Nieuws

Munsterman: "Gutiérrez kan de creativiteit brengen die Maher aan AZ toevoegt."

Munsterman: "Gutiérrez kan de creativiteit brengen die Maher aan AZ toevoegt."

Het zou zomaar kunnen dat Felipe Gutiérrez zaterdag bij de herstart van de competitie de verrassing is bij FC Twente. Na een half jaar acclimatiseren ziet trainer Steve McClaren de Chileen nu als een volwaardige kandidaat voor een basisplaats.

Artikel uit de Twentsche Courant Tubantia van 15 januari 2012.

Om de progressie bij Felipe Gutiérrez te zien, hoeft de bal helemaal niet in de buurt te zijn. Kijk naar dat lichaam en vergelijk dat eens met de frêle speler die in de zomer kwam binnenwaaien. De armen zijn gegroeid, de borstkas is gestaald en de benen hebben meer inhoud en massa gekregen. Vorige week in de finale van de Maspalomas Cup belandde een tegenstander van Lausanne na een schouderduw van de kleine Chileen pardoes op de sintelbaan. Een half jaar geleden was Gutiérrez bij zo’n duel zelf als een achteloos veertje afgeschoten.

„Felipe is in een half jaar tijd een stuk sterker geworden”, zegt zijn landgenoot Pedro Salazar, die Gutiérrez in de voorbije maanden in Nederland wegwijs heeft gemaakt. Bij Twente, zo merkte trainer Steve McClaren vorige week op Gran Canaria verschillende keren op, houdt men voor de rest van het seizoen serieus rekening met Gutiérrez.

Dat de potentie er is, had de oefenmeester al eerder gezien. „Als hij in de wedstrijd tegen Hannover niet geblesseerd was geraakt, had ik hem voor de winterstop al laten spelen”, zegt McClaren. „Nu hij weer fit is, kan hij voor ons in de tweede competitiehelft nog heel belangrijk worden.”

Ook voorzitter Joop Munsterman gelooft heilig in de kwaliteiten van het best bewaarde geheim van Twente. „In onze overtuiging kan Felipe de creativiteit brengen die Adam Maher aan AZ toevoegt”, is Munsterman lyrisch over de speler die dit seizoen voor iets meer dan twee miljoen euro werd gekocht.

Gutiérrez heeft het eerste half jaar in Nederland vooral gebruikt om te wennen aan het intensieve en meer fysieke spel dat in Europa wordt gespeeld. Hier ligt het tempo hoger dan in Chili en worden er meer duels uitgevochten. Gutiérrez had daar zichtbaar moeite mee. Als hij de bal nog eens fijntjes dacht te kunnen strelen, was hij het leder alweer kwijt. Maar die leerfase heeft hij afgerond, zegt McClaren.

Gutiérrez is van nature een centrale middenvelder, maar voor die plek is hij nog niet klaar. Daarvoor mist hij nog de betrouwbaarheid in de passing. Te vaak is er het balverlies dat bij een jeugdspeler past.


„Al zal hij altijd een speler blijven die risico in zijn spel legt”, zegt McClaren. „Je kunt hem wel een beetje vergelijken met Perez. Die gaf soms vijf dramatische ballen achter elkaar, maar de zesde was dan geniaal.”

Gutiérrez zal zich voorlopig moeten richten op de rechterspitspositie waar hij met Edwin Gyasi gaat strijden om de laatste vacante positie in het elftal. Gyasi is de vleugelflitser die diepte in zijn spel legt, terwijl Gutiérrez meer een speler is ‘die tussen de linies’ gaat bewegen om van daaruit de steekpass te geven. Op papier swingt het in elk geval van alle kanten: Chadli-Tadic, Gutiérrez, als dat toch eens zou klikken, zo mijmeren ze bij Twente. Dan, ja, dan hebben ze er in Enschede een gevarendriehoek bij.

De Twentsche Courant Tubantia/ Leon ten Voorde

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties