Nieuws

Vaste basis werpt vruchten af

Vaste basis werpt vruchten af

Na de overtuigende 4-1 zege op Vitesse mag FC Twente zich opeens virtueel koploper van de eredivisie noemen. Maar de meerwaarde van de driepunter in Arnhem gaat veel verder dan de rentree op het overvolle podium der titelkandidaten.

Dat een lastige uitwedstrijd na een Europese week faliekant fout kan gaan, bewezen AZ en PSV gistermiddag. De koplopers gingen bij FC Utrecht en FC Groningen allebei kansloos met 3-0 onderuit. Later op de doldwaze zondagmiddag bewees FC Twente dat het ook anders kan.

De mannen van coach Steve Mc-Claren hadden geen last van vermoeidheid of gebrek aan scherpte vanwege het Europese optreden drie dagen eerder in Boekarest.
Integendeel: de Enschedese ploeg had blijkbaar een flinke portie inspiratie en zelfvertrouwen meegenomen uit Roemenië. FC Twente domineerde in het Gelredome en etaleerde ritme, controle, vastigheid en vooral doeltreffendheid.
Dat kwam waarschijnlijk ook omdat de Enschedese equipe voor de derde achtereenvolgende keer in dezelfde samenstelling opereerde.
Dat is nog niet zo vaak gebeurd dit seizoen.

Net als tegen Heracles Almelo en Steaua Boekarest speelde FC Twente met Wout Brama, Leroy Fer en Willem Janssen op het middenveld, met Nacer Chadli vanaf rechts in een vrije rol naast de aanvallers Ola John en Luuk de jong.
Achterin koos McClaren opnieuw voor Tim Cornelisse (rechts) en Roberto Rosales ( links) als vleugelverdedigers naast het vaste centrale defensieduo Wisgerhof/Douglas.

Die formatie leverde donderdag al de 1- 0 winst op in Boekarest en was ook gisteren in Arnhem lucratief. Vooral Fer en Chadli hadden in de overdekte Arnhemse arena de sleutels van het succes in handen. Fer lijkt zijn draai te vinden in het rode shirt. Tegen Vitesse was de sterke Rotterdammer een belangrijke schakel in de spelverdeling van de Tukkers: voortdurend aanspeelbaar, handig opererend tussen de linies, krachtig in de duels en gevaarlijk voor de goal. Al na acht minuten had hij het net achter Piet Velthuizen gevonden. Hij verzilverde een voorzet van Ola John en zette daarmee zijn ploeg op het zegespoor.

Net als Fer kruipt ook Nacer Chadli langzaam maar zeker naar zijn oude vorm. Hij had zijn directe tegenstander Patrick van Aanholt in de zak, maar kon in zijn vrije rol ook elders op het veld zijn acties maken. De Belg toonde zich sterk aan de bal – beweeglijk, snel en doelgericht. In de slotfase bracht hij al zijn kwaliteiten bij elkaar door vanaf links soepeltjes naar binnen te trekken en te scoren.

„De automatismen in de ploeg komen er weer in”, zei Chadli na afloop van de plezierige middag voor de Tukkers. „Iedereen kent zijn taken en zijn posities. Het begint steeds beter te lopen. We speelden vandaag compact, goed georganiseerd en hebben vanaf het begin gedomineerd. We waren ook erg gemotiveerd, vanwege de uitslagen van PSV en AZ. Het was heel belangrijk om hier vanmiddag te winnen.”

Ook aanvoerder Peter Wisgerhof had in Arnhem ervaren dat dit elftal steeds beter op elkaar raakt ingespeeld: „We weten dat we nu een coach hebben die graag in een vaste samenstelling speelt. We hebben met deze ploeg twee heel belangrijke zeges behaald. In Boekarest en hier vanmiddag in Arnhem hebben we aangetoond dat het verlies tegen Heracles een vergissing is geweest. We hadden vandaag de controle over de hele wedstrijd, speelden georganiseerd en stabiel. Het ritme zat erin. We voelden dat we de baas waren en hier gingen winnen. Vooral dat is voor mij een groot winstpunt.”

Ook Wisgerhof onderschrijft dat de nederlagen van PSV en AZ positief hebben doorgewerkt: „ Die uitslagen toonden nog eens aan hoe lastig zo’n uitwedstrijd na een Europacupduel kan zijn. We zeiden tegen elkaar: Dat zal ons hier vanmiddag niet overkomen. En dat we nu weer bovenin meedraaien, is natuurlijk hartstikke mooi.”

Bron: TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties