Nieuws

FC Twente nestelt zich in subtop Europa

FC Twente nestelt zich in subtop Europa

De prestatie op zich verdiende een fraaie omlijsting. Dankzij een 1-0 zege op Steaua Boekarest kwalificeerde FC Twente zich voor de tweede keer op rij voor de achtste finales van de Europa League. Twente begint een vaste waarde te worden in de subtop van Europa. Alleen was dat gisteravond niet meteen zichtbaar.

Het is nog maar vijf jaar geleden dat FC Twente de kleurloze nummer 150 van de Europese ranglijst was. Het was de tijd dat men in Enschede nog droomde van een paar Europese wedstrijden achter elkaar. Als men toch eens mee zou mogen doen aan de groepsfase, dat zou wat zijn na al die misère van de jaren daarvoor.
Die vurige wens - toen nog een ongrijpbaar ideaal - is allang ingehaald door de realiteit. Wat heet. Nadat de club eerst al voor de vierde keer op rij de barrière van Europese overwintering had geslecht, schaarde het zich gisteravond net als vorig jaar opnieuw bij de laatste zestien van de Europa League. De subtop van Europa heeft er een vaste klant uit Enschede bij.

De voormalige middenmoter van Europa is inmiddels opgeklommen naar de 38e plaats op de Europese ranglijst, die wordt opgemaakt aan de hand van de resultaten van de laatste vijf jaar. Daarmee staat Twente zelfs hoger dan clubs als Juventus, Anderlecht en Panathinaikos om maar even drie grootmachten te noemen. Van alle Nederlandse clubs doet alleen PSV het op dit moment met de 20e plaats beter dan Twente. Volgend jaar vervalt de uitschakeling in de eerste ronde in 2007 tegen Getafe en dan stijgt de club zelfs verder op de ladder.

De opmars van de Enschedese club op de Europese velden kreeg in het tweeluik met Steaua Boekarest het gewenste vervolg (tweemaal 1-0 winst). En misschien is het opvallende daaraan wel dat vrijwel iedereen het ook normaal vindt dat Twente de Roemeense recordkampioen uitschakelt. Zover zijn de Tukkers al gegroeid.

Na de zege in Boekarest was de plaatsing op zich ook geen al te grote verrassing meer. Maar hoe bijzonder de kwalificatie ook was, toch kleefde er gisteravond wat onbehagen aan de manier waarop Twente de doortocht veiligstelde. De ploeg van Steve McClaren slaagde er niet in het duel van een passende omlijsting te voorzien. Daarvoor was het spel van de thuisploeg te zwak. Europese avonden in Enschede willen nog wel eens een vurig karakter hebben, maar dit keer daalde de heroïek nooit op de wedstrijd neer. En omdat de Oostenrijkse scheidsrechter Schörgenhofer zowaar nog slechter was dan de 22 spelers, werd het duel zelfs een uitermate vervelende zit. Eigenlijk vertelde de enige goal ook het verhaal van de wedstrijd. De Roemeense doelman Tatarusanu gleed in de 29e minuut uit na een terugspeelbal en in een poging zichzelf te herstellen leverde hij de bal in bij Luuk de Jong. De spits van Twente aanvaardde het geschenk en gunde de vrijstaande Nacer Chadli de treffer: 1- 0. Het was een potsierlijk moment. O zo knullig, lachwekkend en amateuristisch. En het paste in de wedstrijd, die van misverstanden en slordigheden aan elkaar hing.

Na de puike zege bij Vitesse leek Twente een stap voorwaarts gezet te hebben, maar tegen Steaua was dat getankte vertrouwen niet zichtbaar. Simpele ballen werden lukraak weggeschoten en vooral in de achterhoede heerste er onnodig veel onrust. Daardoor werd het ploeteren, knokken en uiteindelijk een kwestie van overleven. Meer zat er niet in.

Op de avond vol schraalheid sprong maar een aanval eruit, toen de bal na 68 minuten spelen na prachtig combinatiespel over vele tussenstations bij De Jong terechtkwam. Maar zijn inzet stierf in schoonheid. Het was de enige uitgespeelde kans voor Twente, dat aan de andere kant geen moment in de problemen werd gebracht door Steaua. Die ploeg wekte nooit de indruk in een ontsnappingsroute te geloven, waardoor er op de kwalificatie van Twente over twee duels niets viel af te dingen.

En ach, als over twee weken Schalke 04 naar De Grolsch Veste komt, denkt niemand nog terug aan het treurige duel tegen Steaua. Met Huntelaar en Raul binnen de lijnen hoeft niemand zich dan ook zorgen te maken over die speciale entourage.

Bron: Tubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties