Eerste elftal

Verguisde politiechef Paauw nog lang geen voorzitter KNVB: Twee kandidaten voorgedragen

Verguisde politiechef Paauw nog lang geen voorzitter KNVB: Twee kandidaten voorgedragen

In veel Nederlandse voetbalstadion lieten supporters begin dit jaar weten dat ze tegen de mogelijke aanstelling van Frank Paauw als bondsvoorzitter van de KNVB zijn. De Amsterdamse politiechef was de enige kandidaat om de opvolger van Just Spee te worden, maar na de vele anti-Paauw spandoeken - ook in De Grolsch Veste - werden nog twee kandidaten voorgedragen. In de nacht van zondag op maandag verstreek de deadline voor het voordragen van kandidaten. Paauw krijgt concurrentie van Jeanet van der Laan en Hans Nijland, zo laat de KNVB weten. Op 27 mei wordt de nieuwe bondsvoorzitter benoemd.

1. Jeanet van der Laan

Oud-speelster Nederlands elftal; nu trots lid van FC Lisse. Als voormalig Tweede Kamerlid en wethouder brengt zij veel (politiek)bestuurlijke ervaring in en een breed netwerk binnen en buiten de sport.

2. Hans Nijland

Als directeur van FC Groningen was Nijland een van de langstzittende directeurs binnen het Nederlands betaald voetbal. In 2019 nam hij afscheid van zijn club. Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer en amateurvoetballer. Sinds 2021 is hij voorzitter van vv HSC in Sappemeer.

3. Frank Paauw

Ervaren bestuurder. In zijn rol als politiechef (eenheden Rotterdam en Amsterdam) heeft Paauw veel ervaring opgedaan met alle facetten van het voetbal, wat hem een nationaal en internationaal netwerk in het voetbal opleverde. Zelf begon hij op zesjarige leeftijd met voetballen en bijna zestig jaar later speelt hij in een veteranenteam.

Democratische wijze

Namens de 1,2 miljoen KNVB-leden vormen zestig afgevaardigden (dertig amateurvoetbal en dertig betaald voetbal) de bondsvergadering van de KNVB. Zij zijn degenen die op 27 mei op democratische wijze de opvolger benoemen van de huidige bondsvoorzitter, Just Spee.

Proces kandidaten

De KNVB heeft het proces voor de benoeming zo ingericht dat altijd meerdere kandidaten mee kunnen doen. Bij een vacante positie (geen herbenoeming) waren er door de jaren heen meestal meerdere kandidaten. Zowel het bondsbestuur als de afgevaardigden kunnen namelijk kandidaten voordragen.

Het bondsbestuur heeft hetzelfde proces gehanteerd als bij de voordracht van Just Spee in 2019. Er is een selectiecommissie samengesteld met vertegenwoordigers van het amateurvoetbal en betaald voetbal. Zij werden deels rechtstreeks hiervoor voorgedragen door de betaald voetbalclubs en de ledenraad amateurvoetbal. In het proces van werving en selectie heeft de selectiecommissie gebruik gemaakt van een extern executive searchbureau.

Het ging om een open procedure die van start ging met een openbare publicatie in vier landelijke dagbladen. Na zorgvuldige afwegingen en uiteindelijk verschillende gesprekken te hebben gevoerd, heeft de selectiecommissie unaniem besloten dat Frank Paauw de beste kandidaat is. Zie hier het verslag van de selectiecommissie. Zoals vooraf was afgesproken, heeft het bondsbestuur de door de selectiecommissie voorgedragen persoon kandidaat gesteld.

Ook de afgevaardigden kunnen kandidaten voorgedragen. Een kandidaat wordt gesteld door ten minste tien afgevaardigden. Als een afgevaardigde een kandidaat (mede)voordraagt dan is deze overigens niet verplicht om bij de benoeming ook op deze kandidaat te stemmen. De deadline om kandidaten voor te dragen is altijd ten minste vier weken voor de bondsvergadering, in dit geval 28 april (23.59 uur). Nu deze deadline is verstreken, staat vast dat er op deze manier nog twee personen kandidaat zijn gesteld: Jeanet van der Laan en Hans Nijland.

Rol bondsvoorzitter

De bondsvoorzitter is de voorzitter van de vereniging KNVB. Samen met de directeur-bestuurder betaald voetbal (Marianne van Leeuwen) en de directeur-bestuurder amateurvoetbal (Jan Dirk van der Zee) vormt de bondsvoorzitter het bondsbestuur, dat verantwoording aflegt aan de bondsvergadering. Het bondsbestuur vertegenwoordigt de KNVB, waarbij de bondsvoorzitter dit vooral doet bij jubilea en internationaal. De bondsvoorzitter is tevens de voorzitter van de bondsvergadering, waarin onderwerpen worden besproken die het amateurvoetbal en betaald voetbal overstijgen en in gezamenlijkheid kunnen worden behandeld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties