Nieuws

Werkwijze Adriaanse zorgt voor irritaties

Werkwijze Adriaanse zorgt voor irritaties

Met een roekeloze opstelling met vijf spitsen dacht FC Twente-trainer Co Adriaanse eind oktober het geroutineerde PSV weg te blazen, maar dat verzinsel leverde hem vooral kritiek op.

Ook intern namen de irritaties vorige week flink toe. De gang van zaken rond de topper tegen PSV onderstreepte dat de voetbalvisies van het doordachte FC Twente en de opportunistische en solistisch opererende Adriaanse ver uiteen liggen.

De Enschedese club speelde de afgelopen vijf jaar volgens een vast en helder stramien. Het systeem was 4-3-3 met een aanvallende middenvelder, de uitvoering had als kernwaarden een stabiele verdedigende organisatie en een verzorgde opbouw van achteruit, met als doel via combinaties de vrije man te vinden.

Die ingeslepen duidelijkheid leverde de ploeg in de afgelopen drie seizoenen het kampioenschap, de beker en twee tweede plaatsen op. En daarnaast aansprekende Europese overwinningen op Schalke 04, Olympique Marseille, Fenerbahçe, Werder Bremen, Rubin Kazan en Zenit Sint-Petersburg.

In Enschede leeft echter steeds meer het gevoel dat Adriaanse achteloos voorbij gaat aan veel wat FC Twente in de afgelopen jaren sterk heeft gemaakt. Alsof hij van mening is dat de regio toe is aan een sportieve wedergeboorte, streeft de eigenzinnige trainer een elftal na dat aan zijn hand wel even het voetbal van de superlatieven gaat spelen.

Het heeft in de afgelopen maanden spektakel opgeleverd, dat zeker, maar geen overwinningen in de topwedstrijden tegen Benfica, Ajax en PSV. Wel oogt het Twentse veldspel minder stabiel en met minder automatismen dan voorgaande jaren.

Peter Wekking, VI

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties