transfermarkt op kan om alsnog een vervanger voor Ruiz te strikken, is Rosales voor Adriaanse een serieuze optie op rechts. „Zolang Nacer Chadli er nog niet is, zie ik niet één-twee-drie een andere oplossing. Ik ben blij met zijn snelheid, kracht, lef en brutaliteit. Hij had bijna nog zichzelf kunnen belonen met een goal.”

Met de bekerwedstrijd tegen Zwaluwen als intermezzo bereidt FC Twente zich deze week voor op de clash tegen Ajax. Fer beseft dat er nog wat werk aan de winkel is. „In bepaalde fases van de wedstrijd waren we slordig en hadden we te veel balverlies. Dat zal tegen Ajax beter moeten. Ik wil weleens een keer winnen van Ajax. Dat is me bij Feyenoord nooit gelukt. Maar het belangrijkste is dat we in Amsterdam onze koppositie verdedigen.”

Doelpunten FC Twente-ADO Den Haag 5-2

[youtube]qp1ucEIbCmU[/youtube]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties